Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 06:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka DD, X-TERRA i namierzanie
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 11:07 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam.
Właśnie przesiadłem się z Kanarka na Terre 705. Jestem po sześciu godzinach biegania i załamałem się. ;)
Przeczytałem chyba z trzy razy instrukcję i przygotowany teoretycznie wyruszyłem. Powiem krótko, odstrasza mnie ten wykrywacz.
Może to kwestia (nam nadzieję) przyzwyczajenia, obycia się i prawidłowych ustawień. Tyle czekania, zbierania pieniędzy i ... :(
Namierzanie jest koszmarne gdyby nie krecik to bym chyba złamał go o drzewo przy "podnoszeniu" guzika.
Próbowałem się dowiedzieć na temat selektywności itp ale zostałem zlany, chyba że to takie proste że nikt mi nie chciał odpowiedzieć. viewtopic.php?t=36701&start=60.

Proszę o pomoc w wytłumaczeniu mi kilku niezrozumiałych zachowań.

Ustawienia podstawowe, czułość zwiększona do 20, wzorzec dyskryminacji 1.
Kolega z kanarkiem ma mocny sygnał ja przemiatam i słyszę talko urywek tonu. Tak jak by chciał zasygnalizować ale zaraz się rozmyślił.
Okazało się że to odłamek mocno skorodowany. Powinien tak się zachować czy nie? Czy zadziałała dyskryminacja bo mam wrażenie że odłamek był z jakiegoś stopu.

Namierzanie jest nieprzewidywalne, kłopotliwe i mało dokładne. Może macie jakieś sposoby, własne spostrzeżenia lub wnioski.
Instrukcja do 705-tki z Vikinga jest w oparciu o cewkę koncentryczną. Próbowałem z Auto i Sizing.

Teraz dobra sprawa, podniosłem monetkę z ok 15cm w masakrycznym stanie :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 13:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
Ustawienia podstawowe, czułość zwiększona do 20, wzorzec dyskryminacji 1. Kolega z kanarkiem ma mocny sygnał ja przemiatam i słyszę talko urywek tonu. Tak jak by chciał zasygnalizować ale zaraz się rozmyślił.

Co prawda mam 70-tkę, ale wiele się chyba nie różnią...
Ja nie chodzę na mniej niż 25 a przeważnie 27-28.
20 to trochę słabo...
Co do dźwięków - ja, swego czasu też przesiadłem się z kanarka. Najważniejsze to słuchać. Pokop trochę różnych sygnałów i z czasem zobaczysz różnicę w dźwięku przy szmelcu i przy fajnych fantach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 14:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

marmor napisał(a):
z czasem zobaczysz różnicę w dźwięku przy szmelcu i przy fajnych fantach.
co nie zmienia faktu że namierzanie za pomocą cewki DD jest trudniejsze niż cewką koncentryczną. Miałem akurat cewkę DD ale elipsę i miałem problemy z dokładnym namierzaniem fantów choć przy odrobinie wprawy dało się jakoś z tym żyć. Obecnie używam najczęsciej koncentrycznej 18kHz i namierzanie jest w praktycznie w punkt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: .
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 19:45 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja przestawiałem się z koncentrycznej w Rutusie z doskonałym pinpointem na cewkę DD w Minelabie z fatalnym pinpointem około pół roku może lepiej. To trochę trwa ale jak już sie osłuchasz to namierzanie jest precyzyjne.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Kwestia wprawy
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 21:51 
Podporucznik
Podporucznik

Dołączam się do kolegów "pocieszycieli". Przestawiałem się jak Ty z kanarka 250 po 2ch latach poszukiwań. Początki miałem takie jak Ty. Od 10 miesięcy chodzę z "70". Po prostu jest to inny sprzęt. Ręczę Ci, że będziesz usatysfakcjonowany. Musisz sobie zrobić poligon. Poczytaj chociażby testy z "odkrywcy" i je powtórz. Na dowód powiem Ci, że ostatni rok to 10x więcej wartościowych znalezisk w porównaniu z poprzednikiem, którego sobie cenię (chociażby z płytkiego kopania w Bieszczadach).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 października 2009, 23:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jeśli się da,staram się chodzić na czuł0ości ustawionej na maxa,all metal,taki dziwny sygnał to zwykle szmelc,albo stare żelastwo mocno pordzewiałe,czasem wystarczy obejść dookoła i już można mieć pewność.Namierzanie...mam co prawda cewki koncentryczne,ale i przy nich zdarzało się że rzucałem mięchem.Najczęściej namierzam w trybie prospecting,sprawdz,ja uważam że jest dużo lepiej.Pozdr.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]