Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 00:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Safari czy SE ???
PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 00:16 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam rozważam zakup detektora obecnie chodzę z ACE 250 i szukam czegoś lepszego (głównie na monetki:) cena wykrywacza około 2600zł. Poradźcie co lepsze: używany SE (2500zł) czy Safari (2600zł). Czytałem o Safari ale żadnych konkretów sie nie dopatrzyłem:( Czy nie zrobię błędu kupując Safari? (jak go ładnine ujęto produkt "z wymarłej serii")
http://www.allegro.pl/item865599675_wyk ... zynek.html
http://www.allegro.pl/item865263731_min ... tanie.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 00:20 
Generał Broni
Generał Broni

SE i pozniej dokup pro coil, Safari to takie quattro tylko ze z pro w standardzie, ale jesli udaloby sie kupic starszego EXII i wtedy dokupic pro nic lepszego nie potrzbujesz (SE sie chowa)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 00:23 
Kapitan
Kapitan

Jak to SE sie chowa? Co jest takiego w Ex II czego nie ma w SE?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 00:30 
Generał Broni
Generał Broni

juz gdzies to opisywalem na tym forum, ale pierwsza rzecza, ktora zauwazy przecietny uzytkownik to audio response, nie wiadomo z jakich celow zmienione w pozniejszych minelabach SE ET na: Normal (to pozostalo nie zmienione), Smooth, long i pitch hold - jedynie smooth tak naprawde mozemy porownac do AI,AII,AIII no i nie zawsze szybszy procesor pomaga (ET)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 00:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tak, tylko cewka kosztuje prawie 1000 zł, a Explorera II trudno gdzieś kupić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 31 grudnia 2009, 13:37 
Plutonowy
Plutonowy

Kolego Cehaigrek mam prosbę, podaj resztę ustawień dla explorera se na których pracowałeś ponieważ uważam,
że samo response nie bedzie, aż tak ważne.
Zainspirowany twoimi wypowiedziami zmieniłem response z normal na smooth i stwierdziłem ,że może byc łatwiej szukac
stalowej militarki, ale monetki trudniej namierzyc albo jeszcze się nie przyzwyczaiłem.
Uwazam ze nowy procesor nigdy nie bedzie wadą wystarczy w lepszym miejscu wolniutko sie poruszac.
Nie szukałem z nową cewką czy różnica jest naprawde taka duża i co się dzieje wykrywka jest bardziej stabilna?
Pozdrawiam.
Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2010, 12:19 
Generał Broni
Generał Broni

Smooth wlasnie przeciwnie ma pomoc w lokalizacji malutkich monetek, na normal masz lekkie uderzenie na smooth tak jakby filharmonia grala - tyle na razie reszte dopisze jak dojde do siebie :piwo :ups: :pub

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ex
PostNapisane: piątek, 1 stycznia 2010, 12:42 
Podpułkownik
Podpułkownik

Co do cewki to jest na all gość sprowadzający z usa nowe sztuki za 700zł wraz z przesyłką.Podzielam zdanie kolegi o przewadze EX II nad nowszymi modelami,jedyne na plus to zmiana koloru z tego kremowego na normalniejsze.Jeśli ktoś wątpi to dodam że chętnie zamienie swego SE na EX II.To tylko moja opinia po długim posiadaniu obu sprzętów i fanatyków SE proszę o łagodność i brak krytyki :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 00:41 
Generał Broni
Generał Broni

widzialem na innym forum, ze koledze nie potrzeba juz pomocy - kupil safari, no coz miejmy nadzieje, ze bedziesz zadowolony

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 00:53 
Generał Broni
Generał Broni

piotrek1234 napisał(a):
Kolego Cehaigrek mam prosbę, podaj resztę ustawień dla explorera se na których pracowałeś ponieważ uważam,
że samo response nie bedzie, aż tak ważne.
Zainspirowany twoimi wypowiedziami zmieniłem response z normal na smooth i stwierdziłem ,że może byc łatwiej szukac
stalowej militarki, ale monetki trudniej namierzyc albo jeszcze się nie przyzwyczaiłem.
Uwazam ze nowy procesor nigdy nie bedzie wadą wystarczy w lepszym miejscu wolniutko sie poruszac.
Nie szukałem z nową cewką czy różnica jest naprawde taka duża i co się dzieje wykrywka jest bardziej stabilna?
Pozdrawiam.
Piotr

