Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 01:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: USTAWIENIE RUTUSA FIRST + !!!!
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:08 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam,

Mam prośbe do użytkowników Rutusa First +, proszę o przedstawienie swoich najlepszych konfiguracji tego oto sprzęcika. :h tzn. na monety, militaria itd. mogą też być ustawienia uniwersalne. Czekam pilnie..... może jakieś wskazówki co do jego ustawienia... :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:10 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

acha prosze o wytłumaczenie mi do czego służy w menu "PROG" i "CZAS" niemoge tego rozkminić. Acha i czy profil "MONETY" jest dobry. Aktualnie latam na profilu "DYN. 2-TONOWY". Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:19 
Kapitan
Kapitan

A instrukcję ma?
Jest w niej napisane wyraźnie, że im niższy próg tym większy zasięg lecz mniejsza stabilność. Po prostu na niskim progu wykrywacz wzbudza się na bardzo słabe sygnały, a nieco podyższony próg je eliminuje. "Słabym sygnałem" mogą być wszelkie przekłamania od gruntu, bądź coś wartościowego lecz leżącego na granicy czułości maksymalnej. Zaś czas im wyższy tym większy zasięg lecz wolniejsza praca - zależy zatem jak lubisz machać, tak to rozumiem.

I ja mam pytanie odnośnie RF+ (ale także RF) - o głośnik.
Mam nówkę wykrywkę i jakoś dziwnie zachowuje się głośnik - jego głośność nie daje się płynnie regulować potencjometrem. Pierwsze 3 kreski jest bardzo, bardzo cichy, potem od 3 do 7 kreski jest jednakowo cichawy (bez różnicy czy 4, czy 7 - tak samo), dopiero pod koniec skali ożywa i jest w miarę głośny. Niepokoi mnie brak różnicy w głośności na obszarze połowy skali w jej środku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 01:26 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

U mnie tego problemu nie ma... z ustawieniem dźwięku jest wszystko O.K potencjometr chodzi super tzn. płynnie zmienia się dźwięk...acha nie powiedziałeś czym jest czas?? może wiesz...hmmm?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 06:17 
Specjalista
Specjalista

beaviso napisał(a):

I ja mam pytanie odnośnie RF+ (ale także RF) - o głośnik.
Mam nówkę wykrywkę i jakoś dziwnie zachowuje się głośnik - jego głośność nie daje się płynnie regulować potencjometrem. Pierwsze 3 kreski jest bardzo, bardzo cichy, potem od 3 do 7 kreski jest jednakowo cichawy (bez różnicy czy 4, czy 7 - tak samo), dopiero pod koniec skali ożywa i jest w miarę głośny. Niepokoi mnie brak różnicy w głośności na obszarze połowy skali w jej środku.

Prawdopodobnie cos zlego nie z glosnikiem tylko z potencjometrem.
Moze byc polamana sciezka wewnatrz potencjometru, ale w gre w chodzi tez jakies zle polutowanie czy zimny lut a jak sa przewody miedzy plytka a potencjometrem to tez moze byc cos z nimi nie tak (zalamanie).
Wymiana potencjomertu powinna pomoc, ale skoro to nowka lepiej oddac do producenta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 19:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Co do ustawien detektora to nie ma uniwersalnych ustawien . Gdyby byly to nie pakowalbym do procesora mozliwosci zmian parametrow pracy tylko ustawil raz na zawsze te najlepsze :D
Wszystko zalezy od miejsca i celu poszukiwan, oraz tego na czym uzytkownikowi zalezy : zasieg czy tez szybkosc i stabilnosc pracy ?
Dzieki obecnosci kilku wartosci do regulacji wykrywacz jest narzedziem uniwersalnym , dajacym mozliwosc ksztaltowania jego cech przez uzytkownika.Np. jesli chcemy szybko przeleciec "kontrolnie" dany obszar ( czy na tym polu cos jest ? ) to zmniejszamy czas , zwiekszamy prog , w ten sposob uzyskujemy szybkosc dzialania i duza stabilnosc.Jesli szukamy dokladnie ( pewne miejsce - np. nieuzytek z gleboko zalegajacymi monetami ) to postepujemy odwrotnie- w ten sposob dokladnie , powoli sprawdzamy najwieksza objetosc gleby.
Co do uszkodzonego potencjometru prosze o kontakt - wykrywka jest na gwarancji wiec sluze serwisem :jump
pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 15:32 
Weteran
Weteran

W instrukcji napisane jest również by zrobić trochę prób.

