Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 07:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: O co tu chodzi...? (Garrett ACE 150)
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 23:15 
Kapral
Kapral

Witam wszystkich.

Zaznaczam że jestem nowy na forum i generalnie w temacie.W zeszłym tygodniu podjąłem w końcu tą jakże ważną decyzję i kupiłem wykrywacz.Wybór, głównie dyktowany zasobnością portfela, padł na Garrett ACE 150. Wybrałem się z nim dzisiaj na dłuższy spacer w ciekawą historycznie okolicę. Włączyłem dyskryminacje na żelazo (tryb Jewlery) i ruszyłem... i tu zaczyna się kłopot.

Po pierwsze wykrywka dzwoni na wszystko. Na folie aluminiową, na kapsle po piwie, na zakrętki od kubusia i zrywki z tymbarków, na kapsle od wódy na złotka po fajkach, na puszki po piwie... Hmm i tu pytanie co zrobić żeby np na zwykły stalowy kapsel od piwa nie dzwoniło że COIN - moneta ??

Drugie pytanie odnośnie tych skal. Na górnej jest IRON <<<<GOLD>>>><SILVER> - i o co tu chodzi ??
poniżej jest NICKLE PTAB RING COIN i teraz pytanie czy ten latający kwadracik - zmieniający się w zależności na co nakieruję odnosi się do górnej czy dolnej skali. A jeżeli do dolnej to czy kwadraciki oznaczające bieżące nastawy dyskryminacji odnoszą się do górnej, a jeżeli tak :) to czemu na trybie COINS wycinać by miało kawałek GOLD. Tak czy inaczej wydaje mi się że jest w tym wszystkim jakiś błąd logiczny.

No i po trzecie - czemu do cholery ten kursor tak lata i nie może się zdecydować. Nie dostarcza mi to żadnej informacji kiedy przez ułamek sekundy świecie się na NICKLE potem przez chwile na COIN a potem na mgnienie oka skacze na PTAB - i taka dyskoteka na tym wyświetlaczu... no chyba że rzeczywiście podłoże mu coś pod sam pysk. Dzisiaj był zdecydowany tylko przy kapslach od wódki - świecił jednoznacznie że COIN :) ech...

Przepraszam że tak dużo i nieskładnie, ale po dwóch godzinach kopania kapsli od piwa itp. po prostu zwątpiłem.
Proszę o odpowiedź na pytania i rady jak szukać żeby nie oszaleć :)
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 lipca 2008, 23:57 
Weteran
Weteran

przepraszam ze na ta chwile nic ci nie pomoge (mialem kiedys 250 - jak nikt o 150 n ie napisze to mozesz liczyc)
na ta chwile chcialem tylko zazartowac : ciekawa historycznie okolica - kapsle od wodki i piwa
to raczej historia najblizsza i malo ciekawa :) i wyzbadz sie zludzen KAZDY kopie monopole :) (nawet na duzo lepszym sprzecie niz 150)
pozdrawiam i zycze niezniechecania sie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 00:28 
Porucznik
Porucznik

