Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 00:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Dziwny zasięg chinskiego wykrywacze ...
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 12:43 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,
Kupiłem niedawno wykrywacz na allegro "Made in china", wiem mój błąd moglem chociaż by Jabla za tą cene kupic ale coz, http://allegro.pl/item412930212_profes_ ... a_vat.html . Poszedłem dziś do lasu, pierwszy sygnał i jest nabój na głebokosci 6-8cm, zakopałem spowrotem bo był "sprawny". Potem przez dłuższy czas nie było sygnału aż doszedłem do dosyć obiecującego miejsca ponieważ było to tuż przy wierzchołku wzgórza ale jednocześnie w zagłębieniu (nie wiem czy wiecie co mam na mysli :) ), doszedłem do starego pniaka drzewa i jest, dosyc mocny sygnał. Zacząłem kopać, 20cm, 50cm, 1m, 1,4 i nic nie ma. Wykrywacz wsadzałem do dziury sygnał coraz mocniejszy nie mogłem kopać dalej bo utrudniał to korzeń a nie mailem żadnego sprzętu poza łopata i łopatka :), sygnał był w pobliżu pniaka na przestrzeni 2 metrów kwadratowych, wg. wykrywacza żelazo. Jak myślicie czy ten wykrywacz faktycznie może mieć taki zasięg i trafilem cos sporego ? Może to byla jakas stalowa belka ,która służyła za umocnienie okopu, bunkra ? Lub coś innego ? Jak kopałem to wynikało ,z prawdopodobnie przedmiot jest pod korzeniami. Dodam, ze z tego o się orientuje to w czasie wojny mogły tam się toczyć jakieś walki.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 12:51 
Generał Broni
Generał Broni

Witka :)
Co do mega zasięgu Chińczyka to podejrzewam , że fant tkwił gdzieś w ściance wykopu i stąd sygnał z każdym umieszczeniem cewki w dziurze.
Czasem się tak zdarza , że kopiesz po prostu lekko obok fanta.
To tylko moje zdanie na ten temat.
Pozdro :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 12:53 
Generał Broni
Generał Broni

Albo sie zepsuł, albo lezy tam jakas wielka stalowa płyta, najlepiej by bylo bys tam wrocil i zabral kogos z prawdziwym wykrywaczem zeby to zbadal. Mozesz tez zabrac siekierke i sprawdzic co to jest.

viewtopic.php?p=335189&highlight=#335189 - tu masz ciekawy temat o Twoim sprzeice.

PS wspoloczuje zakupu - ace150 za drugie tyle kasy wykrywa taki naboj conajmniej z 35 cm.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 13:10 
Szeregowy
Szeregowy

Dario napisał(a):
Witka :)
Co do mega zasięgu Chińczyka to podejrzewam , że fant tkwił gdzieś w ściance wykopu i stąd sygnał z każdym umieszczeniem cewki w dziurze.
Czasem się tak zdarza , że kopiesz po prostu lekko obok fanta.
To tylko moje zdanie na ten temat.
Pozdro :1

Też o tym pomyślałem ale w ściankach tej dziury nic nie wykrywało.

Leszel napisał(a):
Albo sie zepsuł, albo lezy tam jakas wielka stalowa płyta, najlepiej by bylo bys tam wrocil i zabral kogos z prawdziwym wykrywaczem zeby to zbadal. Mozesz tez zabrac siekierke i sprawdzic co to jest.

viewtopic.php?p=335189&highlight=#335189 - tu masz ciekawy temat o Twoim sprzeice.

PS wspoloczuje zakupu - ace150 za drugie tyle kasy wykrywa taki naboj conajmniej z 35 cm.

Pozdrawiam!

Czytałem ten temat, niestety po kupnie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dziwny zasięg chinskiego wykrywacze ...
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 14:57 
Podporucznik
Podporucznik

Michał_ napisał(a):
Witam, Kupiłem niedawno wykrywacz na allegro "Made in china",

Cóż zależy jak dawno kupiłeś swój "wykrywacza. Bo jesli krócaej niż miesiąc go masz to wiele nim nie znajdziesz. Tak sie składa że jestem autorem wątku podanego przez Leszela i powiem ci że ten złom ma takie odskoki że trzeba go zerować przestawiać i różne takie rzeczy żeby znowu zaczął w miare normalnie działać. Mi kiedyś mój łuske mauser pokazywał raz jako żelazo a potem kolor i to na przestrzeni 2 m piszczał a po zerowaniu i wyłączeniu i właczeniu go raz jeszcze wale nie piszczał a dopiero powtórne zerowanie rozwiązało problem.

