Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: funkcje DEPP i FAST w explorerze...
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2009, 15:19 
Kapitan
Kapitan

witam
mam prośbe czy ktoś biegły w temacie mógł mi wytłumaczyć jakie maja zastosowanie te funkcje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2009, 15:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Za stroną : http://www.wykrywacze.net/hobby/explorerSE.htm
Reakcja na metal: szybka (Fast) i powolna, także na głęboko położone obiekty (Deep)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 marca 2009, 19:31 
Porucznik
Porucznik

Za instrukcją:
"Fast (szybko). Wybór tej opcji spowoduje, że wykrywacz będzie szybciej reagował na odbierane sygnały, ale dyskryminacja może być mniej dokładna. Używaj tej pozycji, jeśli teren jest bardzo zaśmiecony czyli tam, gdzie wartościowe przedmioty mogą leżeć obok niepożądanych obiektów."

"Deep (głęboko)
Nastawa ta ma wpływ jedynie na słabe sygnały, które dzięki niej są silniejsze, co umożliwia identyfikację głęboko zalegających przedmiotów. Opcję tę należy wybierać w terenach mało zaśmieconych, gdzie można się spodziewać głęboko zalegających przedmiotów. Nastawa nie wpływa na silne sygnały. Przy nastawie DEEP reakcja na obiekt może być nieco wolniejsza, zarówno co do sygnału dzwiękowego jak i do identyfikacji, ze względu na bardziej szczegółową obróbkę sygnału od metalu."

Właśnie wróciłem z ugorka testowego na którym sprawdzam wszelkie ustawienia... Na początku chodziłem na zaznaczonym fast i deep. Coś tam wyszło. Po zaznaczeniu tylko deep jeszcze troszkę wyszło. Dziś włączyłem fast i rzeczywiście zauważyłem osłabienie dyskryminacji gdyż wykopałem kilka gwoździ ale też wyszło jeszcze parę kolorowych śmieci... Były pewnie maskowane przez dość sporą ilość zalegającego w glebie drobnego żelastwa.
Konkludując. Trzeba szybko zrobić rozeznanie w gęstości "zaśmiecenia" żelastwem. Jeśli jest wyjątkowo wysokie to najlepiej wybrać funkcję fast, jeśli natomiast wybrany przez nas teren jest czysty, mało zaśmiecony żelaznymi obiektami można śmiało wybrać funkcję deep.
Najlepiej oczywiście przejść interesujące poletko zarówno w jednym jak i w drugim trybie...
Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 00:09 
Kapitan
Kapitan

wielkie dzieki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 00:53 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

http://www.mlotv.com/view/263/explorer-fast-deep/
A według eksperta z fabryki Minelab, nie powinno się chodzić na dwóch tych nastawach jednocześnie! To jeden z powodów dla których można potracić dość dużo fantów, lepiej już nie mieć zaznaczonej żadnej z tych opcji, niż obie naraz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 09:37 
Sierżant
Sierżant

Pele76 napisał(a):
http://www.mlotv.com/view/263/explorer-fast-deep/
A według eksperta z fabryki Minelab, nie powinno się chodzić na dwóch tych nastawach jednocześnie! To jeden z powodów dla których można potracić dość dużo fantów, lepiej już nie mieć zaznaczonej żadnej z tych opcji, niż obie naraz...

Ja zrozumiałem że maniutek1 sugerował by najpierw teren przejść z jednym z nastawów (chyba chodzi o fast), a następnie przestawić na drugi (deep) i powturzyć przejście ciekawego obszaru... Potem zebrać fanty i na :piwo (to już moja podpowiedź ;) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 11:15 

krisp01 napisał(a):
Ja zrozumiałem że maniutek1 sugerował by najpierw teren przejść z jednym z nastawów (chyba chodzi o fast), a następnie przestawić na drugi (deep) i powturzyć przejście ciekawego obszaru... Potem zebrać fanty i na :piwo (to już moja podpowiedź ;) )

A ja zrozumiałem coś innego, szczególnie w tym fragmencie:
maniutek1 napisał(a):
...Na początku chodziłem na zaznaczonym fast i deep. Coś tam wyszło. Po zaznaczeniu tylko deep jeszcze troszkę wyszło. Dziś włączyłem fast i rzeczywiście
Maniutek

Zdrówka!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 12:00 
Porucznik
Porucznik

Pele, już posypałem głowę popiołem na Thesaurusie. Robię to i tu. Masz kompletną rację! Jednak tu nie pisałem o tym że fast+deep jest dobrym ustawieniem. Ten błąd popełniłem na wyżej wymienionym forum. Napisałem Numizmatykowi ino, że chodziłem na takim ustawieniu, bo to prawda. Teraz wiem, że to był błąd!
Pozdrawiam
Maniutek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 12 kwietnia 2009, 12:38 

Heheee
Spoko spoko, ja też tylko powielam opinię bardziej doświadczonych i uczę się na ich błędach, w moim wypadku był to Des Dunne, więc gość chyba dość mocno obstukany w Explorerach :D

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]