Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 18:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: White vs Tesoro
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 08:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam wszystkich
Słuchajcie mam mianowicie mały problem nie długo chciałbym zmienic wykrywke , ale mam dylemt która z upatrzonych dwóch wybrac, a mianowicie z jednej strony mysle o clasicu III white , a z drugiej o Silver max tesoro.Proszę wiec napiszcie co sadzicie o jednym i o drugim , który lepszy i na co , czy sa bardzo podobne , czy róznia, a jesli tak to czym???A ha i jeszcze jedno ile w przybliżeniu może kosztowac model tego white, bo jakos na stronie producenta akurat cen modeli Clasic nie widziałem

z góry dzięki za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 10:04 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Hmmm, specjalna reklama to nie będzie, bo dystrybutor Tesoro jest w Polsce jeden, a do tego ma też w ofercie White'sa - także zwróć się bezpośrednio do niego, myślę, że otrzymasz miarodajną odpowiedź. O kogo mi chodzi? Myślę, że wiesz, jak nie to przejrzyj listę naszych kwatermistrzów... :8)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 11:18 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Zastanawia mnie dlaczego kolega zawęził swój wybór do tych dwóch wykrywaczy, skoro (co widać po jego pytaniach) nie wie o nich nic. :?

a porównanie można sobie zrobić samemu na podstawie:

http://www.tesoro.com/SilverMicroMaxDataSheet.html

oraz:

http://www.whiteselectronics.com/classic3.html

Classic III ma wiecej możliwości, ale jest też wyraźnie droższy. "Odpowiednikiem" (gdyby nie inna częstotliwość) Silver byłby tutaj raczej model Classic II lub I.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 12:49 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Poszukaj po prostu "Denar" w liscie uzytkownikow i podejmij z nim kontakt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 18:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Już się wypowiedziałem na innym forum, że w ofercie White'sa nie ma już Classica III. Seria Classic została zastąpiona serią Prizm z wyświetlaczem (patrz wątek mranda na tym forum, lub strony White'sa).
Ceny oczywiście wyższe. Wykrywacze podobne do Classica III z Tesoro to np. Conquistador uMAX, Eldorado, Euro Sabre i De Leon. Eldorado i Euro Sabre mają ręczne dostr. do gruntu a De Leon wyświetlacz LCD czego nie ma Classic III.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 sierpnia 2004, 22:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki chłopaki za stronki i podpowiedzi, a clasica to nawet dobrze ze nowego nie robia , bo ja i tak chciałem kupic wykrywke z drugiej ręki, a ha i jeszcze 2 pytanka, czy white ma duzo wiekszy zasieg na monety i militaria niz tesoro i czy oba te wykrywacze maja automatyczne dostrajanie do gruntu , a jesli nie to npiszcie który tak , a który nie,

z óry dzięki za pomoc

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 11:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Chciałeś chyba zapytać czy ma dużo mniejszy zasięg. Classic III nie ma automatycznego dostrojenia do gruntu a fabryczne ustawienie na przeciętny grunt (błędna terminologia).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 11:24 
Podpułkownik
Podpułkownik

Cytuj:
Classic III nie ma automatycznego dostrojenia do gruntu a fabryczne ustawienie na przeciętny grunt (błędna terminologia).

Ma też zaślepioną dziurkę w obudowie, przez którą można wetknąć śrubokręt i podciągnąć grunt PRkiem jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 15:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Aby być ścisłym to znam nast modele: Classic III starego typu (zasilanie 3×9V), Classic IIISL i najnowszy Classic III zasilany 8×1,5V. Między tymi modelami jest są pewne różnice w zasięgu - najlepszy ma ten ostatni. Nie jestem pewien czy ma on tę plastikową zatyczkę umożliwiającą przestrojenie, chyba nie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 20:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Denar , czy dobrze cię zrozumiałem chcesz powiedziec , ze ten model Silver uMax tesoro mam lepsze zasięgi , niz clasic III white???A jeżeli tak to czy zarówno na monety jak i na militaria???I jeszcze jedno jakie max są tak w przybliżeniu zasięgi tych wykrywek , pytam tak gdyż poza moze bardziej kolorem na który chciałbym sie raczej teraz przerzucic , od czasu do czasu miło by było takze wyskoczyc, gdzies do lasu.No i może zeby juz nie meczyc, tak bardzo ostatnia sprawa, jeśli nie clasic , to co w podobnej cenie i podobnych paramtrach , ale także z automatycznym dostrajaniem

z góry dzięki za pomoc :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 sierpnia 2004, 20:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Faktycznie - te najnowsze zatyczki nie mają. Żeby było śmiesznie, to regulację można przeprowadzić po odklejeniu etykiety "Made in America" na górze obudowy. Sposób oficjalny - opisany w najnowszych instrukcjach. Etykieta wyglada na trwałą i raczej jak się ją oderwie, to potem już nie będzie dobrze trzymać

Nie wiem czemu tak zrobili :? Może dlatego, że ludzie gubili zatyczki? A może grzebali niepotrzebnie? :no

:ang
proscan

PS
Wewnętrzne regulatory można wyprowadzić na zewnątrz. Poniżej przykładowy link do firmy w UK która ma to w oficjalnej ofercie:

http://www.pulsar-electronics.co.uk/modifications.htm

Koszt dla Tesoro 35 funtów :o (wyciągnięty Ground Balance)
Koszt dla Whitesa 45 funtów :o (wyciągnięty Threshold i Ground Balance)

Funt - circa 7 zł. Jak widzicie - taniocha. :lol:

ProScan się w takie coś nie bawi - nie odpowiada wykrywacz? Sprzedaj i kup lepszy. Taka moja dewiza na dziś.
:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2004, 13:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Silver uMAX "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! nie ma większego zasięgu niż najnowszy Classic III być może także Classic III SL ale nie jestem pewinn co do starego Classica III (zasilanego przez 3×9V). Wyższe modele tak, ponieważ nie chcesz manualnego dostrajania do gruntu pozostają Conquistador uMAX i De Leon.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 sierpnia 2004, 20:39 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

OK , to prosze jeszcze tylko o jedna odpowiedz, a mianowicie , w czym sa i jakie duże są to róznice , pomiedzy wykrywkami Silver uMax, a Conquistador uMAX ,

z góry dzięki za pomoc :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 07:02 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Różnice nie są duże, cewka 9×8 cala jest trochę stabilniejsza, ma większą powierzchnię, zasięg na monety ok 2 cm większy. Ponadto wyprowadzone pokrętło Threshold, przełącznik zmiany częstotliwości a All Metal posiada VCO.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 sierpnia 2004, 21:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzięki denar za wszystkie wyczerpujące odpowiedzi i cała pomoc, twoje wskazówki bardzo mi sie przydadza
:)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]