Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 07:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podwodny wykrywacz
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2004, 13:49 
Plutonowy
Plutonowy

SURFMASTER PI Whites czy można go też używać na lądzie - z jakim powodzeniem. Czy 3 fabryczne usawienia mają rację bytu na lądzie. Jest to wykrywacz mało popularny w Polsce z racj zastosowania i pewnie ceny. Kolega ze stanów śledzi ebay i jak coś będzie za mniejszą kasę to mi kupi. Może ktoś kiedyś miał do czynienia z tym sprzętem. Bardzo proszę o pomoc.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2004, 15:07 
Major
Major

Wiem o tym detektorze chyba wszystko, ponieważ przyjaźnię się od wielu lat z jego konstruktorem. Jest to wykrywacz typu Pulse Induction przeznaczony głównie do wyszukiwania drobnej biżuterii złotej oraz monet na plażach i płytkich wodach przybrzeźnych gdzie grunt jest za trudny dla detektorów VLF z powodu zasolenia i wysokiej mineralizacji. Można z nim nurkować lecz o ile pamiętam tylko do 30m. Nie jest to więc typowo podwodny sprzęt. Jak na jego właściwości, cena wcale nie jest wygórowana. W sumie, jest to urządzenie specjalistyczne do stosunkowo wąkiej grupy zastosowań, zatem jeszcze raz zastanów się czy właśnie takiego wykrywacza potrzebujesz. Pozdrawiam
Mrand

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2004, 18:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dobry wykrywacz do poszukiwań na plażach gdzie występuje "czarny" magnetyczny piasek np. w Hiszpanii i nad Morzem Północnym. Używałem na plażach bałtyckich - problem kapsle od piwa, trzeba wykopać każdy, na lądzie nie polecam ze wzgl. na obfitość śmieci żelaznych. Do nurkowania trzeba zamówić ze specjalnym, krótszym wysięgnikiem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 sierpnia 2004, 21:12 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Dodam, że części serwisowe do wykrywaczy podwodnych są kilkukrotnie wyższe niż do zwykłych wykrywaczy. Mam na myśli to co "wystaje" na zewnątrz np. potencjometry. Sama uszczelka kosztuje kilkadziesiąt złotych.

Jeśli więc nie ma zamiaru się zanurzać z takim wykrywaczem, to należy się zastanowić także nad powyższą kwestią.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2004, 01:19 
Plutonowy
Plutonowy

wielkie dzieki fakt przemyślę sprawę.
pozdr.Jac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 sierpnia 2004, 08:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

I jeszcze jedno; do pracy pod wodą trzeba kupić z cewką o zerowej pływalności, ponieważ zwykła cewka lądowa będzie wypierana do góry.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 20:53 
Moderator
Moderator

a mnie sie marzy Excalibur-co o nim powiecie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 sierpnia 2004, 22:12 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Mowie z gory, ze o nurkowaniu nie mam bladego pojecia. Wiem tylko, ze znajomi z Niemiec, naprawde profesjonalni taucherzy, jesli chca sobie sprawic dobry wykrywacz podwodny, kupuja niemieckiego Ebingera. Drogi, ale podobno najlepszy. Ale, tak jak juz wspomnialem powyzej, to tylko zaslyszane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2004, 18:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ponieważ w tym temacie mam jakieś pojęcie, to z moich osobistych doświadczeń odradzam wykrywacze VLF dynamiczne jakim jest właśnie Explorer. W Bałtyku najlepiej sprawdzają się wykrywacze PI (taki jest m.in. Ebinger). Mógłbym polecić jeden dobry, niedrogi model ale byłoby kryptoreklama. Ci co mnie znają, choćby z internetu wiedzą jaka jest moja ulubiona marka ;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 sierpnia 2004, 18:43 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Miałem na myśli Excalibura a nie Explorera. Sens jest ten sam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: VLF+Bałtyk
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 09:37 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Denar a dlaczego w Bałtyku nie polecasz VLF? Trochę techniki i szczegółów bym prosił, jako że lubię dużo wiedzieć. A myślę o szukaniu w wodzie również.

