Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 12:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: mocowanie cewki w x-terra
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 17:47 
Sierżant
Sierżant

czy tylko mi się to trafiło czy komuś też.czy w wykrywaczach minelab x-terra jest takie fajansiarskie mocowanie cewki ze pęka po kilku wypadach w teren?ma ktos jakis pomysł jak tego uniknąc i jak firma która sprzedaje ten sprzęt reaguje na ewentualne reklamacje?dla przykładu w wykrywaczach innych firm np. BH czy Whites mocowanie cewki jest o wiele masywniejsze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 18:20 
Porucznik
Porucznik

Trzeba być bardziej delikatnym ;) bo to X70 ;)

Jeśli na gwarancij to trzeba odesłać ,takie moje zdanie .

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 19:44 
Major
Major

http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=927

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 19:55 
Generał Broni
Generał Broni

Możliwe że to wada fabryczna - może był pęcherz z powietrzem i konstrukcja była osłabiona.Lepiej odeślij jak masz na gwarancji - po ekspertyzie zawsze możesz sam kombinować a tak to możliwe że dostaniesz wymianę na nową.
Jakbyś wstawił zdjęcia byłoby łatwiej ocenić przyczynę uszkodzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 18:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam

Minęło już troch czasu napisz co w temacie się polepszyło ? z tym uszkodzeniem .

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 19:47 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ja mam x-30, ale mechanicznie to ta sama konstrukcja i nigdy nie dokrecam za mocno srubki mocujacej cewke, z racji tego ze to plastik i mozna latwo ja "przekrecic". to tak na marginesie jak juz zaczynamy od mocowania ;) natomiast twoja cewka albo miala jakas wade fabryczna, albo po prostu za mocno byla uderzona, lub nadepnieta/najechana, bo sam plastik cewki jest mocny.
jak juz jestesmy przy temacie mocowania cewek w x-terrkach, to opisze swoj przypadek. otoz: mi odkleilo sie mocowanie cewki tzn. ten plastik znajdujacy sie na rurce do ktorego przykreca sie cewke. po kilku dniach biegania w mokrym lesie i przemiatania posrod poszycia lesnego, gorna czesc tego plastiku na styku z rurka widac byla nieszczelna i dostawala sie tam woda, do tego ciagly ruch cewka wsrod krzakow i zauwazylem ze sie "obluzowalo". po rozebraniu okazalo sie ze faktycznie jest tam troche wody. nie bylo sensu odsylac do serwisu, bo wprawdzie na gwarancji, ale koszty wysylki beda wieksze niz kleju a i czasu sporo pewnie zajmie, wiec wszystko ladnie wyczyscilem i skleilem poxipolem, a potem dodatkowo pouszczelnialem klejem szewskim gore na laczeniu tego plastiku z rurka. teraz trzyma tak, ze moze robic jako drazek holowniczy do ciezarowki :) wam tez radze sobie to miejsce uszczelnic za wczasu. pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:13 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!
Blender napisał(a):
nigdy nie dokrecam za mocno srubki mocujacej cewke, z racji tego ze to plastik i mozna latwo ja "przekrecic"
W sumie to pojawi się moment kiedy brak dokręcenia będzie skutkował tym, że cewka w stosunku do dolnego wysięgnika będzie latała jak "żyd po pustym sklepie". Będzie to wynikało z naturalnego wycierania się gumowych podkładek, które umieszczone są w otworach po obu stronach dolnego wysięgnika. Stykając się z uszkami sondy mają ją utrzymywać pod pożądanym przez użytkownika kątem w stosunku do dolnego wysięgnika. Sukcesywne dokręcanie skończy się finalnie pęknięciem uszka /lub nawet obu uszek/ sondy, tak jak to miało miejsce w moim przypadku. Warto zatem przy zakupie wykrywacza u dystrybutora od razu zaopatrzyć się w kilka par zapasowych gumek (późniejszy zakup to koszty wysyłki porównywalne z wartością zapasowych gumek, tak więc bez sensu)
Blender napisał(a):
mi odkleilo sie mocowanie cewki tzn. ten plastik znajdujacy sie na rurce do ktorego przykreca sie cewke.
Nie przejmuj się, mi również to się odkleiło ;)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 20:19 
Sierżant
Sierżant

panowie dzieki za wszystkie porady.mimo wszystko uważam mocowania cewek w x-terrach za porażke .jezeli ktos reflektuje moge popchać swoja 70 na gwarancji ,cewka pracuje ok ma tylko o niebo lepsze mocowanie z wykrywka-jest widoczne ale juz nie połamie sie ani nie odpadnie.pozdrawiam wszystkich i zycze udanych łowów w nowym sezonie poszukiwawczym. :1 :1 :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]