Teraz jest sobota, 10 stycznia 2026, 13:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: osłona cewki garett 250
PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2010, 17:07 
Podporucznik
Podporucznik

Lokalizacja: Sanok, beskid niski zachodni zawsze, słowacja narazie krak
Znalazłem jak chodziłem z wykrywaczem obudowy od kabli, pomyślałem że można zrobić z nich osłonę. Pytanie brzmi czym to złączyć jak najmniejszym kosztem i żeby było dobre : pod temperaturą skleić, taśmą, klejem jakimś itp. same boki tylko zabezpieczyć, raczej wykrywacz nie będzie gorzej chodził ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 11:17 
Chorąży
Chorąży

jakbyś chciał się troche potrudzić to mozna zrobić z odlemu mocna osłone z żywicy epoxydowej .będzie ładniej wyglądało niż to co proponujesz a i lepsze będzie. forme też nie jest trudno zrobic do takiej odlewki ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 18:35 
Podporucznik
Podporucznik

"będzie ładniej wyglądało"

Nie no na "salony" wykrywka nie musi być, chyba że kobiety lecą na wygląd :) w sumie jak kupiłem wykrywacz to byłem w knajpie z nim i 2 niewiasty się zainteresowały. Ważne żeby działała, z tą żywicą to trochę kosztuje a by się napił :piwo. Znalazłem obudowę na kable mam głowę, ręce, zapalniczkę, palnik gazowy, trochę taśm różnego rodzaju itp :) może ktoś poradzi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 19:29 
Plutonowy
Plutonowy

Gdzieś na forum (nie pamiętam na którym) widziałem osłonę wykonaną z dętki przeciętej po wewnętrznej średnicy i naciągniętej na cewkę. Dętka była od jakiegoś wózka, lub czegoś o podobnej średnicy do cewki. Wyglądało to dość estetycznie i jest to chyba dobra alternatywa, jeżeli nie chcesz kupować oryginalnej osłony.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 20:14 
Podporucznik
Podporucznik

"dość estetycznie"

Dobre pomysły dzięki za radę, tylko szukam porady na temat obudowy do kabli wady zalety jak to złączyć itp. żeby było dobre. W sumie o dętce nie mogę myśleć ostatnio jechałem na pompowanej dętce co 1 km może, potem na rawce, potem z kolegą na jednym rowerze :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 22:21 
Chorąży
Chorąży

no ok, a jak to ma działać?chcesz naciągać taka osłonę na cewkę prawda?? bo jeżeli chodzi Ci o złączenie obydwu konców takiego kołnieza i naciąganie tego na cewkę , to ja bym proponował nawet zszycie tego mocną nicią, a potem ewentualnie objechanie tego silikonem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 22:27 
Moderator
Moderator

Na dużą cewkę zrobiłem sobie osłonę z rozciętego wzdłuż węża ogrodniczego. Nie zabezpiecza dołu cewki ,tylko po obwodzie- ale zawsze to coś.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 10 stycznia 2010, 23:30 
Podporucznik
Podporucznik

Najprostsze rozwiązanie są najlepsze igła i obwód dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: osłona cewki garett 250
PostNapisane: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 09:54 
Szeregowy
Szeregowy

mivanbazmeg napisał(a):
Znalazłem jak chodziłem z wykrywaczem obudowy od kabli, pomyślałem że można zrobić z nich osłonę. Pytanie brzmi czym to złączyć jak najmniejszym kosztem i żeby było dobre : pod temperaturą skleić, taśmą, klejem jakimś itp. same boki tylko zabezpieczyć, raczej wykrywacz nie będzie gorzej chodził ?

Witam,

Zanim podrzucę pomysł - przywitam się (mój pierwszy post - do tej pory tylko czytałem). Piotrek, od roku biegam z Ace 250 co daje mi sporo radochy. Reasumując: Witam wszystkich !!!.
Wracając do tematu. Ja wziąłem kawałek plexiglasu (grubość ok 2mm) postawiłem na nim cewkę i odrysowałem. Dodałem po obwodzie 2mm (po prostu zwiększyłem obrys) i wyciąłem wiertarką modelarską (końcówką do grawerowania) - chyba tak najszybciej. Na wyciętym obrysie podkleiłem kropelką 3 kawałki (1cm długości, 1-2mm grubości) opasek z tworzywa (takich zaciąganych). Chodziło o to aby piasek który dostanie się pomiedzy cewkę a "podstawkę" nie rysował tej pierwszej. Podstawke z podklejonymi "dystansami" przy pomocy "zaciąganych" pasków z tworzywa przymocowałem do cewki. W zasadzie chodziło mi o ochronę krawędzi zewnętrznej cewki - i tak przechodziłem już cały sezon a cewka jak nowa, natomiast na "osłonce" widać ślady użytkowania.

Pozdrawiam

Piotrek

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]