Zaś jeśli chodzi o Excalibura, no to tutaj mają używanie ci którzy zawsze piszą że firma bierze kasę nie ze względu na koszt produkcji ale ze względów marketingowych. Bo Excalibur to tak naprawdę Sovereign, to ta sama elektronika, kosztuje dużo więcej, prawie tyle samo co Eplorer. Jak bym miał na Explorera to bym go kupił zamiast Excalibura i pokombinował z uszczelnieniem go. Widziałem już zdjęcie jakie umieścił Proscan na forum, ale wygląda skomplikowanie, ale widziałem też modyfikacje, która polegała na zdjęciu wszystkiego i zostawieniu zostawieniu tylko drążka i cewki a reszta w torbie. Więc może trzeba coś wykombinować z wodoszczelną torbą :ups: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 12:15 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Denar jest doświadczonym użytkownikem, wiec na pewno ma swoje powody dla których nie preferuje VLF-a do poszukiwań w morskiej wodzie.

Ja się tylko wtrącę, że Excalibur nie jest wykrywaczem VLF w klasycznym rozumieniu. To jest wykrywacz wieloczestotliwościowy, w którym eliminowany jest wpływ przewodzącego gruntu poprzez odejmowanie skłądowych elektrycznych sygnału dla różnych częstotliwości. W przeciwieństwie do zwykłych VLF-ów nie ma pokrętła do kompensacji wpływu ośrodka. Wykrywacze PI z natury nie są czułe na morską przewodzącą wodę, ale z kolei nie mają prawdziwej dyskryminacji i żelaztwo trzeba zawsze kopać.

Co do cen, to jest to prawidłowość dotycząca wszyskich producentów, że nawet prymitywny podwodny wykrywacz jest dwa razy droższy od swojego lądowego odpowiednika.

Excalibur nie jest wersją podwodną Sovereigna. To są zupenie inne wykrywacze, chociaż ich zasada działania jest podobna (w Sovereignie kompesowana jest składowa magnetyczna). Mam poważne wątpliwości czy w morzu będzie się sprawdzał Explorer - ten jest jakby kontynuacją Sovereigna. Do poszukiwań w wodzie słodkiej bedzie pewnie OK.

Zastrzegam, że moje osobiste dowiadczenia w podwodnych poszukiwaniach organiczają się do strumieni i kałuż :)

pozdrawiam

Proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: excalibur VS Sovereign
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 15:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

A to ciekawe bo ja w materiałach reklamowych firmyMinalab, wyczytałem że Excalibura stworzyli na bazie Sovereigna. Dodatkowa zbieżność to rówież 17 częstotliwości w obu tych wykrywaczach, dalej jak można również wyczytać to ta sama technologia Broad Band Spectrum (BBS) oraz oba mają Automatic Ground Tracking.
Rzeczywiście ja tam ręki sobie nie dam uciąć za to a i specem na pewno jest tu proscan a nie ja. Ja tylko piszę co przeczytałem. :ang
Jednocześnie zagadnę Proscana dlaczego uważa że Explorer się nie sprawdzi w wodzie. Jeśki możesz to podeślij link do stronki z której ściągnąłej fotkę tej przeróbki z Explorera na SubMarinExplorera z drążkiem od tesoro.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Wystarczy rzut oka na oba wykrywacze (sov i excal) by zauważyć, że to są zupełnie inne sprzęty. Oparte na tej samej technologi BBS, może o to wlaśnie chodziło. Ze wzgledu na reputację Sovereigna w materiałach reklamowych używa się haseł typu "ma gwarancję poxipolu". (ale durne hasło, nie?).

Oto namiar na wspomniane forum z modyfikacjami:

http://www.findmall.com/metal/mod/

Co do Explorera to zwaracam uwagę na słowo MORSKA woda. Explorer jest lądowy, a na lądzie 90% gleby ma własności magnetyczne (wzmacnia pole magnetyczne). Słona woda ma własności przeciwne - przewodzi prąd (osłabia pole magnetyczne). Stąd stosowanie wykrywacza lądowego w wodzie morskiej wydaje mi sie cokolwiek niecelowe. Podkreślam "wydaje mi się".

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 sierpnia 2004, 20:24 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Tez ostatnio zainteresowalem sie tym tematem, i jestem tak jak inni ciekawy dlaczego VLF nie sprawdzi sie w Baltyku? Jesli ma to zwiazek ze slona woda, to trzeba wziazc pod uwage ze akurat zasolenie Baltyku jest symboliczne, kilka razy mniejsze niz innych morz.
Czekam jednak na szczegolowe informacje, a nie niedopowiedzenia.
Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]