Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 09:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jakie akumulatorki do ACE 250 ?
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 09:40 
Kapral
Kapral

Jakie najlepiej kupić akumulatorki do ACE 250 ?.Sugerować się tylko pojemnością ?.Kiedyś miałem problem z aparatem cyfrowym,kupiłem akumulatorki które jak sie okazalo nie mieściły się bo były zbyt grube :-).mam nadzieję że taki problem nie istnieje w ACE 250 ?.Z góry dziekuje za rady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 11:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam. Ja w swoim "kanarku" używam akumulatorków ENERGIZER NiMH o pojemności 2900 mAh. Pasują idealnie, a ich wytrzymałość też gwarantuje dość spory czas chodzenia bez doładowywania. Myślę, że w przypadku tego typu sprzętu drobne różnice w wielkościach baterii (akumulatorków) nie będą tak istotne, gdyż jest tam sporo miejsca na tolerancję i kompensację tych różnic. Pozdrawiam. snorll

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 12:32 
Specjalista
Specjalista

Nie musi być to żaden konkretny model akumulatorka, byle markowy. Pojemność to sprawa drugorzędna, bo wykrywacz może i będzie działał krócej, ale za to poprawnie. Duża pojemność nic nie da, jeśli wykrywacz będzie świrował lub nie działał w ogóle.
Tak więc po pierwsze markowe (Energizer, Duracell, Sanyo etc.)a pojemność taka, ile kasy chcesz na nie przeznaczyć.

Ja osobiście polecam Sanyo Eneloop, mają mniejszą pojemność, ale nie rozładowują się samoczynnie, jak to czynią wszystkie standardowe akumulatorki, dzięki czemu możemy wyjąć wykrywacz z szafy i ruszyć na poszukiwania. Na dodatek lepiej znoszą niskie temperatury.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 22:58 
Kapral
Kapral

Kupiłem Energizer Quatro 2450 mAh,jak będą sie sprawować czas pokaże :).W sobotę wyruszam na pierwsze "wykopki" z nowym nabytkiem,przetestujemy ten sprzęt,a i przy okazji może cos się wygrzebie :).Dzięki za sugestie i rady.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 września 2009, 14:44 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ja mam 3 komplety akumulatorków, i używam tylko SANYO ENELOP i jestm bardzo zadowolony, przedewszystkim z tego, że po naładowanu nie tracą pojemności, jak określa producent 80 % pojemności po roku leżenia w szufaldzie. I to jest najlepszy argument za tym żeby je kupuć. Już inni wytwórcy też produkują takie akumulatorki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 września 2009, 14:54 
Moderator
Moderator

Ja używam bateryjek Duracela pojemności 2500 od 3,5 roku dość intensywnie (jak nie wykrywka to cyfrówka) i jestem mega zadowolony. Spadek mocy mało widoczny, w przeciwieństwie do tych tanich niemarkowych. Warto jest zainwestować w droższe a sprawdzone firmy, niżeli w te podróbki o mega pojemnościach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 września 2009, 17:26 
Generał Broni
Generał Broni

Moim zdaniem również najlepiej sprawdzą się akumulatorki nowej generacji, takie jak Sanyo Eneloop, GP ReCyko+ czy tez Panasonic Infinium - największa ich przewagą jest praktycznie brak efektu samorozładowania (trzymają do kilkunastu tygodni), oraz dwa razy większa ilość cykli ładowania, a także bardzo mały spadek pojemności i pełna możliwość działania przy niskich, nawet ujemnych temperaturach. Mają także w praktyce nieznacznie wyższe napięcie robocze w porównaniu z tradycyjnymi, ok 0,1V

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]