Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Rutus Ultra II lub..??
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 13:00 
Plutonowy
Plutonowy

Witam.
Przymierzam sie do kupna używanego Ultra II. Egzemplarz leżał dwa lata na strychu, ale był sprawny. Ciekawi mnie jak sprawdzi się do monet. Nie wykluczam szukania innych skarbów, ale interesują mnie głównie monety. Czy w cenie do 400zł ten będzie najlepszy czy może lepiej dołożyć trochę i kupić używanego Ace 250??
Z tym Rutusem musiał bym penie jechać na przegląd. Wiecie może gdzie jest najbliższy serwis Rutusa?
Proszę o pomoc. Jestem nowicjuszem i znalazłem wiele sprzecznych opinii na tym forum, więc za bardzo nie wiem, co kupić:(.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 13:07 
Porucznik
Porucznik

Moim zdaniem lepiej uzbierać na Ace 250 jeżeli interesuję Cię bardziej drobnica. Miałem ultra II i latałem z nim na militarkę, co do drobnicy to się nie będę wypowiadał, ale Ace bedzie lepszym wyborem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 13:25 
Generał Broni
Generał Broni

W tej cenie nie kupisz używanego ACE250 no chyba że jakiś bardzo przechodzony lub okazyjnie.
U II dobrze spisuje się na kolorku i przede wszystkim ma większy zasięg od kanarka - do tego zawsze można po zmianie upodobań korzystać z trybu statycznego.
Co do przeglądu to musiałbyś wysłać do producenta - jeżeli będzie działał poprawnie to chyba przegląd zbędny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 sierpnia 2009, 20:49 
Moderator
Moderator

Ja jednak wybrałbym Ultre,miałem ją kiedyś i spisywała sie :1.Co do kanarka ma go mój kolega i osobiście(widząc co"wyciąga")nie dałbym za niego 400zł.Nie chce tutaj obrazić użytkowników tego sprzetu,to tylko moje spostrzeżenia...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 06:47 
Kapral
Kapral

Kolego Sopel74 nie rozumiem do czego zmierzasz pisząc że nie dał byś 400 zł za Ace 250 ?.Uzywam w tym momencie Ace i jestem bardzo zadowolony.Miałem jeszcze niedawno Bounty Hunter Discovery 2200,cenowo droższy od Kanarka,ale za nic nie zamieniłbym się spowrotem.Czytałem wiele dobrych i złych opinii na temat Kanarka,to że jest płytki,nie nadaje się niby do militarki itp .Moim skromnym zdaniem nadaje się jak najbardziej,a niby dlaczego mialby się nie nadawać ?może mi ktoś to wyjaśnić ?.Póki co ja uzywam kanarka do militarki i jestem zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 09:28 
Plutonowy
Plutonowy

Dziękuję za szybką odpowiedz:).
Z waszych opini jest na razie 2 na 2 czyli remis:). Jesli da się tanio wylicytować tą Ultre to ją zakupie ale jak sie nie uda to chyba poczekam i dozbieram na ACE 250. Słyszałem że jest bardzo przyjazny w obsłudze a to jest chyba wazne dla poczatkującego:).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 12:32 
Kapral
Kapral

Tak na marginesie bezsensowne jest zadawanie takich pytań co kupić.Każdy ma swoją opinię,swoje typy i preferencje.Nie znajdziesz tutaj jednoznacznej odpowiedzi.Najwazniejszym i tak jest mieć odrobinę szczęścia.Możesz sobie nawet zakupić jakiś wykrywacz za 5000 zł i znajdywać tylko zardzewiałe kapsle.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 14:51 
Kapitan
Kapitan

JA bym nigdy nie kupil ultry, wychwalali ja kiedys na forach pod niebiosa wiec ja kupilem i uwazam ze pieniadze wywalilem w bloto. Dyskryminacja to fikcja, kolorek bardzo trudno lapie i z malych glebokosci, moze jedynie na militaryke sie nadaje dzieki statyce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 19:08 
Plutonowy
Plutonowy

No nie wiem czy nie warto się pytać. Jeśli coś jest dobre to jest. Tylko teraz jak tu podjąć wybór jak ktoś pisze że uLtra II ma świetne zasięgi a inny że nie na daje sie do kolorku bo słabo wylapuje i ma zasieg słaby. To kolega David uważa że zasięg i parametry zależą od upodobania użytkowników? Hm...dziwna teoria:).
Zapytam się w ten sposób. Jeśli ktoś użytkował Ultry do kolorku, monet to mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Prosiłbym o pomoc doświadczonych poszukiwaczy...:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 19:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