Zaczne od konca roznica miedzy starymi slimami, a pro jest ogromna - wykrywacz automatycznie jest bardziej stabilny, mozesz podkrecic czulosc, zasiegi oczywiscie nieporownywalne, no i namierzanie z pro jest o niebo lepsze. Wiem, ze cena pro moze odstraszac i mozna pokusic sie w zastepstwie o troszke tansza 12x10" SEF podobne osiagi, no troszke gorzej z namierzaniem no i waga wzrasta. Troszke drozsza jest 15x12" SEF, cena zblizona do Pro, ale zasieg troszke wiekszy, chociaz z czuloscia juz tak nie poszalejemy jesli chcemy stabilnie pracujacy wykrywacz (zbyt duzo sygnalow pod cewka i za bardzo mieli) no i niestety trzeba jeszcze zwolnic, zeby wykrywacz mogl sobie wszystko przeanalizowac - no i waga ta cholera jest ciezka - chociaz ja chodzilem z 18x15" i jakos nie narzekalem. Rewelacja jest 8x6" SEF najtansza i najmniejsza w serii - zasieg troszke tylko ustepuje Pro, ale lepszy od slima, jest rewelacyjna na drobnice no i bardzo pomocna w zasmieconym terenie.
Ustawienia podam pozniej, bo gdzies mialem ladnie opracowane, ale nie pamietam gdzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 01:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

śledze ten temat od dłuższego czasu - i mam pytanie - jakie znaczące róznice są pomiędzy EX II a E-trackiem ( oczywiście oprócz ceny)
pozdr
darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 01:46 
Generał Broni
Generał Broni

znaczace roznice to: znacznie bardziej rozbudowane menu w Etracu, Tryb Quick Mask zamiast Iron Mask, no i szybszy procesor (32 bit 48mhz), no i najwazniejsza to cewka,ktora mozemy stosowac we wczesniejszych wykrywaczach serii explorer, quattro, no i oczywiscie stylistyka kremowy zamieniono na czarny, aha rekojesc Etraca jest pod troszke innym katem co bylo chyba jedynym dobrym posunieciem - nie meczy sie juz tak nadgarstek
Dlaczego tak krytycznie jestem nastawiony do Etraca, mianowice nie jest to wszystko wyssane z palca: posiadalem juz Etraca 2xSE i EXII, po probach z roznego rodzaju cewkami m.in. 12x10 SEF 18x15SEF 14x10EXc, snajperkami m.in.malutkim sunrayem no i oczywiscie pro musialem przyznac racje innym uzytkownikom zestawu EXII z pro, ze jest to optymalne zestawienie, nie ujmujac jednak nic etracowi gdyz jednak jest to dobry sprzet jednakze troszke oszukuje. Latwo wmowic klientowi, ze mozna podkrecic czulosc i chodzic prawie na max sens, ale to tylko zludne odczucie, nikt przeciez nie bedzie sprawdzal zelaznego sygnalu (no czasami), a ze mogl on byc glebiej lezacym badz pod innym katem ciekawym fantem tego sie przeciez nie dowie. Reszte znajdziesz w postach powyzej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: ex
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 02:34 
Podpułkownik
Podpułkownik

Ex II rozpatruje pod względem monetki i nigdy nie zapomne jak kosiła bilon typu 1/4 kopiejki 1/2kopiejki czy szczątki boratynki ,do szczęścia brakowało tylko elektromagnesu aby sam fanty z ziemi wyrywał bez saperki.mowa tu o ustawieniach fabrycznych bez podkręceń jedyne co to dodawałem jubilerkę do monet i wio.Sentymentalnie patrząc wstecz sprzęt i fanty nim wyjęte wspominam super.Pamiętam jak pod Kock pojechaliśmy na szabelki,po paru godzinach wylądowałem w porzeczkach na moniakach bo z pola nigdy nie wracałem z niczym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 2 stycznia 2010, 02:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

spuść powietrze, wyrzuć "delfinki" z wyświetlacza i zacznij szukać jak biały człowiek monet, Vaquero ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 3 stycznia 2010, 01:15 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dzięki wszystkim za doradę, tak jak kolega cehagirek zauważył kupiłem już Safari. Mam nadzieje, że dokonałem dobrego wyboru :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]