Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 14:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy z dostrojeniem do gruntu w Whites XLT
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 15:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam!
Mam awarię XLT. Kilka dni temu w polu raptownie mi się rozstroił i kiedy próbowałem dostroić go do gruntu cały czas wyskakiwał mi komunikat że nie może sie dostroić. Restartowałem go, ładowałem inne programy, cały czas działo sie to samo. Wczoraj sprawdziłem go w domu i zaczął działać. Pojechałem w teren i 3 godzinki było ok. Dzisiaj pojechałem znowu i po pół godziny zrobiło sie to samo. Czy to może być problem z cewką??? (dodam że kupiłem go już z tą nowszą), czy może z elektroniką??? dzwoniłem już do proscana ale dopiero po 19:00 bedzie więc najpierw wysyłam pytanie tutaj, może kogoś już takie nieszczęście spotkało? :mad:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 16:24 
Specjalista
Specjalista

Ja miałem kiedyś pewne problemy ze strojeniem XLT do gruntu przez cewkę, ale te problemy miały raczej charakter permanentny i wymagały wymiany cewki na nową.
Objawiało się to tym, że w trybie dynamicznym który miał wszystkie numery V.D.I. na akceptowane (taki all-metal, tylko dynamiczny i z ID) gdy ściskałem cewkę palcami przy "uszkach" dawała sygnały jak na żelastwo. Natomiast był to stary typ cewki (płaska).
Czy u Ciebie dzieje się to samo? Trudno powiedzieć, myślę, że bez przetestowania innej cewki nie da się tego w 100% wykluczyć, zgaduję jednak, że będzie to cewka albo kabel. Ale tylko zgaduję...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 11 września 2008, 16:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam.

Restartowales XLT powiadasz ... no coz u mnie bywalo cos podobnego ale nie az tak ekstremalnie bo odstrajal sie (najczesciej zima) ale nie wyswietlal meldunku o bledzie przy ponownej kalibracji tylko po prostu "zle" sie dostrajal. Przeklinalem wtedy moj pomysl z przerobieniem XLT na paczke Li-on zamocowana na stale i po trzech takich "awariach" wmontowalem wylacznik odcinajacy zupelnie zasilanie od wykrywki. Przerwa w "dostawie" pradu na okolo 10 - 15 minut pomagala. Wiec moze wyciagnij zasobnik z bateriami na kwadrans czy na cala noc i sprawdz wtedy zachowanie wykrywki.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]