Teraz jest piątek, 1 maja 2026, 10:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: MAX VLF polskiej firmy DEMET ???
PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 12:08 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cześć
Mam takie pytanie, czy wiecie coś na temat wykrywacza MAX VLF polskiej firmy DEMET.(Chodzi mi o waszą opinię) Na ich stronie znalazłem zadziwiającą tabelę ukazującą zasięgi tego wykrywacza, i informacje o tym że zasięg dla świerzo zakopanego przedmiotu może się zmiejszyć o 25%.(to nie troche za mało?) I jeszcze coś podobno ten wykrywacz zajął pierwsze miejsce w Otwartych Mistrzostwach Polski w Eksploracji podczas XIX Zlotu Miłośników Eksploracji w Nowej Wiosce. Czy to o czymś świadczy???
Jakoś nie moge uwierzyć w jego możliwośći, co Wy o tym myślicie, może ktoś go używał???
pzdr.
robert4567

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MAX VLF polskiej firmy DEMET ???
PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 14:22 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Witaj !

robert4567 napisał(a):
Czy wiecie coś na temat wykrywacza MAX VLF polskiej firmy DEMET.(Chodzi mi o waszą opinię) Na ich stronie znalazłem zadziwiającą tabelę ukazującą zasięgi tego wykrywacza, i informacje o tym że zasięg dla świerzo zakopanego przedmiotu może się zmiejszyć o 25%.(to nie troche za mało?)

Na poczatek polecam, abys wszedl na www.poszukiwanieskarbow.com (strona glowna) i przeczytal "Intro" (kliknij w gornym menu). Jest tam kilka wskazowek co do kupna pierwszego wykrywacza.
Co do firmy DEMET, powiem wprost: nie mialem jeszcze nigdy wykrywacza tej firmy w rece. Kliknij w menu forum (na glownej stronie forum (www.poszukiwanieskarbow.com/Forum) i wpisz w wyszukiwarke ("szukaj") odpowiednie haslo. Jedyna rzecza, ktora moge powiedziec, to ze firma ta jakos nie przekonala wiekszosci spolecznosci poszukiwawczej do siebie. Przyznam sie tez, ze juz akapit

Nowoœci¹ w tym detektorze zastosowan¹ jest funkcja „pik-pik” . Praca z w³¹czon¹ ta funkcj¹ powoduje ¿e detektor wykrywa przedmioty tylko w tedy , gdy sonda detektora jest w ruchu .Zastosowanie tej funkcji daje mo¿liwoœæ szukania tylko na „dyskryminacji” - od razu podczas poszukiwañ klasyfikujemy czy metal jest kolorowy czy stalowy, wymaga to jednak du¿ej wprawy.

[akapit pochodzi ze strony producenta: http://demet.webpark.pl/max.htm]

oglednie mowiac, nie przekonuje mnie. "funkcja pik-pik" brzmi po prostu smiesznie, a "nowosc", ze detektor wykrywa przedmioty wtedy, gdy sonda jest w ruchu, nie jest rewelacja, no, chyba ze sie myle. Tak patrzac, to najgorszy chinczyk to jedna wielka nowosc, poniewaz aby cos wykryl, sonda musi byc w ruchu. Pik pik, jednym slowem. A slowa "od razu podczas poszukiwañ klasyfikujemy czy metal jest kolorowy czy stalowy, wymaga to jednak du¿ej wprawy" powinny dac Ci duuuuzo do myslenia. Uwierz mi. A za 1500 zl znajdziesz naprawde cos, co w moim przekonaniu zagwarantuje Ci wieksza satysfakcje z poszukiwan.

Cytuj:
I jeszcze coś podobno ten wykrywacz zajął pierwsze miejsce w Otwartych Mistrzostwach Polski w Eksploracji podczas XIX Zlotu Miłośników Eksploracji w Nowej Wiosce. Czy to o czymś świadczy???

