Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 08:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dział forum: Detektory, magnetometry, radary...
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 16:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy jest sens istnienia tego działu forum. Coraz więcej dziwnych afer rozpętywanych przez "jakichśtam" niezadowolonych klientów załatwiających sprawy w sposób conajmniej dziwny - zakładając bzdetny wątek z chęcią podchwytywany przez innych lubiących sobie podjudzić. Traga. Brak konkretów tak jak to miało miejsce jakiś czas temu: pytanie - odpowiedź, teraz coraz więcej polemik nic nie wnoszących.
Zaraz odezwą się głosy, że przecież forum pomaga wybrać wykrywacz. Ja oststnio stwierdzam, że nic bardziej mylnego. O wykrywaczach zachodnich jakoś nie mogłem się doczytać nic konkretnego - no może o kilku, ale na palcach jednej ręki można je policzyć. Natomiast o polskich wyczytałem, że istnieje jeden, przepraszam: dwa jedynie słuszne wykrywacze a reszta to lepiej nie bo...
Dlaczego zakładka "Testy detektorów" jest ciągle niezmienna i zawiera jeden test. Jeżeli forum ma być pomocne w wyborze powinno być więcej testów i wtedy wyszło by szydło z wora, co który sprzęt potrafi. Ale jakoś brak inicjatywy.
Pozdrawiam
Kopi

Ostatnio edytowano wtorek, 12 października 2004, 16:45 przez Kopi, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 16:39 
Buszujący w śniegu

Stary, skoro moderator utrzymuje istnienie tego forum i nie zastanawia nad jego sensownością to po co Ty zaprzątasz sobie tym głowę???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 17:33 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witam. Zgadzam sie po czesci z przedmowca (nie z Kopim). Patrzac na mnie - mam samorobke i przymierzam sie do zakupu nowego wykrywacza. Jak wiekszosc z nas nie spie na forsie, tak wiec chcialbym, by moj zakup byl przemyslany do konca, a nie na "urrrra!". Czytajac posty o awaryjnosci egzemplarzy, ich osiagach zaczynam wyrabiac sobie opinie. Wiec jestem "za" pokazywaniem tego na forum, np "piszczy, gdy jest wilgotno", "sam sie wzbudza", "dziala bez zarzutu!!", itp...
Teraz kolej na wypowiedz Kopiego - masz racje w zakladce "testy detektorw" - bez zmian od dawien dawna, a sadze, ze nie tylko mi ta zakladka wiele by pomogla.
To moja prywatna opinia, opinia czlowieka, ktory wciaz szuka tego na co moze sie "przesiasc"...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 17:55 
Małomówny czytacz

ja moge napisac jako jeden z uzytkownikow ktorzy od poczatku swojego kopania z wlasna wykrywka opieraja sie na tej stronkce - zanim tutaj nie wpadlem posiadanie wykrywacza wydawalo mi sie poza moimi mozliwosciami - jedyne co o nich wiedzialem to to ze jest to drogi gips.. a tanich sie nie oplaca kupowac..

pozniej zaczela sie przygoda ze skladaniem Jabla [na co wielki wplyw mialy opinie przeczytane na dziale forum ktore chcesz usunac], gdy przyszal okazaja zmiany wykrywki z jabla na cos lepszego tez nie musialem sie zbytnio zastanawiac, dzieki czestemu czytaniu tego dzialu - moze nigdy nie bylem z ta wykrwka w polu, ale wiedzialem jakie sa opinie o tej wykrywce i to tak producenta, uzytkownikow jak i konkurencji.. poznalem plusy i minusy zanim pierwszy raz zobaczylem na wlasne oczy jak wyglada..

mysle ze to bardzo wazne
- na pewno nie przeszkadza, bo i tak kazdy ma wlasne zdanie na temat kazdej z wykrywek
- i z pewnoscia pomaga w dokonywaniu slusznych wyborow, chociazby takich - jakich wykrywek pod uwage nie brac..

