Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka eliptyczna 18,75 kHz DD do X-terry
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 10:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam!

Wczoraj kupiłem cewkę taką jak w temacie. Na razie bawiłem się nią tylko w domu. Od razu zwróciłem uwagę, że jest bardzo malutka i lekka w porównaniu do posiadanej już przeze mnie 7,5 kHz DD 10,5 cala. Z nudów zmierzyłem nową cewkę i trochę się zdziwiłem - długość ok. 24 cm co w przybliżeniu daje 9,4 cala a szerokość ok. 13 cm co daje ok 5 cali. I tu moje pytanie - czy od zawsze cewki eliptyczne do X-terry miały takie wymiary? Zakupiłem cewkę w sklepie na "V" i byłem przekonany, że długość cewki wynosi 10,5 cala a czeskokość 5 cali tak jak opisali to w ofercie. Czy może to jakiaś modyfikacja? Wiem, że 1 cal różnicy to nie jest tragedia ale... Chciałbym wiedzieć o co chodzi. Wszystkich, którzy coś na ten tamat wiedzą proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam!

batoni

p.s. Życzę Wszystkim zdrowych, spokojnych, wesołych Świąt spędzonych w gronie rodziny i najbliższych! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 11:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Moja eliptyczna, którą zakupiłem w styczniu 2007r ma wymiary :
24,5 cm, czyli 9,45 cala
na
14 cm, czyli 5,51 cala.
Wymiarami się raczej nie przejmuj bo cewka moim zdaniem jest idealna na poszukiwania w zaśmieconym terenie.

pozdrawiam
bogdans

PS. To co viking/minelab podają jeśli chodzi o wymiary to chyba taka "wizualizacja" marketingowa wymiarów ;), tzn. żeby nie podawać jakichś dziwnych liczb po przecinku, dokonują zaokrągleń. W sumie jakby przeanalizować to co podaje viking na swojej stronie ( Cewka typu DD eliptyczna 18,75 kHz 10,5" x 5" (26 cm x 12,5 cm) to cal raz ma 2,476 cm a przy drugim wymiarze cal ma 2,5 cm.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 3 kwietnia 2010, 13:47 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bogdans wielkie dzięki! Wygląda na to, że mamy takie same cewki. Kupiłem ją właśnie z myślą o zaśmieconych terenach. Ponoć jest dobrą alternatywą dla snajperki. Ale snajperka wydawała mi się za mała, zbyt specjalistyczna i do wykorzystania tylko w szczególnych warunakach. Myślę, że będę z elispy zadowolony bo dużo czytałem takich jak Twoja pozytywnych opini o niej.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]