Teraz jest poniedziałek, 29 grudnia 2025, 22:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak ustawić Fishera F5
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2010, 00:44 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Panowie,
Jak w temacie, jestem użytkownikiem tego sprzętu od kilku tygodni i chciałbym poznać najbardziej korzystne ustawienia tego sprzętu na drobnice - czyli monety itp. Szukam i na polach i w lasach. Z góry Dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 marca 2010, 12:36 
Major
Major

dobrze ustawic do gleby, dzwiek na tryb 3 i dyskryme na 18. Beda trafiać sie folie jak masz zurbanizowane tereny, ale ciekim sreberką nie przepuscisz. 30-35 ID to ołów 60-63 zakrętka z polmosa, cienkie cynkowe blaskzi w okolicach 27. Monetki mosiezne 35-60. Łyzki okolo 70 i duze przedmioty z mosiadzu,zresztą sam wybadasz w terenie. Tak jak mówie, jak amsz czyste tereny to dyskryma na 18 jak masz smieci to na 22-23

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 21:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Mam taki objaw, że przy zardzewiałym przedmiocie wykrywacz zaczyna piszczeć i na wyświetlaczu zamiast cyfr pojawiają się krechy ( jak by się wyłączał chwilowo ). Czy to normalne zjawisko ?? Jak masz ustawiony Gain i Thresh ( na jaką wielkość ) przy standardowym szukaniu monetek ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2010, 14:59 
Major
Major

Po prostu wskazuje że przedmiot zalega głeboko ale jest b dużych rozmiarów, ablo coś mniejszgo zraaz pod cewką. A objawia sie to własnie buczeniem i objawami podobnymi do zwiechy. Thresh pod progiem slyszalności, czułośc na godz 3. W zaleznosci od zakłoceń

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 kwietnia 2010, 23:48 
Plutonowy
Plutonowy

A może ktoś tutaj doradzi, sprawa ma się tak,
Nadzień dobry thresh na 0 i gain na godzinę 12, dyskryminacja wyłączona i pompowanie z wciśniętym phase lock w celu ustawienia do gruntu (i tu pytanie przez ile tak pompować) następnie ustawienia które nie wiem czy są dobre może ktoś wyrazi czy normalnym jest ustawienie
Gain 80
Thresh -5
Discrim 30
I tak biegam Przy innych czyli gain więcej albo rhresh wzbudza się samoczynnie naturalnie nieznacznie może się zmieniać to ustawienie w zależności gadzie biegam bo na bieżąco tym kręcę, czy to normalne zachowanie tego wykrywacza?

Czasem z Thresh muszę zejść do 30 bo się wzbudza albo go wyłączyć na minutę dwie bo sie wzbudza i czego to wina? baterii?

mineralizacje pokazuje na poziomie 60-70 ale jak wiadomo ona ciągle skacze, przeważnie kwadraciki mineralizacji są puste czasem dochodzi do 3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 kwietnia 2010, 22:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Co to oznacza że pod progiem słyszalności ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 23:10 
Plutonowy
Plutonowy

Jeśli kręcisz na plus threshem to w pewnym momencie kręcenia (w zależności między innymi od położenia pokrętła gain)zaczynasz słyszeć ciągły dźwięk. Usłyszenie dźwięku to próg słyszalności. Masz ustawić pod progiem czyli poniżej tego jak zaczniesz słyszeć ciągły dźwięk...

I moja skromna uwaga na temat tego wykrywacza, Nie noś ze sobą telefonu albo włącz offilne bo ten wykrywacz dostaje szału jak dostajesz wiadomość albo po prostu telefon w jakimś celu łączy się z nadajnikami. Jeszcze jeśli jesteś w miejscu gdzie jest mały zasięg i telefon szuka co chwilę mocniejszego sygnału przekaźnika to już całkiem człowiek ma ochotę zrobić ciach całej wykrywce hehe :1 nie wiem czemu nikt tutaj o tym jeszcze nie napisał.

a, Może ktoś odpowie na moje pytanie?

Ostatnio edytowano niedziela, 18 kwietnia 2010, 23:24 przez Grzegorzu, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 23:14 
Specjalista
Specjalista

Grzegorzu napisał(a):
nie wiem czemu nikt tutaj o tym jeszcze nie napisał.

bo to choroba wielu wykrywaczy i chyba wszyscy o tym wiedzą

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 kwietnia 2010, 23:25 
Plutonowy
Plutonowy

Tak wiedzą jak odsyłają do Vikinga to wiedzą,,, heeh a może Ty wiesz co dopisać na moje pytania zawarte wyżej?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 kwietnia 2010, 21:26 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja odpowiem na Twoje pytanie Grzechu - Otóż pompować powinno się przy Gain ustawionym na godzinę 12 i Thresh na 0. Musisz znaleźć miejsce, gdzie przy tych ustawienia wykrywacz nie będzie piszczał i zacząć pompować przy wciśniętym Phase Lock. Tak trzeba pompować aż cyfry po obu stronach będą takie same i zaczną przynajmniej o trzy cyfry po kolei spadać w dół - czyli np. 58 -- 58, 57 -- 57, 56 -- 56. Jeżeli zaobserwujesz taką sytuację puszczasz przycisk Phase Lock ale nadal pompujesz Jeżeli cyfry dalej spadają o jedną w dół to oznacza, że Twoja wykrywka jest właściwie ustawiona do gruntu.
Jeżeli chodzi o wzbudzanie się Twojego wykrywacza czy problemów w ustawieniami to chyba były one wywołane tym, że nie miałeś dobrze ustawionej wykrywki do gruntu - a według wielu doświadczonych poszukiwaczy prawdopodobnie to podstawa.
Ja biegam z ustawieniami podobnymi do Kombatanta - czyli Gain na godzinę 3, Thresh do granicy słyszalności ( nie wiedziałem co to oznacza i w poprzednimi e-mailu p to pytałem ale tak biegam ) a Dyskryminację ustawiałem na 30, ale posłucham Kombatanta i następnym razem będę ustawiał w czystym terenie na 18 a w zaśmieconym na 22 lub 23.
Ustaw Grzechu jutro wykrywacz dobrze do gruntu i napisz czy dalej świruje czy nie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]