Jak większość, co nieco obyty z wykrywkami od razu pobiegłem do lasu... :)

Warto więc : zrobić tych kilka prób i sprawdzić jak sprzęt się zachowuje, poprzemiatać szybciej wolniej itd. zmienić czs, próg itd. rodzaj gruntu - przecież to sama frajda. jak się już coś znajdzie można to jeszcze raz przysypać i pokombinować nad fantem, można dorzucić coś obok i zrobić jeszcze kilka prób( wiadomo - nieco inaczej jest z przedmiotami długo zalegającymi niż z przedmiotami zakopanymi do prób) Pozwoli to się osłuchać.
Tryb 2 ton - dobry by sprawdzić jakie ustawienie dyskr. odrzuca konkretne przedmioty. Zauważyłem , że podejście z konkretnej strony przedmiotu ,lub małą nierównoległością sondy do gruntu może dawać już sygnał na przedmiot powyżej poziomu dyskryminacji. Kształt też ma znaczenie i przedmioty o tej samej powierzchni rzutu też mogą dawać inny sygnał.

Jak pisał Rutus -są kontrolne ustawienia i szczegółowe

Największy zasięg jak w przypadku wielu dedektorów jest przy namierzaniu

Generalnie przy każdej wykrywce należy postępować podobnie o czym wszyscy wiedzą czytając choćby intro dla poczętkujących,
czyli praktyka , praktyka i jeszcze raz praktyka...

moje ustawienie do wymiatania znanego/obiecującego terenu (łuski , guziki -czasem coś większego) to: dyn lub 2 ton, próg 3-5 czas 80,głośność max, czułość max, dyskr 3-5 (ale po sygnale przekręcam na więcej i sprawdzam czy to większe Fe czy jednak kolor - choć przy większych Fe - to trudne) grunt 3- 5 (lepiej bardzej na magn - niż mniej) prędkość przesuwania - dokładnie ale nie przesadnie!

ustawienie do kontroli terenu to: 2 ton, czułośći głośność max, próg 8 -10,czas 60 dyskr 5-6 grunt - powyżej połowy na magn, czasem magn. przesuwanie sondą - niestety niechlujne - ale staram się to poprawić

pzdr 111

Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:13 przez 111, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 19:57 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

O właśnie jeszcze jedno pytanie jak waszym zdaniem najprościej i najskuteczniej rozpoznać nim czy to kolor czy żelazo lub np. zardzewiałe żelazo, nieumiem jeszcze tego robić zbyt dobrze i kopie cały czas, troche mnie to denerwóje bo np. Bounty Hunter Land Star ma taki bajer że pokazuje co to... domyślam się że jest to związane z sygnałem, ale on jest strasznie podobny... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 22:25 
Weteran
Weteran

Snajper napisał(a):
O właśnie jeszcze jedno pytanie jak waszym zdaniem najprościej i najskuteczniej rozpoznać nim czy to kolor czy żelazo lub np. zardzewiałe żelazo, nieumiem jeszcze tego robić zbyt dobrze i kopie cały czas, troche mnie to denerwóje bo np. Bounty Hunter Land Star ma taki bajer że pokazuje co to... domyślam się że jest to związane z sygnałem, ale on jest strasznie podobny... :(

metoda 1 - tryb dyn - podkręcasz dyskryminację i gdy tracisz sygnał to jest duże pp. że w glebie siedzi Fe (przy dużych poziomach można jednak wyeliminować małe kolorowe fanty) trzeba też pamiętać, że traci się zasięg więc w skrajnych przypadkach może być to również przyczyną zaniku sygnału
, jeszcze prościej jest w trybie 2 ton - zwiększasz poziom dyskryminacji i jeśli pojawia się warkot :) wiesz już , że masz doczynienia z Fe

metoda 2 - jak się osłuchasz to będziesz wiedział "co tam w trawie piszczy" - mam wątpliwości co do tej metody, lecz czasem rzeczywiście się sprawdza.

pewnie są i inne metody?!