Wykrywacz jest produkcji USA. Tryb coins jest skalibrowany na amerykańskie monety... nie występują tam takie monetki za które odpowiadają wycięte w trybie coins kwadraciki...
Powiem ci jak ja się uczyłem ace 250.
Choć logika nakazuje uczyć się rozpoznawać sygnały i na początku kopać wszystko ja zrobiłem wręcz odwrotnie... W trybie jewelry wyciąłem jeszcze dwa kwadraciki. Nie wiem jak to jest w 150-ce, ale myślę że u ciebie wystarczy jeden. Dopiero wtedy kopałem niemal wszystko... Niemal, gdyż odrzucałem bardzo niestabilne sygnały, takie skaczące po całej skali...Gdy już nieco się oswoiłem dodawałem jeszcze jeden kwadracik...Po niemal roku byłem już w stanie poznać sygnał od łuski mausera czy pepeszy...
Należy jednak uważać...Wiem, że forumowicze napisali już to milion razy, ale... Bezwzględnie należy kopać baaardzo "dzwoniące" sygnały, w większości będą to polmosy ale często trafiają się płytko leżące duże monetki... Należy też kopać sygnały wskazujące na aluminiową folię... tu wychodzą często głębokie sreberka i guziczki...No i kwestia tych skaczących sygnałów... Do końca nie przekonałem się do ich kopania, choć muszę się pochwalić,że w ostatniej fazie chodzenia z acem zacząłem już przychylniej patrzeć na kwadraciki przemieszczające się w granicach 3-4 punktów...
A i jeszcze jedno...Jednostronne sygnały...lepiej się pochylić i zdjąć kilkucentymetrową warstwę ziemi... Baaardzo często sygnał się poprawia...bądź psuje, ale w tym wypadku nie mamy przynajmniej wyrzutów sumienia, że coś tam jednak mogło być...
A jesli chodzi o mnogość sygnałów to nie przejmuj się...Docenisz to gdy będziesz chodził po kompletnie czystym terenie... A poza tym uwierz mi, sąsprzęty przy których kopie się na byle jakim polu tyle ile acem na śmietnisku...
Mam teraz Explorera i praca z nim to w porównaniu z kanarkiem ciężka orka ale za to jaka miła... :1
Pozdrawiam i życzę cierpliwości...Efekty na pewno się pojawią zwłaszcza że ace to bardzo przyzwoity sprzęt...
Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: O co tu chodzi...? (Garrett ACE 150)
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 00:57 
Specjalista
Specjalista

Digger napisał(a):
Włączyłem dyskryminacje na żelazo (tryb Jewlery) i ruszyłem... i tu zaczyna się kłopot. Po pierwsze wykrywka dzwoni na wszystko. Na folie aluminiową, na kapsle po piwie, na zakrętki od kubusia i zrywki z tymbarków, na kapsle od wódy na złotka po fajkach, na puszki po piwie...

Sam odpowiedziałeś sobie na swoje pytanie. Dyskryminowałeś tylko żelazo, a wszystko co wykrywał Twój sprzęt tym żelazem nie było. Więc wszystko w normie.
Digger napisał(a):
Hmm i tu pytanie co zrobić żeby np na zwykły stalowy kapsel od piwa nie dzwoniło że COIN - moneta ??

Najlepiej szukać w miejscach gdzie rzadko występują, ewentualnie, dyskryminować je godząc się z tym, że odrzuca się też naprawdę fajne fanty.
Digger napisał(a):
Drugie pytanie odnośnie tych skal. Na górnej jest IRON <<<<GOLD>>>><SILVER> - i o co tu chodzi ??
poniżej jest NICKLE PTAB RING COIN i teraz pytanie czy ten latający kwadracik - zmieniający się w zależności na co nakieruję odnosi się do górnej czy dolnej skali. A jeżeli do dolnej to czy kwadraciki oznaczające bieżące nastawy dyskryminacji odnoszą się do górnej, a jeżeli tak :) to czemu na trybie COINS wycinać by miało kawałek GOLD. Tak czy inaczej wydaje mi się że jest w tym wszystkim jakiś błąd logiczny.

Nie ma w tym żadnego błędu logicznego. Proponuję zapoznać się szerzej z tematem wykrywaczy, bo nie da się an wszystkie pytania odpowiadać każdemu. Jeśli nie obcy jest Ci język angielski, to sporo znajdziesz różnych informacji w internecie, ale i w polskojęzycznym internecie jest sporo informacji.

Pojedynczy kwadracik odnosi się zarówno do dolnej jak i górnej skali jednocześnie. Natomiast rząd kwadracików kóry jest odpowiedni zapalony lub wygaszony obrazuje wzór dyskryminacji, co jest odrzucane a co nie. Również odnosi się do obu skal.