Juz widze, jak mnie producent zbombie, ale sluchaj: rowniez nie bylem na tych "otwartych mistrzostwach itd.itp." ale nigdy bym nie kupowal wykrywacza kierujac sie jakimis wynikami jakis "mistrzostw". Dlaczego? Poniewaz zawody maja sie nijak do "prawdziwych" poszukiwan. Tu nie chodzi o to, kto szybciej kopie, lecz wazne jest, jak dobra dyskryminacje ma wykrywacz, czy umiesz z nim wspolpracowac, czy czujesz, ze sprzet masz opanowany, etc. W USA sa zawody, gdzie szukaja fantow na polach bitewnych z wojny secesyjnej. Fanty sa naprawde gleboko. Wygrywa od lat nautilus. Wiesz, dlaczego nie mam np. nautilusa? Poniewaz nie mam ochoty poznawac wykrywacz dobrych pare lat - a tak dlugo trwa "poznawanie" nautilusa (wypowiedzi tej udzielil mi w prywatnej rozmowie importer generalny nautilusa na Niemcy, nota bene moj dobry znajomy). Ja chce szukac, a nie studiowac Nautilusologie. Jak widzisz zatem, nie zawsze warto kierowac sie jakimis wynikami zawodow ;)

Zaznaczam, ze takie jest moje prywatne zdanie.
Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 18:07 
Major
Major

Przed około półtora rokiem napisałem do producenta wykrywaczy firmy DEMET e-maila z kilkoma pytaniami dotyczącymi jego wykrywaczy. Do dziś odpowiedzi nie otrzymałem. To chyba świadczy o traktowaniu przez nich klienta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 19:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

To że Demet nie odpowiedział nie znaczy, że pytanie (czy pytającego) zignorował. Może po prostu email do niego dotarł.

Jeszcze raz dzisiaj zajrzałem na strone Demeta. Moneta 1 cent na 44cm. Hmmm. Bardzo jestem sceptyczny co do wartości tego testu.

Nie znam tego sprzętu, ale wiele nie zaryzykuję jeśli powiem, że to klon Fishera VLF 555. Porównując z ceną Bartka 3 (który jest również klonem tego samego wykrywacza) wypada o 50% drożej.

Nie znając wykrywacza kupujący może:

1) zaufać w ciemno sprzedawcy i kupic bez wypróbowania;
2) pojechać do producenta i sprawdzić samemu, wziaść w rękę, sprawdzic zasięgi i inne czynniki (np. stabiność);
3) pogadać z innymi uzytkownikami i wypytac ich o wszystkie cechy sprzętu;
4) kupić bez namysłu ten wykrywacz którym posługiwał sie zwycięzca zabawy w poszukiwanie żetonów.

Decyzja, telewidzu, należy do Ciebie.

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 19:21 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Robert, wez i odpusc sobie ten pomysl po prostu! Ile masz forsy i co chcesz glownie szukac ?

Kuba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 września 2004, 22:53 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie wiem nic odnosnie tego konkretnego wykrywacza, ale o firmie Demet moze duzo powiedziec jedno ze zdjec galerii PCB B+
http://www.poszukiwanieskarbow.com/gale ... -demet.jpg

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 września 2004, 01:39 
Porucznik
Porucznik

zdjęcie płytki z linka powyżej jest niedoścignionym wzorem dla większości producentów, ba rzekłbym arcydziełem sztuki współczesnej i chyba w tej kategorii owa płytka zdobyła by najwięcej nagród. Zdjęcie ma w sobie to coś, można na nie patrzeć godzinami i nigdy sie nie nudzi. Artystyczny chaos i pociągle linie skłaniają widza do głębszych przemyśleń o istocie poszukiwań. To swoiste i niemożliwe do skopiowania połączenie starego z nowym, połączenia wieków ciemnoty z wiekami odrodzenia i światłyh umysłów. W każdej ścieżce widać pasje i talent autora, a autograf i data po wieki wieków będzie wywoływać podekscytowanie na aukcjach sztuki całego świata.

Kupując taki wykrywacz mimo sporej ceny, nabywasz także status społeczny i poważanie w kręgach snobistycznych kolekcjonerów dzieł sztuki współczesnej. Jest to jednak dzieło ponadczasowe, jak wino im starsze tym lepsze. W tych kategoriach gotówka schodzi na dalszy plan.

PS. Pamiętaj że dzieł sztuki nie można wywozić za granice - więc zagraniczne wykopki odpadają.

