Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 14:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: x terra 70 - cewka czy warto???
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 15:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam.
Prosze o radę Szanowne Forum. Trafiłem ciekawą miejscówkę ( ciekawy kolorek ;) , którą przeryłem cewką 7,5 koncentrykiem, z automatycznym śledzeniem gruntu ( użyłem tej funkcji po raz pierwszy i szczerze mówią jestem bardzo z niej zadowolony, acz kolwiek trzeba powoli przemiatać). No i teraz mam dylemat ( czy tą cewką udało mi się wyciągnąć wszystkie fanty :hmmm - czy też warto taką miejscówkę raz jeszcze sprawdzić cewką 18,75 eliptykiem ??? Czy można liczyć na znalezienie czegość jeszcze, używając inne cewki - właśnie tej??
Proszę o radę od praktyków, za co z góry dziękuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 18:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Zdecydowanie polecam ponowną wizytę z cewką eliptyczną 18,75 kHz. Uważam, że wyjdzie Ci jeszcze trochę bardziej drobnych fantów. Nie wiem czy teren jest mocno zaśmiecony, ale mniejsze gabaryty cewki mogą spowodować, że łatwiej namierzysz fanty leżące obok niepożadanych śmieci.

pozdrawiam
bogdans

PS. Pochwal się później efektami :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 21:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki za odpowiedż.
Teren jest czysty od wszelakich śmieci - pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem - każdy sygnał to "coś" ciekawego. Celem przeprowadzenia swoistego doświadczenia w najbliższym czasie sprawdze go raz jeszcze cewka 18,75 - sam jestem ciekaw rezultatów. Oczywiście o wynikach sprawdzenia i własnych wnioskach pozwole sobie powiadomić Forum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lipca 2007, 23:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

bogdans napisał(a):
witam!

... Uważam, że wyjdzie Ci jeszcze trochę bardziej drobnych fantów. ...

Nie chcę być upierdliwy, ale gdyby zastosować odwrotną kolejność poszukiwań (najpierw sonda eliptyczna) lub ponowne szukanie z tą samą sondą jest niemal pewne, że byłyby kolejne znaleziska. Zawsze warto odwiedzać ponownie te same miejsca - nawet z tym samym sprzętem i tak samo ustawionym :) :)
W okolicach Poznania mamy taką jedną miejscówkę, którą odwiedzamy już chyba setny raz z różnym sprzętem (przewaga whitesów) i zawsze coś nowego i ciekawego wylatuje :1

Pozdroofki

IdeL

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 14 lipca 2007, 07:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

IdeL napisał(a):
Nie chcę być upierdliwy, ale gdyby zastosować odwrotną kolejność poszukiwań (najpierw sonda eliptyczna) lub ponowne szukanie z tą samą sondą jest niemal pewne, że byłyby kolejne znaleziska.

Idel ... moja wypowiedź:
bogdans napisał(a):
Zdecydowanie polecam ponowną wizytę z cewką eliptyczną 18,75 kHz. Uważam, że wyjdzie Ci jeszcze trochę bardziej drobnych fantów.

to nie było teoretyzowanie. Posiadam ten wykrywacz więc są to moje praktyczne spostrzeżenia :) . W opisie cewki na stronie dystrybutora też jest o tym mowa :
Cytuj:
Cewka eliptyczna typu DD o wymiarach 10x5" - najlepszy wybór do poszukiwania drobnych przedmiotów w bardzo zaśmieconych miejscach, a także w gruncie o dużej mineralizacji

Darglo44 napisał(a):
Teren jest czysty od wszelakich śmieci - pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem - każdy sygnał to "coś" ciekawego.

Żeby się przekonać czy teren jest czysty od wszelakich smieci (śmieci to nie tylko kapsle, kolorowe blaszki itp, które kopiesz jako kolor) wyłącz na 5 minut przemiatania dyskryminację. Podejrzewam, że pojawi Ci się sporo niepożądanych sygnałów od przedmiotów żelaznych. Namierzenie ciekawego drobiazgu pomiędzy dwoma zalegającymi bryłami żelaza jest zdecydowanie łatwiejsze gdy robi się to mniejszą cewką (DD 10x5").

