Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 11:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowoczesne zasilanie wykrywki /2010r./ albo, akumulatory AA
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 09:08 
Podporucznik
Podporucznik

Lata plyna a zrodla energii tez w miejscu nie stoja :)
Jesli cos znakomicie dzialalo powiedzmy trzy lata temu to i teraz powinno? , a toz te trzy lata to cala epoka w elektronice.
Od dwu lat uzywam akumulatory Samsung Eneloop i lalo to wszystkie inne akumulatory :) teraz pojawila sie nowosc.
Wlasnie zakupilem komplet ladowalnych baterii /akumulatory alkaliczne/ Pure Energy 1,5V 2000mAh - podobno lubia zastapic sto kompletow tradycyjnych alkalicznych baterii itp. itd. zalety. Acha, co moze byc wazne - kochaja byc doladowywane, co mi tez pasuje bo akurat po dluzszym wyjsciu dobrze jest komplecik podladowac.
Na zmianie z Eneloope na PURE zyskam 8x0,3V=2,4V moze to i ma jakies znaczenie, zobaczymy choc wydaje mi sie ze powinno miec.
Elektronikiem nie jestem ale chyba w wykrywkach napiecie ma wieksze znaczenie niz natezenie?
Koszt pojedynczego ogniwa, przy zakupie, to 5,7zl.
W moim przypadku 8 sztuk, zakladajac szacunkowo jedno wyjscie tygodniowo to jest 52 wyjscia w roku z kazdorazowym doladowaniem po powrocie, powinny starczyc na jakies najmarniej cztery lata, zobaczymy jak bedzie w praktyce :)
W zestawie jest chinska ladowarka i kanadyjskie baterie czy tez raczej akumulatory alkaliczne.
Obydwa elementy sygnowane ta sama firma.
Test rozpoczety ale cos konkretnego to pewnie bede mogl powiedziec za jakis rok, jak sadze.
A moze ktos juz uzywa tych akku i ma jakies przemyslenia ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 12:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Sam nie używałem, ale mogę przytoczyć linki do dyskusji w temacie:
http://www.proscan.gliwice.pl/forum/vie ... php?t=2020
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p ... ergy#30066

Cytuj:
1. "Nie zalecane do aparatów cyfrowych i urządzeń o dużym poborze mocy."
2. Trwałość: 100-500 naładowań

Powyższe nie nastraja optymistycznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 12:50 
Podporucznik
Podporucznik

Spoko :) Ja akurat Eneloope wyjmuje z urzadzenia zeby wlozyc te wynalazki wiec niebawem bede mial swoje zdanie a i komplet Eneloope w zapasie.
Mnie akurat "powyzsze" malo martwi bo po pierwsze aparaty szczegolnie podczas ladowania lampy wymagaja szybko duzego pradu, co wydaje mi sie nie potrzebne w wykrywaczu gdzie raczej potrzeba wyzszego napiecia a moze inaczej - nie ekstremaalnie wysokich ale mozliwie stalych parametrow ??
Ja caly czas czekam na wypowiedz czy dobrze kombinuje ze warto podniesc napiecie nawet kosztem niezdolnosci zrodla do chwilowego ekstermalnego poboru mocy bo taki w wykrywce nie zaistnieje.
Producent pisze ze zastepuja 100 baterii alkalicznych, ale ladowan a szczegolnie doladowan moze byc jak najwiecej bo one to lubia :) No i tu dla wykrywaczy tez OK, bo jeszcze nigdy mi sie nie udalo jednorazowo wyczerpac kompletu baterii wiec doladowania to to czego i ja pragne :)
Trwalosc - po pobieznym wyliczeniu powinny wytrzymac kilka lat, nie mniej niz dwa co przy ich cenie jest zadowalajace. Firmowa ladowarke mam, wiec pozyjemy zobaczymy. Te wszystkie cytowane wypowiedzi dotyczyly aparatow i latarek gdzie praca jest dosc specyficzna i potrzebuje silnego pradu, w wykrywaczach chyba nie koniecznie rzecz w jakim nadzwyczajnym poborze pradu ?
Potestujemy, jak by co to mam do czego wrocic :)