"poza tym" piszemy oddzielnie! - błąd ortograficzny!!! jesli ktos ma jakis problem moze zawsze wyszukac sobie informacji w jaki sposob sobie ktos tam poradzil..

wiec dyskusje o usunieciu dzialu "Detektory, magnetometry, radary" raczej bym zamknal..

a jescze odnoszac sie do tego co napisales: "o polskich wyczytałem, że istnieje jeden, przepraszam: dwa jedynie słuszne wykrywacze a reszta to lepiej nie bo... "

co z tego wynika ?? czy jakis uzytkownik wzial udzial w dyskusji wnoszac cos o innych wykrywkach ??
nie wydaje mi sie, wiec jak dla mnie wniosek jest prosty - te dwa sa popularne i co za tym idzie chyba nie zle..

jesli uwazasz ze jest jakis inny czemu teo nie napisac szerszemu gronu poszukiwaczy???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 18:56 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A mnie się marzy abym jako dystrybutor wykrywaczy, a szczególnie użytkownik mógł pisać szczerze co myślę o takim czy innym wykrywaczu bez tego zakłamania obecnego na forum, czyli że polskie wykrywacze są lepsze od zachodnich, bo jesteśmy Polakami i w ogóle to Polska od morza do morza....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 19:19 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Denar napisał(a):
A [...]czyli że polskie wykrywacze są lepsze od zachodnich, bo jesteśmy Polakami i w ogóle to Polska od morza do morza....[...]

Nie przypominam sobie, aby ktos rzucal takimi stereotypami.

Kopi napisał(a):
O wykrywaczach zachodnich jakoś nie mogłem się doczytać nic konkretnego - no może o kilku, ale na palcach jednej ręki można je policzyc

Sadze, ze to juz problem pauperyzacji (i to ciagle postepujacej pauperyzacji) spoleczenstwa. Gdyby poszukiwacze mieli odpowiednie fundusze, to zapewne 35% uzywalaby wykrywaczy firmy White´s, 35% wykrywaczy firmy Minelab, 10% firmy Garrett, 10% Fisher, itd.

Cytuj:
Natomiast o polskich wyczytałem, że istnieje jeden, przepraszam: dwa jedynie słuszne wykrywacze a reszta to lepiej nie bo...

Hmmm... Wiec jesli TO ma byc argument, aby zamknac ten dzial, to wymiekam.
Jesli spolecznosc poszukiwawcza wypowiadajaca sie na tym forum uwaza, ze wykrywacze A i B sa dobre, to dlaczego ma zostac to niewypowiedziane? A jesli wykrywacz C, D i E sa gorsze, bo..., to chyba lepiej, ze rozwazajacy kupno detektorow C, D i E dowiedza sie tego zawczasu i beda mogli wymienic informacje z innymi uzytkownikami zanim dokonaja zakupu?

Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 21:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam.
Raned, ale Ty glupoty znowu piszesz - caly czas wychwalasz tylko jedna marke wykrywaczy, opluwajac przy tym innych producentow (czasami tez uzytkownikow) i to nie tylko polskich. W opinii wiekszosc ludzi ktorzy sledza to forum i forum "O" Ty NIGDY nie bedziesz osoba wiarygodna, bo zachowujesz sie jak handlarz szmat, a nie handlowiec, a Twoje opinie to kryptoreklama jednej marki.
jankos
P.S. Przez pare dni nie bede mial dostepu do sieci, wiec jak masz ochote mi pobluzgac jak to zazwyczaj czynisz to nie nastawiaj sie na szybka odpowiedz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 22:00 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czw, 14.10.2004, 14.00
Usunalem czesci wypowiedzi.

