Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 13:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: rutus szaleje
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 18:32 
Plutonowy
Plutonowy

Witam, dziś na podmokłym tererenie, podobnym do torfowiska, kiedyś płyneła tam rzeka, były bagna itp........otrzymałem wielki sygnał na nowej Proximie. No cóż zaczynam kopać, 10cm i nic, 20, 30, 40, 50 i też nic, sygnał nadal jest. Oczywiście po tych 50 cm zaczeła zbierać sie woda w dołku. Wsadziłem ręke, i co wymacałem? Kość, nie wiem czy ludzką, ale wyglądała jak kość piszczelowa. Postanowiłem kopać dalej, ponieważ kiedy włozyłem cewke w dołek, to sygnał byl coraż silniejszy. Wykopałem dół wielkości prawdziwego grobu, głębokośc ok. 2m . Sygnał nadal rósł(tego nie rozumiem). Przy okazji wykopałem od cholery desek, jakaś kość się jeszcze znalazła, smierdziało mułem. Proxima nadal pokazywała "moneta na głębokości 8cm" i tak cały czas. Nie wiem czy tam coś było, czy nie, ale i tak nie dało się już kopać, ponieważ z dołu robiło się powoli jezioro.
Czy możliwe jest, że wa takich warunkach wykrywka może dać fałszywy sygnał?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 18:48 
Inspektor Gadget

Tylko pogratulować zawziętości :1 , w takich warunkach (ta woda) wiele osób dało by sobie spokój. Jednak jeśli za każdym razem będziesz chciał "wyrwać chwasta" za wszelką cenę to możesz się chłopie wykończyć. Dla mnie kopanie 2 metrowego dołu za fantem widmo jest zaprzeczeniem przyjemności którą czerpie się z poszukiwań. Pomyśl o jakiejś sztycy/szpikulcu którym mógłbyś ponakłuwać ziemię w podobnych przypadkach (oczywiście sprawdzi się tylko przy większych przedmiotach). Jeszcze raz gratuluję samozaparcia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 18:48 
Generał Broni
Generał Broni

Jeżeli obiekt jest rozległy - to może tak sygnalizować. Przede wszystkim na jakich ustawieniach Pracujesz i czy Robiłeś na tym terenie korekcję do gruntu :que

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 19:43 
Sierżant
Sierżant

dymek1000 taki zawzięty to nawet ja nie jestem :za Też czasami myśle, że pode mną jest czołg, ale wole się lepiej osłuchać niż kopać na darmo. Chyba będziesz musiał zainwestować jeszcze w jakąś koparkę, bo w przeciwnym wypadku się wykończysz ;) Pewnie to będzie coś z dostrojeniem, napisz jeszcze jaki to model Rutusa.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 19:54 
Generał Broni
Generał Broni

SaYMoN - ani chybi Proxima, przynajmniej tak ma w profilu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 20:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mogło być tam pełno gwozdzi lub innych drobnych odłamków ,a jeśli tam była rzeka może tam być wielki śmietnik albo do gruntu trzeba dostroić bo może być w tym miejscu bardzo zmineralizowana gleba ,albo po prostu jest tam utopiony tygrys i jeszcze z metr trzeba pokopać ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 21:57 
Major
Major

Może do trumny się dokopałeś,a sygnał masz od gwożdzi.Te kości...Taka moja hipoteza,pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 18 października 2008, 23:59 
Plutonowy
Plutonowy

Chodziłem dziś z Rutusem Proximą. Pracowałem na dynamiku, potem przełączyłem na statyka i cały czas pokazywał tak samo, oczywiście robiłem korekte gruntu w dole. Ta zawziętość to przez PinPoita, który na poczatku jak dół miał 1m, pokazaywał, że przedmiot jest na głębokości 12cm, i tak kopałem, kopałem, aż doszło do 2 m, a PinPoint już pokazywał 8 cm, wbiłem w to miejsce pręt metalowy o długości 50cm. i nic.....w końcu sobie darowałem, bo bym po prostu się utopił;] Te kości też nieźle mnie nakręcały, potem deski, jeszcze kolega z którym kopałem, mówił, że skoro tam płyneła kiedyś rzeka, to może to jest rozbita łódź ze skarbem:D będzie co wspominać;) Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 01:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

A może to jakaś "złota rzeka" jest tam złoty piasek albo jakieś samorodki ,trzeba by wypłukać trochę tej ziemi z wykopu ;) kolega kiedyś tak kopał jabelkiem jakieś 180 cm i wykopał korpus niemieckiej miny ,wiadomo że jabel nie wykrywa z takiej odległości ale w zasypanej ziemiance była wymieszana ziemia z łuskami ,tak po łuseczce aż się dokopał do dna ziemianki :) i w ten sam sposób na tym samym polu znalazł hełm i jeszcze coś :mg:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 02:07 
Kapitan
Kapitan

Witam,
Mi rowniez przydarzyla sie podobna przygoda na podmoklym terenie z proxima.
Z tym, ze ja odpuscilem po jakichs 80cm. Gleba byla totalnie dziewicza, bez sladow jakiegokolwiek naruszania, kopania.. Wiec zdecydowalem, ze to raczej efekt gruntowy.
I ta sama sytuacja co u kolegi. Co kopnalem pare sztychow to wykrywka do dolka i juz, juz.. Ale znowu pare sztychow i znowu nic...
Zdarzylo mi sie to tylko raz :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 10:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

dymek1000 próbowałeś może przełączyć się na tryb statyczny z VCO + przesterowanie? mi pomaga w takich przypadkach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 11:24 
Generał Broni
Generał Broni

dymek1000 napisał(a):
jak dół miał 1m, pokazaywał, że przedmiot jest na głębokości 12cm, i tak kopałem, kopałem, aż doszło do 2 m, a PinPoint już pokazywał 8 cm,

Może Twój egzemplarz PROximy jest wyjątkowy i pokazuje zasięg w metrach :lol: (Przy 3m Powinieneś mieć wskazanie 4cm a przy 4m już powinien pojawić się skarb... :hahaha

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 20:03 
Generał Broni
Generał Broni

Ja miałem tak:
Mocny sygnał, pinpoint - 2 czy 4 cm.
Kopiemy dół. Pół metra w dół - nic
Pół metra w bok - nic
W drugi bok - nic
Aż w końcu się okazało, że to był zrolowany drut o średnicy 1,5 m ;(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ciekawostka z puszkami.
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 20:54 
Inspektor Gadget

Muszę przyznać, że i ja mam dziwne odczyty PinPointa w Proximie, ale za to zawsze powtarzalne w przypadku puszek po piwie. Pojawia się fajny sygnał ,mały dołek i PinPoint wskazuje 2 cm, wiec sięgam i nic, potem jeszcze głębiej i jeszcze a PinPoint dalej 2 cm, wnet okazuje się ,że to właśnie puszka. Więc jeśli jest ona na powiedzmy na 10-20 cm to PinPoint wskazuje często i tak 2 cm. Ktoś ma podobne odczyty ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 21:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie wiem jak w innych detektorach ale w rutusach to normalne

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]