Tak ze akurat ja jestem nastrojony optymistycznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 18:54 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Firmowa ladowarke mam, wiec pozyjemy zobaczymy.
Niestety na niewiele się zda gdyż te baterie potrzebują wyższego napięcia. Trzeba sie zaopatrzyc w komplet z ładowarką.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 19:10 
Podporucznik
Podporucznik

front napisał(a):
Firmowa ladowarke mam, wiec pozyjemy zobaczymy.
Niestety na niewiele się zda gdyż te baterie potrzebują wyższego napięcia. Trzeba sie zaopatrzyc w komplet z ładowarką.

Toz wlasnie pisalem ze firmowa ladowarke mam, czyli wlasnie tej firmy od tych akumulatorkow, czyli firmowy komplet :)
Zatem mam to co potrzeba i taki zestaw nie jest drogi wiec sobie moge pozwolic na testy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 13:06 
Podporucznik
Podporucznik

To moze inaczej :)
Cala sprawa wynikla z tego ze zakupilem sobie do testow Pure Energy ktore maja nominalny ladunek nie 1,2V tylko 1,5V wiec dokladnie tak jak baterie alkaliczne zwykle polecane do wykrywaczy. Naczytalem sie gdzies w necie ze wykrywka zazwyczaj pracuje lepiej na bateriach 1,5 niz na akusach 1,2v. Moj kolega holduje temu twierdzeniu i do GTI 2500 uzywa w zasadzie wylacznie baterii twierdzac ze jest lepiej niz na akumulatorach. Zachcialo mi sie to sprawdzic :)
Myslalem ze bedzie tu ktos kompetentny kto sie wypowie na ten konkretny temat :)
Wojna ktore aku sa lepsze malo mnie interesuje bo ja dla siebie te najlepsze juz znalazlem dawno temu i mi one pasuja, ale jesli te 1,5V mialy by sie okazac zapewniajace lepsza prace wykrywki niz 1,2 akumulatora to by dobrze bylo bo znacznie taniej wychodza niz baterie. Mialem nadzieje ze ktos mi to teoretycznie wytlumaczy, posiadajac odpowiednia wiedze.
Jesli bedzie cieplo to wtedy sam sobie poradze znajdujac jakis slabiutki sygnal i wymieniajac ogniwa sam bede widzial czy sie cos zmienia czy nie, terazniejsza pogoda takim testom srednio sprzyja wiec chcialem teorii...

Czyli reasumujac - jest tu ktos z praktykow elektronikow wykrywaczy ? Jesli tak to bardzo prosze o komentarz, a jesli nie to doradzcie prosze gdzie moge o to zapytac ?
Czy podnoszac napiecie zasilania wykrywki z 9,6V do 12V zyskam cos konkretnego ?
I drugie, jakiego rzedu prad pobieraja chocby Garretty ACE i GTP1350 w normalnej pracy ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: nowoczesne zasilanie wykrywki/2010./albo,akumulatorki AA
PostNapisane: poniedziałek, 8 marca 2010, 17:25 
Generał Broni
Generał Broni

witam jestem tu nowy.chcę także wnieść jakiś wkład.odpowiem na dwa pytania Cpt.Nemo.1-"co da podniesienie napięcia od 9.6 do 12V".jeżeli jest to wykrywacz lepszej klasy,to ma stabilizację napięcia pracy i nic się nie stanie,pod warunkiem że dopuszcza to instrukcja obsługi.stabilizacja działa w pewnych granicach["widełkach"].2-prąd pobierany przez ace250,wynosi:prąd spoczynkowy-55mA,przy wykryciu metalu-85mA,przy pin-poincie-55mA.do pomiaru zastosowałem:nowe baterie alkaliczne i małą sondę.prąd pobierany przez gti2500,wynosi:prąd spoczynkowy-62mA[dyskr] i65mA[almet],pin-point,-65mA rosnąco do 95mA.prąd przy sygnalizacji metalu:75mA[dyskr] i93mA[almet].baterie alkaliczne nowe,sonda mała[biała 9"] :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]