Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 05:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: ACE 250(ewentualnie 150) czy rutus solaris
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 09:55 
Kapral
Kapral

zastanawiam sie własnie na tymi dwoma(3). Bedzie to mój pierwszy wykrywacz więc nie może też być trudny w obsłudze. A co do rodzaju fantów jakie bym chciał nim wyciągnąc to tak uniwersalnie bo i drobnice i miltarke chętnia bym poszukał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 10:18 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Uniwersalnym wykrywaczem jest rutus solaris.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 13:15 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli to ma być Twój pierwszy wykrywacz, to zdecydowanie ACE250- jest łatwy w obsłudze, ma przyzwoite zasięgi i wbrew pozorom jest wystarczająco uniwersalny. Solaris jest wykrywaczem dobrym, ale o wiele trudniejszym w obsłudze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 13:38 
Plutonowy
Plutonowy

Podłącze się pod temat. :) Ja też zastanawiam się nad kupnem nowego wykrywacza na początek :) Również mam dylemat co wybrać Czy ACE250 czy Rutusa first? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 maja 2008, 16:12 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

To może ja wam troszke pomoge. Też zastanawiałem się nad Ace 250 i Solarką, i jedzie do mnie UPS-em Ace 250, mam nadzieje że jutro będzie :) . Garrett jest sporo tańszy, bardziej przyjazny (czyt. łatwy w obsłudze) i myśle że jako pierwszy wykrywacz sprawdzi się. Nie trzeba mieć wszystkiego od razu ;) a kiedyś się wykrywke zmieni, może na nowego Rutusa PROxime kto to wie. :1 No chyba że się ktoś na militarke nastawia to Garrett się nie nadaje, u mnie w okolicy (niestety albo stety) nic się podczas wojny specjalnego nie działo, więc biore się za monetki i inne kolorki. :za

Pozdr Kacper :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 17:25 
Porucznik
Porucznik

Kanox napisał(a):
No chyba że się ktoś na militarke nastawia to Garrett się nie nadaje

Pozdr Kacper :pa

Nie zgodzę się z Tobą , garret ace 250 też daje sobie radę z militarką, co prawda został on stworzony raczej do poszukiwań monet,ale z własnego doświadczenia wiem,że udaje się nim znaleźć inne fanty.Sam chodzę z nim od dłuższego czasu i jak na razie dla mnie jest wystarczający. Na samym początku już na pierwszej wyprawie,trafił się zamek do mausera,spoczywał na głębokości około 50 cm,tyle długości ma moja saperka,więc uważam ,że ma dobre osiągi.
Pozdr. :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 20:34 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Już jest ! :) i faktycznie nieduży garnek, mniejszy od hełmu łapie z ponad 60 cm :o więc na militarke też się nadaje (zwracam honor :) ) :yay Na pierwszym poszukiwaniu nad jeziorkiem wyciągłem tylko 4 monetki :) 1x 20 groszy (pierwsza) i 3x 1gr oraz niezliczoną ilość zawleczek ;) i inny złomik, ale kopałem co tylko było pod cewką :lol: Początki chyba są najgorsze ;) ale mogłem zacząć w mniej zaśmieconym miejscu. Polecam, bo to fajny sprzęcik :1

Pozdrawiam Kacper :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 20:58 
Porucznik
Porucznik

Taka mała rada z mojego doświadczenia,nie ustawiaj zbyt dużej czułości jak chodzisz np.po lesie,(ustawienie mniej więcej na środku tego paska z wyświetaczem jest odpowiednie,na polach możesz zwiększyć czułość) :ups: być może to tylko u mnie się pojawiało ale dostawałem lewe sygnały,czyli dotknąłem przykładowo gałązki i sygnał,że coś jest ,i oczywiście na początku myśląc ,że jeśli przy drugim ruchu wykrywaczem sygnału nie łapałem tzn.że coś głeboko siedzi ;) , trochę kopania i okazywało się ,że nie :lol:

Aha,mam pytanie kupiłeś może w zestawie z tą większą cewką czy tylko podstawowy zestaw? Tak jestem ciekawy co daje ta druga cewka odnośnie poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 22:44 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Mam standardowego "gołego" kanarka :) Z tą czułością to faktycznie na max to czasami przy puknięciu w szyszkę dawał sygnał, zresztą tam było takie zaśmiecenie że co parę kroków pikał :) Jutro idę w lasek, przeczesze dróżki, mam nadzieje że będzie więcej fantów :). Co do większej cewki to kolega Grzebiuszka zrobił test porównawczy obu cewek. viewtopic.php?t=24770&start=12

Kacper :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 03:15 
Porucznik
Porucznik

Napisz relację z tej wyprawy i jakie masz ogólne spostrzeżenia odnośnie łażenia z ace250,i pochwal się znaleziskami ;)

Darz dół :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 07:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jesli chodzi o czułość to dwie kratki od końca zawsze muszą być wolne - zawsze!!! Ja najczęściej szukam przy ustawieniu na jewerly czyli biżuteria. W terenie nieco zasmieconym ustawiam na coins czyli monety oczywiście bez zmiany czułości czyli dwie kratki od końca zawsze puste. Takie ustawienie jest optymalne dla ACE250. i na efekty nie trzeba długo czekać reszta to kwestia wprawy. Nie poruszył nikt sprawy dźwięku. Po rodzaju i wysokości dźwieku wiem dokladnie co mam pod cewką tzn. jaki rodzaj metalu. Pin Point dokładnie okresla lokalizacje ale przede wszystkim wielkość. To jest naprawdę niezła maszyna. Duża cewka poprawia wszystkie parametry i jest niedroga. Ja kupiłem za 200PLN. I tak myślę sobie że kto posmakuje ACE zostanie przy Garrettach. Ace mam ponad rok przedtem był smętek tyle, że nie nowy. Osobiście wolę ACE. Jedno co w nim zmienilem zaraz po zakupieniu to polakierowałem go na czarno. I jeszcze jedna uwaga cewka jest dośc wrazliwa i bez osłony bardzo szybko się wyciera.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 13:42 
Plutonowy
Plutonowy

A łuseczke od mausera z ilu łapie :) ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 13:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Będe szczery teraz to ja nawet ich nie zabieram jak znajdę. Średnio łuskę łapie na całą długość szpadla czyli jakieś 30cm. ale w piasku nawet głębiej do 40 cm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 20:23 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No i lipa 1,5 godziny poszukiwań w lasku i nic ciekawego. Same śmiecie, blaszka miedziana pokryta ładną patynką i jakies dziwne metalowe "bobki" takie kropelki bez kształtu, cynowe albo aluminiowe nie wiem :( Ale jak się idzie na pałę gdziekolwiek to się nie dziwię że nic nie znalazłem :) Najlepsze było na końcu, sygnał, namierzam, dobra kopie, kopie kopie ciągle mam sygnał niby w dołku juz pół metra ziemi wykopałem i bach coś jest, troche gimnastyki, wyszedł kamień, o co chodzi ? Patrze i jest coś srebrnego w ściance mojego wykopu, okazało się że to była łyżeczka bez rączki :hahaha źle namierzyłem :1 Już więcej do lasu nie wejde. ;) pola obsiane, roślinki wschodzą więc nie wchodze. Chyba pozostają łączki :za , no cóż początki ciężkie są :(

Pozdrawiam Kacper :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 maja 2008, 12:34 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dzisiaj było dużo lepiej, 1 grosz 1811 rok + identyczna wymiarami ale totalnie zjechana :( , 3 PRL-ki, wpinka 25 lecie kovosrot decin :) no i kochane polmoski ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]