PS. żeby ten wykrywacz coś na 1m 20cm wykrył to by tam musiał czołg leżeć.

POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Dziwny zasięg chinskiego wykrywacze ...
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 15:52 
Podporucznik
Podporucznik

jakubo01 napisał(a):
Michał_ napisał(a):
Witam, Kupiłem niedawno wykrywacz na allegro "Made in china",

Cóż zależy jak dawno kupiłeś swój "wykrywacza. Bo jesli krócej niż miesiąc go masz to wiele nim nie znajdziesz. Tak sie składa że jestem autorem wątku podanego przez Leszela i powiem ci że ten złom ma takie odskoki że trzeba go zerować przestawiać i różne takie rzeczy żeby znowu zaczął w miare normalnie działać. Mi kiedyś mój łuske mauser pokazywał raz jako żelazo a potem kolor i to na przestrzeni 2 m piszczał a po zerowaniu i wyłączeniu i właczeniu go raz jeszcze wale nie piszczał a dopiero powtórne zerowanie rozwiązało problem.

PS. żeby ten wykrywacz coś na 1m 20cm wykrył to by tam musiał czołg leżeć.

POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 16:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Szanowni koledzy nie dolujcie naszego kolegi takimi opiniami ... Moze ma po prostu do czynienia z uszkodzonym (!!!) MDxxx i kopal dolek 1,4m (???!!!) w poscigu za sygnalem boratynki bo jedynie uszkodzony sprzet tego typu moze miec takie osiagi ??
A juz bardziej serio - tez kiedys mialem w mojej "stajni" MD`ka i przy testach z brama garazu wykonana z blachy falistej (ocynk) mwykrywal ta brame z odleglosci okolo 1,4m. Faktem jednak jest iz rozne monetki tez wydlubalem z ziemi ale opisane "wariackie" zachowanie tego sprzetu (wylacz ... poczekaj zanim mnie wlaczysz ponownie) moge jedynie potwierdzic.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 19:58 
Generał Broni
Generał Broni

Z drugej strony moze tam lezec ładny depozycik, wiec ja bym to zbadal dokladniej na miejscu autora tematu...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 23:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Też kiedyś miałem podobny ogromny sygnał. Uniosłem dość wysoko wykrywkę, określiłem jego środek, wykopałem spory dołek i nic. Okazało się, że kopałem w środku ogromnej obręczy. Na szczęście dośc szybko, po ok 60cm zoriętowałem się i zaczołem kopać w bok a nie w dół. Obręcz od jakiegoś koła starej maszyny rolniczej miała z 1,2m średnicy i leżała sobie na 20cm pod wykrywką :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 24 sierpnia 2008, 23:47 
Szeregowy
Szeregowy

Nie mam pojęcia co to mogło być, ale powiem Wam że jak szedłem w pobliżu tego miejsca to znalazłem dol o głębokości ok. 1,50m-1,60m , i wymiarach 1,20m x 70cm (w przybliżeniu wszystko oczywiscie), obok był piach z tego dołu... Na moje początkujące wykrywające oko wyglądało to jakby ktoś coś tam znalazł :). Jeszcze dodam ,że może jestem początkującym ale nie jestem pierwszym lepszym małolatem którego można oszukać. Dlatego zwrócę ten wyrywacz a przynajmniej zrobię wszytko aby do tego doprowadzić .
PS.
Mam nadzieję ,że zbadam to miejsce z lepszym wykrywaczem.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 00:00 
Generał Broni
Generał Broni

To moze tam jakas duuza bombka lezy? A jezli MDka masz z allegro to juz go raczej nie zwrócisz - Ci co go sprzedaja wiedza co wciskaja i łatwo tego nie wezma spowrotem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2008, 09:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Miałem kiedyś podobną sytuację z Rutusem Ultrą. Miejscówka dosyć ciekawa- stary las w którym toczyły się miedzy innymi potyczki z powstania styczniowego. Mocny wyraźny sygnal. Zaczynam kopanie. 50 cm, 70 cm, sygnal dalej na dnie dołka. Postanowiłem poszeżyć wykopek i okazało się że ryje po środku felgi od jakiegoś motocykla. Była to sama obręcz aluminowa o dużej średnicy. Od tego czasu tak jak napisal kolega wyżej warto sprawdzić na bokach dołka ;)

Tak czy inaczej wrócił bym tam na Twoim miejscu i sprawdzał. Chiński czy peruwiański ale wkoncu do metalu więc łaski nie robi, wykrywac musi ;)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]