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 października 2009, 20:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Odświeżając temat mam pytanko do Kolegów.
Na jakich ustawieniach chodzicie na świeżo przeoranym poletku o glebie bardzo sypkiej ( piaseczku)?
Uzywam cewki 7,5 DD i odnosze wrażenie, że cewka omija kolorki. Używam nastawów : czułość 29, strojenie gruntu - automatyczne śledzenie, tryb all metal.
Dzięki za wszelkie wskazówki i porady.
pozdr
darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 października 2009, 15:14 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeśli teren jest jak piszesz czysty od śmieci przejdz go na prospectingu-najgłębiej łapie.Co do świeżo zaoranych pól-odpuszczam sobie,ciśnienie mi za bardzo skacze.X70 sobie nie radzi w takim terenie ,a zejście z czułośćią do powiedzmy 20-tu... :( To i bez wykrywki można wypatrzyć coś co na wierzchu leży... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 października 2009, 00:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam chcę kupić Minelaba x-terra 70 mam pytanie o co chodzi z tymi świeżo zaoranymi polami?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 09:22 
Specjalista
Specjalista

[quote="bogdans"]witam!

Zdecydowanie polecam ponowną wizytę z cewką eliptyczną 18,75 kHz. Uważam, że wyjdzie Ci jeszcze trochę bardziej drobnych fantów.

A ja zdecydowanie polecam wizytę z cewką 3 kHz. Nawet boratynki wyskakują dzięki niej z baaardzo głębokich dołków. Pamiętaj również, że masz jeszcze do dyspozycji prospecting oraz wsłuchiwanie się w zanik sygnału wiodącego - kop po prostu każdy zanik sygnału a zdziwisz się, ile to ziemi będziesz musiał wywalić by dobrać się do fanta.
Pozdrawiam.
P.S. Podziel się z nami co takiego znalazłeś :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 20:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!
mergen napisał(a):
... A ja zdecydowanie polecam wizytę z cewką 3 kHz ...
Parę tygodni temu zrobiłem ze znajomym z PFE takie okresowe "machniom" na cewki, tzn. on dostał ode mnie "snajperkę" DD 7,5 kHz 6" a ja od niego koncentryka 3 kHz 9". Niestety podobnie jak snajperka tak i cewka koncentryczna 3 kHz 9" nie przypadła mi do gustu. Chodziłem z nią ze dwa-trzy razy po miejscach w których zawsze coś wyciągam i niestety efekty były mizerne. Oceniając z perspektywy ponad dwóch lat biegania po polach i nieużytkach z xterką70 wg mnie najlepsze są cewki : DD 7,5 kHz 10,5" (na w miarę nie zaśmiecone pola) oraz DD eliptyczna 18,75 kHz 10,5" x 5" (na pola o dużym i bardzo dużym zaśmieceniu).

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 października 2009, 21:56 
Specjalista
Specjalista

No cóż... de gustibus non est disputandum. Pozwólcie jednak,że podzielę się moimi refleksjami. Otóż moja terrorystka uzbrojona jest następująco:
1. cewka 9" koncentryczna 3 kHz
2. cewka 9" koncentryczna 7,5 kHz
3. cewka 10,5" DD 18,75 kHz
Najbardziej nie lubię tej ostatniej. Z racji swej częstotliwości przeznaczona jest do szukania złota, cienkiego srebra, ołowiu i mosiądzu a tylko dwa pierwsze materiały by mnie interesowały , ale znajduje się je stosunkowo rzadko. Poza tym jest wyraźnie cięższa, ma gorszy pinpointing, ale chyba największą jej wadą jest to, że czepia się naprawdę drobiazgów - kiedyś np. zmarnowałem co najmniej kwadrans by odnaleźć ogniwko od srebrnego łańcuszka. Najczęściej śmigam z cewką nr 2 - z racji jej uniwersalności, lekkości, sięga też wyraźnie głębiej niż poprzednia. Często chodzę z kolegą, którego terra zaopatrzona jest w cewkę DD 7,5 kHz 10,5" i - zaprawdę powiadam Wam - nigdy się nie zdażyło, by moja ,,wyszukiwarka" nie widziała czegoś, co widziała jego, i odwrotnie. Cewki nr 1 - trzykilohercowej - używam natomiast do definitywnego wyczyszczenia miejscówki. To właśnie na niej najczęściej stosuję prospecting oraz - po założeniu słuchawek - wsłuchiwanie się w zanik sygnału wiodącego. Zgodzę się, że jest to cewka specyficzna, że wymaga pewnej wprawy w posługiwaniu się nią, jest jednak bez wątpienia cewką penetrującą najgłębiej. Ma tylko tę wadę, że tak głębokie szukanie sprawdza się tylko dla miedzi, brązu i grubszego srebra. Ile się czasami musiałem nakopać by dotrzeć do monety to Wam nie napiszę bo i tak co niektórzy by nie uwierzyli :skromny

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]