witam!
IdeL napisał(a):
Nie chcę być upierdliwy, ale gdyby zastosować odwrotną kolejność poszukiwań (najpierw sonda eliptyczna) lub ponowne szukanie z tą samą sondą jest niemal pewne, że byłyby kolejne znaleziska.
Idel ... moja wypowiedź:
bogdans napisał(a):
Zdecydowanie polecam ponowną wizytę z cewką eliptyczną 18,75 kHz. Uważam, że wyjdzie Ci jeszcze trochę bardziej drobnych fantów.
to nie było teoretyzowanie. Posiadam ten wykrywacz więc są to moje praktyczne spostrzeżenia :) . W opisie cewki na stronie dystrybutora też jest o tym mowa :
Cytuj:
Cewka eliptyczna typu DD o wymiarach 10x5" - najlepszy wybór do poszukiwania drobnych przedmiotów w bardzo zaśmieconych miejscach, a także w gruncie o dużej mineralizacji
Darglo44 napisał(a):
Teren jest czysty od wszelakich śmieci - pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem - każdy sygnał to "coś" ciekawego.
Żeby się przekonać czy teren jest czysty od wszelakich smieci (śmieci to nie tylko kapsle, kolorowe blaszki itp, które kopiesz jako kolor) wyłącz na 5 minut przemiatania dyskryminację. Podejrzewam, że pojawi Ci się sporo niepożądanych sygnałów od przedmiotów żelaznych. Namierzenie ciekawego drobiazgu pomiędzy dwoma zalegającymi bryłami żelaza jest zdecydowanie łatwiejsze gdy robi się to mniejszą cewką (DD 10x5").
pozdrawiam
bogdans