Teraz jest czwartek, 30 kwietnia 2026, 22:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie???
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 17:20 
Szeregowy
Szeregowy

Kupiłem uszkodzony wykrywacz, niestety na tyle, ze nie moge sobie z nim poradzic. Jest problem z ustawieniem czulosci, tak jakby bylo jakies sprzezenie. Im bardziej zwiekszam czulosc, tym wiekszy halas. Z plytka na pewno wszystko ok, wiec w czym moze byc problem? Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 18:23 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Na początek dobrze by było napisać jaki to wykrywacz (firma, model, itp). Wtedy może ktoś będzie mógł pomóc.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 18:33 
Szeregowy
Szeregowy

Wykrywacz firmy Savo Electronics, TR 2D
Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 19:27 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Savo zostało niegdyś wykupione przez White'sa i przez pewnien czas produkowało pod nazwą SAVO wyroby Whitesa.

Jest duże prawdopodobieństwo, że to jakiś Treasuremaster. Obudowa blaszana czy plastykowa ?

Pytam, zeby się rozeznać co to jest. Zakładam, że wykrywacz jednak jest dobry tylko masz problem żeby go właściwie obsłużyć.
Może spodziewasz się za wiele po nim.

Masz jakieś zdjęcie tego cuda ?

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 20:26 
Pułkownik
Pułkownik

Proscan, czy jestes w stanie powiedziec cos o wykrywaczu firmy "HITEK" ? Byc moze bede mogl taki zakupic (uzywany), chcialbym znac opinie o nim. Niestety nie znam modelu ale ma chyba wiekszosc funkcji "dobrego" wykrywacza (np. pinpoint itp.)- ciekawe jak zasięgi?

Pozdrawiam, marcin.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 20:35 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Hi-Tek oznacza " High Technology" czyli "Zaawansowaną technologię". To naprawdę może być wszystko.

Jeśli to jest stary wykrywacz to może to być stary Bounty Hunter. Oto garść informacji o nim:

The Hi-Tek Basic is easy to understand and operate, yet delivers top performance and power.

We have eliminated the typical "Menu" system that makes a computer detector difficult to understand and operate. Instead, we have developed a more advanced "Latch" system that does not require a menu to select and display the various features.

The unique LCD Target Readout System will display all functions simultaneously. Target ID, Depth Indicator and Pin Point Bullseye all respond together, with each detection. No flipping switches back and forth to get the total picture. With the Hi-Tek Basic, the information you want and need comes up quickly and completely every time.

The Hi-Tek Basic has two MODES of operation:

Motion DISC and No Motion ALL METAL THRESHOLD.

The mode selection switch is conveniently located on the handle.

In the Motion-DISC Mode, the Touch Pad can be used to quickly select any combination of targets for Accept or Reject. Trash can be rejected with no loss of sensitivity.

The No Motion ALL METAL THRESHOLD Mode is used to achieve deep penetration of all targets in highly mineralized soil. Target Reject is not used in the ALL METAL THRESHOLD Mode.

The Hi-Tek Basic features Target Identification, Depth Reading and Pinpointing in either Mode.

Mam nadzieję, że opis jest zrozumiały. Poszukam jakiegoś zdjęcia - jak znajdę to dodam.

Proscan

PS
Znalazłem jakiegoś Hi-Tek. Czy to o takiego chodzi ? Zasięg? Zależy jaka cewka. Jest bardzo podobny do Discovery 2, a w nim dawali sondę 10 cali. Ogólnie możesz spodziewać się czegoś pomiedzy Quick Draw a Sharp Shooter. Ważne też jaka cena i jaki stan.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 22:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Znalazłem zdjecie HI-TEK (zreczna gra słów bo fonetycznie Tech i TEK to to samo, a tutaj od TEKTRONICS). Ciekawa maszynka i drogaaaa na tamte czasy (katalog z 1992). Ale ceweczka malutka. Opis który wczesniej zamiescilem dotycznył wersji Basic, a zdjecie HiTEK II.

To tyle na ten temat.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 22:55 
Pułkownik
Pułkownik

Dziekuje proscan. Model, o ktorym mowilem to ten z dolu tzn. bardzo podobny, a czy identyczny to nie wiem :) Zdaje sie, ze cewke mial wieksza. Czy bylbys w stanie ewentualnie cos w nim naprawic czy to zupelnie egzotyczny sprzet?

Pozdrawiam, Marcin.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2004, 13:38 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

W wykrywaczach, najczęściej psują się rzeczy, które wystają, a wieć wszekie elementy mechaniczne, pokrętła, przełaczniki, sonda (a w szczególności kabel) itp.

Zapewne sonda jest 10 cali Magnum, albo 8 cali typu pająk (i może się wydawać, że większa od tej na zdjęciu).

Nie powinno być problemu z naprawą o ile nie jest zepsuty wyświetlacz, który jest specjalizowany.

Jak pokryjesz koszty przesyłki zwrotnej to mogę go zbadać za friko (o ile masz taką możliwość).

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: do Proscan
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2004, 16:58 
Szeregowy
Szeregowy

Hej!
Wszystkie pokrętła, przełączniki na pewno są sprawne. W momencie, gdy podkręcę pokrętło od czułości, to wykrywacz zaczyna hałasować i nie wiem dlaczego. Tak, jakby jakieś sprzężenie czy coś. Może to być kabel? Albo cewka? Pozdrawiam serdecznie. Hammer

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2004, 22:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Hej Hammer,

Trudno mi coś Ci tutaj doradzić, bo nawet nie wiem co dokładnie posiadasz i na czym polegają te hałasy. Mogę Ci zaoferować to co Marcinowi - czyli bezpłatny przegląd.

Co do krecenia czułością i dziwnych sygnałów to ostrzegam, że to moze być normalny objaw. Do mnie często trafiają wykrywacze w których ktoś grzebał w potencjometrach bo myślał, że "trzeszczą". A to normalny objaw związany ze zmianą napięcia na wyjściu wzmacniacza w trakcie zmiany jego wzmocnienia. Ale to dotyczyło innych wykrywaczy.

Zerknij na załączone zdjęcia i powiedz do którego podobny jest Twoj wykrywacz.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 sierpnia 2004, 22:52 
Pułkownik
Pułkownik

Dziekuje proscan, jak tylko bedzie taka mozliwosc to na pewno skorzystam.

Pozdrawiam, M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Proscan:)
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 16:40 
Szeregowy
Szeregowy

Proscan,
Moj wykrywacz to ten pierwszy, plastykowa obudowa.
Dziękuję za propozycję, jak bedzie mozliwośc, to skorzystam.
Pozdrawiam serdecznie,]
Hammer

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]