pzdr 111

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 23:15 
Porucznik
Porucznik

no z rutusikiem trzeba sie osłuchać, to jest racja, ja biegam z nim dwa tygodnie i tez nie raz kląłęm na potęge. dalej mnie czasem zaskakuje. Najgorsze jest okreslenie lokalizacji większych fantów. Przy maleństwach namierza bezbłędnie, jednak jesli jest coś dużego to czasem trzeba spory dołek wykopać żeby sie wreszcie dokopać. Istotnie w trybie dynamicznym trudno określić co piszczy - czy Fe czy inne badziewia. Od dużego żelastwa sygnał jest krótki urywany i trudny do lokalizacji, dopiero po zmniejszeniu dyskryminacji zaczyna namierzać dokładniej. Za to od metali nieżelaznych sygnały są dłuższe, powtarzają sie przy ruchu powrotnym sondy i (prawie) niezależnie od poziomu dyskryminacji sa precyzyjnie namierzane.

dyskryminacja działa również zaskakująco - świetnie odrzuca przedmioty o dużej masie, słabo o dużej powierzchni - dzisiaj wykopałem 5 sztuk stalowych łączników, ze 6 kilo żelastwa, i dyskryminacja potrafiła to odrzucić - śmiesznie to wyglądało jak wykrywacz milczy nad stertą żelastwa. Za to pozbyć sie sygnału nakrętki od słoika to jest sztuka.

co do głośnika również mam ten problem - przez prawie całą skale jest za cichy, przesuwam milimert dalej i wyje jak wóż ratownictwa drogowego. Ciężko to wystalować, może na słuchawkach byłoby to zaletą, jednak przy głośniku jest nieco problematyczne.

Ogólnie wykrywka dobra, chociaż ma kilka "uciążliwości" które znikają jeśli sie o nich wie i osłucha ze sprzętem.

PS. Serdecznie prosiłbym producenta o wypowiedzenie sie na temat ustawiania gruntu w trybie dynamicznym. Instrukcja podaje że prawidłowe ustawienie gruntu jest warunkiem krytycznym poprwnej pracy wykrywacza. Natomiast mimo zmiany ustawień, nie widze różnicy w pracy wykrywacza. Nie pojawiały sie fałszywe sygnały przy przesuwaniu sondy, ani podnoszeniu jej. O co z tym tak na prawde chodzi. Praktycznie, nie w teorii - to mamy w instrukcjach.
Pozdrawiam :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2004, 00:12 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

A ja mam dodatkowe pytanie do RUTUSA!!!! Czy wyjdzie nowe oprogramowanie do rutusika??? bo jest ver 1.0 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2004, 21:31 
Porucznik
Porucznik

tylko jak je załadować ??- zamontujemy napęd dyskietek :jump :jump tfu - DVD rom od razu - będzie można w czasie poszukiwań filmy oglądać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 sierpnia 2004, 22:06 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Programowanie bedzie polegać na tym samym co wgrywanie początkowego softu, czyli po przez wgranie programatorem do kości tzw. eprom nowego poprawionego oprogramowania (BIOSU)... myśle że bedzie trzeba odesłać wtedy Rutusowi i za jakąś małą opłatą poprawi sprzęt.... ale to tylko marzenia na dzień dzisiejszy :luv jak masz programator do epromów (danych kości) to myśle, że jak Rutus da ci nową wersje biosu i nie sknocisz konfiguracji to powinno być dobrze... :lol:

Haha tak może błąd ortograficzny!!! ciekłokrystalicznego LCD-ka i plus nagrywarka DVD-RW oczywiście MULTI +/- :D , eeee tam a "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! to już lepiej wbudować wykrywke w notebooka i z nim łazić i na bieżąco wysyłać skany i posty na nasze piękne forum :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 09:43 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam!
Mimo ,że nazywa sie to ver.1.0 to jest napisana na podstawie długich doswiadczeń z tego typu konstrukcją ( zaczeło sie od cyklopa2) Oprogramowanie jest juz "wyżyłowane" na maxa i nic się nie da poprawić ( oprócz drobiazgów nie wpływających na walory poszukiwawcze wykrywacza). A jak sie programuje detektory ? Trzeba wydłubać mikroprocesor z wykrywacza, podłączyć do komputera , zaprogramować , odłączyć i wcisnac w podstawkę w wykrywaczu.Nie polecam nikomu - dla ciekawskich ten soft jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem i rozpowszechnianiem - i raczej trudno go "wyciągnąc" z wykrywacza :D
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 sierpnia 2004, 10:55 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Mam u siebie programator do takich kostek i "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! da się go skopiować.... na 1000% robiłem to już nie raz, ściągałem biosy z nie jednej płyty głównej jak i grafiki...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]