1.5 roku smigalem z ultra 1 (ktorej bylem trzecim uzytkownikiem) byl to moj pierwszy wykrywacz i uwazam ze nadaje sie do poszukiwan kolorwej drobnicy. dyskryminacja (jak na 3 lata wstecz) moim zdaniem byla wporzadku,trybu statycznego uzywalem jako pinpointa, jest to lekki wykrywacz z ktorym przyjemnie sie smiga. U2 rozni sie od swojej mlodszej siostry bodajze tym ze tryb statyczny ma dyskryminacje a w U1 jej brak.Najlepsze moje trafienie to 8 gramowa zlota obraczka lezaca na ok 30cm po jakims czasie zlamal mi sie kabel tuz nad wejsciem do sondy (rutus twierdzil ze sie tego nie zrobi i cala sonda byla do wymiany) i jakies pol roku temu sprzedalem ja na allegro kolesiowi ktory tylko i wylacznie chodzi po morskich plazach za drobnica (wiedzial o usterce i po zakupie stwierdzil ze jest do zrobienia). duzo informacji znajdziesz w instrukcjach

http://www.rutus.com.pl/instrukcje/ultra.pdf

http://www.rutus.com.pl/instrukcje/ultra_II.pdf

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 sierpnia 2009, 23:48 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam
Osobiście Ultry II używałem 4 lata z przerwami na mroźne zimy a tak to 3-5 dni w tygodniu minimum.Początki były trudne bo nie wiedziałem na jakim trybie chodzić,kopałem wszystko, a nie słyszałem wówczas w okolicy żeby ktoś miał Rutusa jakiegokolwiek a żeby mi udzielił "korepetycji" więc uczyłem się sam i było WARTO ! Sprzęt w rękach "obcykanego" operatora jest niesamowity.Spacerując w towarzystwie White'sów i Minelabów nie czułem się gorszy.Śmigałem tylko i wyłącznie na trybie dynamicznym.Uważam że porównywanie Ultry II i Ace 250 jest nie na miejscu no chyba że pod względem przedziału cenowego.Ace 250 jest prosty i skuteczny to nie ulega żadnej dyskusji ale jeżeli chodzi o zasięgi i uniwersalność to moim zdaniem zostaje w tyle (może kolega Snorll się udzieli w wątku bo często biegaliśmy razem a On posiada Ace 250).Szkoda że zaprzestano produkcji tego modelu.
Pozdrawiam
Olssen

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2009, 11:49 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Olssen napisał(a):
(może kolega Snorll się udzieli w wątku bo często biegaliśmy razem a On posiada Ace 250)

Witam. Tak ja napisał Olssen, Ultra jest bardziej uniwersalna, no co jest najważniejsze głębsza. Ace jest dobrym sprzętem na początek, potrafi miło zaskoczyć ale czasem bywa rozczarowujący jeśli chodzi o swoje zasięgi. Mojego Ace`a ma już prawie 3 lata, więc miałem wiele okazji z nim pochodzić i jak pisał Olssen widziałem jak sprawuje się Ultra na tych samym terenie. Oczywiscie dużo zależy od szczęścia, ale to już zupełnie inna bajka. Pozdrawiam. snorll :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 20 sierpnia 2009, 16:27 
Plutonowy
Plutonowy

Dziękuje za konkretne odpowiedzi:). Czyli Ultra jest dobrym wykrywaczem:). Wiadmomo ze wiele tez zależy od tego kto będzie trzymał go w ręku:). Ale każdy przecież kiedyś zaczynał:). Instrukcje obsłuwgi sobię juz sciągnąłem parę dni temu i mam nadzieje, że moje początki nie będą takie trudne:).
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 22:30 
Plutonowy
Plutonowy

Niestety nie udało sie wylicytowac:(. Teraz zawęziłem wybór do ACE 150(lub 250), Fisher F2 lub Używany Rutus Ultra 2, ewentualnie Solaris. Najbardziej skałaniał bysm sie do ACE 150 bo moze da się tanio wylicytowac używanego. A z parametrów chyba najlepszy byłby Fisher F2. Co do Ace 150 to czym on różni si ę od 250 bo zasięgi sa chyba podobne??.
Za pomoc z góry dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 sierpnia 2009, 06:48 
Generał Broni
Generał Broni

Użyj opcji szukaj - temat wałkowany mnóstwo razy :1

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]