Pozdrawiam, Pifko :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 września 2004, 09:42 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

WITAM.
Małe sprostowanie.
Wykrywacz BARTEK 3 niewiele ma wspólnego z Fisherem 555 := :no .Jak napisał PRO SCAN jest to klon F 555.Klon o ile wiem to dwie identyczne wartości.Ale jeśli to ma być tylko przyprawa do sosu o wykrywkach to niech i tak będzie. :)Pozdrawiam ALL.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 września 2004, 23:55 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Cześć

Dzięki za wszystkie odpowiedzi
Na pewno go nie kupie i odradzam wszystkim którzy by chcieli to zrobić
pisałem do nich i uzyskałem kilka informacji na temat VLF MAX-a
- nie nadaje się na militaria - jest za czuły
- praktycznie dyskryminacja jest do bani
- potwierdzają jednak zasięg dla monety 1 zł(nowa) na 44cm - co mnie bardzo zadziwia
- podobno puszkę zakopaną w glinie 0,8 litra wykrywa wyraźnym sygnałem na 75 cm - ???

DO Bacchus-a (i Innych)
Mam kase na prawo jazdy (jeszcze z 18-ski) , ale nie wiem czy chce wszystko na to wydać, czy dozbierać, to ma być mój pierwszy wykrywacz !!! I naprawde trudno jest się na coś zdecydować, a na forum każdy ma inne zdanie... i mota mi to wszystko jeszcze bardziej. Ale przynajmniej teraz wykluczam MAX-a.
Czego chce szukać?
Raczej monet i koloru, nie licze na początku na nic fajnego - na razie chce znaleźć cokolwiek !!!
Moge kupić tani wykrywacz i nic ciekawego nie znależć - ale moge też kupić drogi znależć dużo ale stwierdzić że tyle mi nie potrzeba i żałuje kasy którą wydałem!!!
Naprawde nie wiem.
Co Ty byś polecał na pierwszy wykrywacz?

Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi
robert4567

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 września 2004, 00:38 
Porucznik
Porucznik

nie ma takiego słowa w języku polskim !!! że sie tak wtrące.

Prawda o poszukiwaniach jest taka - że doświadczony poszukiwacz znajdzie więcej widłami, niż początkujący najdroższym modelem Whites'a.

95% sukcesu w poszukiwaniach to nie szukanie w terenie, a szukanie materiałów, archiwów, rekonensans itp. Dopóki nie posiądziesz tej TRUDNEJ i WYMAGAJĄCEJ troche praktyki sztuki nie przejmuj się za bardzo modelem wykrywacza jakiego używasz.

Jeżeli poświęcisz na ten cel mniej więcej 1000-1500zł, otrzymasz sprzęt którego możliwości i tak nie wykorzystasz, dopóki nie posiądzesz sztuki o której pisałem wcześniej.

to tak z wędkowaniem. Stary wyga czuje w kościach gdzie są ryby i tam łowi. Niedoświadczony wędkarz zainwestuje fortune w wędki haczyki.... tylko że będzie łowił tam gdzie nie ma ryb.

Ja szukam od jakiś dwóch miesięcy i brew temu co sie spodziewałem nie wystarczy wejść do lasu i włączyć wykrywacz.... trzeba wiedzieć gdzie szukać to na razie najważniejsza sztuka do opanowanie przez Ciebie (mnie też). To truuudniejsze niż sie wydaje.

Mówi się, że każdy poleca sprzęt którego używa. Podobnie jest ze mną, kupiłem Rutusika F+ i jestem z niego bardzo zadowolony, dobra dyskryminacja, kolory piszczą bardzo wyraźnie, po osłuchaniu się z nim na 90% wiesz czy z gleby wyjdzie kolor czy stal. Zasięgi przyzwoite, cena znośna, solidny producent.....
Moge go ze spokojnym sercem polecić jako pierwszy wykrywacz. Wiem też że jeszcze długo długo jego możliwości będą przerastać moje jeśli chodzi o dobór miejsca w którym sie szuka.

Dopiero wtedy pomyśle nad lepszym sprzętem.

Broń boże nie myśl, że im więcej włożysz w wykrywacz, tym więcej znalezisk do domu przyniesiesz. To troche jak wsadzić tłustego spasionego człowieka na ultra lekki rower z włókien węglowych i spodziewać sie, że będzie osiągał genialne czasy i prędkości. :no

Do dobrych efektów w poszukiwaniach jak i w każdej dziedzinie życia dochodzi sie długą, ciężką pracą i żadne pieniądze nie przyspieszą tego procesu.

Wystarczy że kupisz sobie któryś z podstawowych modeli, marka mniej istotna byle cieszyła dobrą renomą i nos w książki. A dopiero potem nogi za pas i do lasu.

Pozdrawiam, pifko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 11 września 2004, 10:47 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Swiete slowa, Pifko ;) :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]