Bacchus

--------------------------------------------------

Proszę o przeczytanie całego wątku i wykazanie mi gdzie gloryfikuję jedną markę i jeżeli tak nie jest to wrzucenie przez administratora wypowiedzi jankosa do miejsca na które zasługuje, czyli do kosza.
Co do merytoryki, to propozycja zlikwidowania działu jest trochę prowokacyjna. Dział spełnia wielką rolę z tym, że z mojego punktu widzenia brakuje swobody wypowiedzi, inaczej mówiąc nie żyjemy w wolnym kraju. Rzeczywistość jest tu naprawdę zafałszowana i gloryfikowane są wykrywacze mierne i bylejakie podczas gdy o wykrywaczach wyjątkowych nie mówi się prawie wcale. Uważam, że posiadam sporą wiedzę na temat wykrywaczy, ale nie mogę się z nią podzielić bo np. zawsze jakiś [...] mi na to nie pozwoli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 22:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam.
Może małe sprostowanie bo w poprzednim poście trochę się niejasno wyraziłem (dwa razy zmieniałem i pogmatwałem). Nie chodziło mi o zamknięcie tego działu lecz o sam sens wypowiedzi, fakt, że są coraz mniej konkretne itd. Coraz więcej popeliny a mniej konkretów. Dział traci przez to formę "przewodnika" po sprzęcie.
Pozdrawiam
Kopi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 22:31 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Denar napisał(a):
Proszę o przeczytanie całego wątku i wykazanie mi gdzie gloryfikuję jedną markę
[...]podczas gdy o wykrywaczach wyjątkowych nie mówi się prawie wcale[...]

Akurat nie chodzi o TEN watek.
Badzmy szczerzy: oczekuje od handlarza, nie wazne czy opon, czy wykrywaczy, ze jest przekonany do produktow tych firm, ktore reprezentuje. Logiczne. Rzecz tylko w tym, ze - bez zlosliwosci - wedle praw kapitalizmu i natury mikroekonomii dla producenta lub handlarza ten detektor jest "wykrywaczem wyjatkowym", na ktorym on sam zarabia i na ktorym ma najwieksze przebicie. Tez logiczne. I dokladnie z tego powodu temperuje sie tutaj zle rozumiany entuzjazm "kwatermistrzow", ktory moze zostac odebrany jako proba narzucenia ich sposobu rozpatrywania zagadnienia innym, zwlaszcza poczatkujacym uzytkownikom forum.

Cytuj:
Rzeczywistość jest tu naprawdę zafałszowana i gloryfikowane są wykrywacze mierne i bylejakie

Tutaj pragne nawiazac do wspomnianej w jednym z wczesniejszych postow w tym watku procesu pauperyzacji spoleczenstwa. Z powodu braku funduszy wiekszosc osob nie stac na wykrywacze powyzej (pi razy drzwi) 1000 zl. Logiczne zatem, ze jesli ktos przesiadzie sie z samorobki ledwo wykrywajacej 5 zl spod ksiazki telefonicznej na efektywniej dzialajacy wykrywacz za 800 zl, to bedzie ten ostatni wychwalal w dyskusji ponad wszelka miare. Dlaczego? Poniewaz sprzet za 800 zl otwiera przed nim mozliwosci, o ktorych wczesniej mogl najwyzej pomarzyc. Zwieksza sie ilosc zlokalizowanych fantow, a wiec chwali swoj nowy wykrywacz.
Poza tym, jak wspomnialem juz powyzej: gdyby ludzi bylo stac, wszyscy sprzeczaliby sie tylko nad wyzszoscia Whites´a DFX nad Explorerem II (i odwrotnie), lepsza wizualizacja GTI 2500 nad powyzszymi, posiadacze Tesoro chwaliliby sie "punktacja" trafienia a fani Compassa opowiadaliby o satysfakcji poszukiwan. Rowniez wtedy moznaby teoretycznie narzekac, ze rzeczywistosc jest zafalszowana, bo tak naprawde to trzeba sprawe rozpatrywac z tego i tego punktu widzenia. I kolomyja rozpoczelaby sie na nowo.
Narzekac mozna zawsze - pytanie tylko, czy ma to sens i - przede wszystkim - podstawe.

Cytuj:
bo np. zawsze jakiś gównojad mi na to nie pozwoli.

Hmmm... ;) No to juz wiem, jaka moja rola :usta :666 Jak powyzej - sa pewne ogolnie przyjete ramy wypowiedzi, do ktorych trzeba sie dostosowac.

Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 22:45 
Małomówny czytacz

Denar napisał(a):
Rzeczywistość jest tu naprawdę zafałszowana i gloryfikowane są wykrywacze mierne i bylejakie podczas gdy o wykrywaczach wyjątkowych nie mówi się prawie wcale. Uważam, że posiadam sporą wiedzę na temat wykrywaczy, ale nie mogę się z nią podzielić bo np. zawsze jakiś gównojad mi na to nie pozwoli.

ja jako poczatkujacy "wlasciciel kolka na kijku" bardzo chetnie poczytam o tych wyjatkowych wykrywaczach..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 23:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Epitet był przeznaczony dla pewnego użytkownika Garretta GTI 2500 i on "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! będzie wiedział, że to o niego chodzi, ale sobie na tym i innym forum na to zapracował.
Niedawno początkujący detektorzysta pytał jaki wykrywacz nadaje się na militaria. W normalnej sytuacji odpowiedziałbym aby kupił np. White'sa MXT Trackera, bo jest to wykrywacz właśnie wyjątkowy,ale pech, że jestem dystrybutorem tej marki i podniosłoby się larum. Zaproponowałbym mu jeszcze kilka innych wykrywaczy innych marek, bo wcale nie uważam się za handlarza i sprzedaż wykrywaczy traktuję próbę zarabiania na kawałek chleba tym co i tak lubię. Niestety zaproponowałbym także Cortesa i tu rozpętała by się już prawdziwa burza. Prawdopodobnie zaproponowałbym także HS3 a tu byłaby burza oklasków.
I takie są te działy dotyczące sprzętu poszukiwawczego, taka jest rzeczywistość stąpania po linie, aby nie przekroczyć granicy, bo jak widać jankosowi przeszkadza nawet wyszczególnienie w profilu jakim wykrywaczem pracuję (nie napiszę przecież, że widłami, czy,że mam, bo byłby to plagiat).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 12 października 2004, 23:49 
Porucznik
Porucznik

Denar:

tak bez żadnych podtekstów , bardzo zainteresowała mnie wyjątkowość MXT Trackera, mógłbyś trochę rozwinąć temat...

Pozdrowienia :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 00:01 
Moderator
Moderator

Denar napisał(a):
Prawdopodobnie zaproponowałbym także HS3 a tu byłaby burza oklasków.

Pewnie tez nie, :D bo wtedy odezwali by sie uzytkownicy Rutusow, nie wspominajac o Nowaku, ktory w specyficznych warunkach terenowo/historycznych ( zainteresowani wiedza o jakim terenie i jakiej wojnie mówie :666 ) sprawdza sie znakomicie , o wiele lepiej niz poczciwy Smetek, a co do Smetka, to si pytam,to po co mam wywalac iles tam tysiecy PLN na droga wykrywke, skoro niegorsze efekty moge uzyskac sprzetem za ułamek tej kwoty :? i prosze mi tylko nie sugerowac jak poprzednikom, ze pewnie jest to moj pierwszy wykrywacz, czy ze tez wczesniej chadzałem z jakimis kiepskimi samorobkami, bo kopie militaria ( tylko i wyłacznie :666 ) chwala Bogu juz jakies 18 lat i kilka Whitesow (i nie tylko) tez mialem w łapach i miło je wspominam.
A tak "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! po co ta dyskusja ??? przypomina mi ona debatę o wyzszosci swiat Bozego Narodzenia nad swietami Wielkiej Nocy i vice versa, liczy sie to jakie ma kto efekty, a nie jakim sprzetem szuka, w moim drugim hobby jest na ten temat wielce trafne porzekadło ............ "Nie pomoże i stal Kruppa jak mysliwy D.U.P.A "....................... I to wszysktim dyskutantom podaje pod rozwagę.
Argo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 października 2004, 07:59 
Weteran
Weteran

Witam
Moim zdaniem ten dział jest potrzebny ale do rozmowy na temat wykrywaczy. Co do pytań na temat suport'ów powinno być tak:
Każdy sprzedawca a także producent powinien mieć swoje forum dyskusyjne na którym były by działy jak np. o nowe modele, problemy, pytania, i propozycje.
"na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! zmieniło by to trochę te forum. Niby byłoby mniej postów ale były by bardziej sensowniejsze. W tym dziale ludzie by się wypowiadali na temat, co sadzicie o tym i o tym. Co byście wybrali itp. a wszelkie porady tech. znaleźli by na suport'ach producentów jak i dystrybutorów.
Stworzenie takiego forum nie jest trudne, a "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! (moim zdaniem) każdy by na tym skorzystał.
Pozdrawiam
Snaiper
ps. sory za błędy ale pisałem to rano :ups:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]