Wykrywacz jest w stanie ogólnie określić z jakiego metalu jest dany przedmiot, ale wskazania zależą od:
-wielkości przedmiotu
-ułożenia w glebie, pod jakim kontem względem powierzchni znajduje się przedmiot
-głębokości na jakiej zalega
-gleby w jakiej zalega (glina, piach, torf...)
-wilgotności gleby
-sąsiadujących metalowych przedmiotów
-kierunku w którym cewka jest przemiatana
-...
-...
-...
W związku z czym złoto nie raz może być rozpoznane jako żelazo albo folia aluminiowa etc.
Digger napisał(a):
No i po trzecie - czemu do cholery ten kursor tak lata i nie może się zdecydować. Nie dostarcza mi to żadnej informacji kiedy przez ułamek sekundy świecie się na NICKLE potem przez chwile na COIN a potem na mgnienie oka skacze na PTAB - i taka dyskoteka na tym wyświetlaczu... no chyba że rzeczywiście podłoże mu coś pod sam pysk. Dzisiaj był zdecydowany tylko przy kapslach od wódki - świecił jednoznacznie że COIN :) ech...

Takie niezdecydowanie to również informacja. Wykrywacz każdym przekłamaniem daje jakąś informację, trzeba tylko nauczyć się ją interpretować, a to przychodzi z czasem i wieloma godzinami w terenie.
Digger napisał(a):
Przepraszam że tak dużo i nieskładnie, ale po dwóch godzinach kopania kapsli od piwa itp. po prostu zwątpiłem.

To nie jest hobby dla wszystkich, tylko dla metodycznych i bardzo cierpliwych ludzi, którzy się nie zniechęcają. Gdyby każdy z wykrywaczem mógł wyjść i naszukać garść strych monet, to ludzie zupełnie niezainteresowani historią robili by to codziennie. Skoro nie każdy szuka, pomimo, ze można znaleźć i to całkiem fajne i cenne rzeczy, to znaczy, ze są ku temu jakieś powody.
Digger napisał(a):
Proszę o odpowiedź na pytania i rady jak szukać żeby nie oszaleć :)

Przede wszystkim wspomniana cierpliwość i metodyczne poznawanie sprzętu w terenie przez setki godzin spędzonych na kopaniu. Im więcej wykopiesz, tym więcej się nauczysz.
Uzupełnieniem do tego powinna być lektura forum (już zawartych na nim informacji) oraz zagranicznego internetu. Praktycznie każdy problem został już opisany i o każdym problemie można gdzieś przeczytać, trzeba tylko cierpliwie szukać informacji.
Powodzenia
SiD

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 13:14 
Pułkownik
Pułkownik

Niestety są takie miejsca, w których odechciewa się szukać, dlatego na początek proponowałbym pochodzić w jakimś mało zaśmieconym miejscu. Mozna też zmniejszyć czulość do 3/4, ale to zmniejsza zasięg.
Tych kwadracików i ich opisów nie ma sensu traktować bardzo poważnie, dają one tylko pewną orientacyjną informację o znalezisku. Gdy ma się już większe doświadczenie jest z tych różnych sygnałów więcej pożytku, ale i tak nie można być w 100% pewnym co akurat jest pod cewką.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 lipca 2008, 14:10 
Kapral
Kapral

Witam.
Dziękuję wam za szybkie i wyczerpujące odpowiedzi. :)
Rzeczywiście ta miejscówka nie była chyba najszczęśliwsza - do okoła jakieś zgliszcza po ogniskach, śmieci i flaszki..
Poszukam czegoś lepszego. Nie wiem jeszcze czy bedę miał do tego cierpliwość ale spróbuję :)

Hmm a wiec ten 'latający' kwadracik-kursor odnosi się jednocześnie do obu skal.. wydaje mi się to jakieś dziwne bo skoro PTAB jest bezpośrednio pod GOLD to hmm daje to info mniej więcej w stylu "znalzałeś skarb! - albo złom" ;)
Heh. Dzięki raz jeszcze! Musze nabyć wprawy - zaraz ruszam! :)
Trzymajta się ! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 27 lipca 2008, 20:09 
Podpułkownik
Podpułkownik

z czasem oswoisz się ze sprzętem i będziesz wiedział o co chodzi z sygnałami na ACE
nic na siłe i pamiętaj że nieraz jak monetka leży w ziemi pionowo
to będziesz miał sygnał jak iron więc nieraz warto i takie sygnały kopać
a jeżeli masz sygnał latający to odrzuć noga troche ziemi i sygnał powinien się ustabilizować

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]