Teraz jest wtorek, 30 grudnia 2025, 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ustawienia minelab quatrro mp
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 14:15 
Plutonowy
Plutonowy

Witam chciałbym zapytać o optymalne ustawienia minelaba quatrro mp na drobnice(monetki). Dziekuje z góry

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 14:28 
Specjalista
Specjalista

Sam wykrywacz jako taki był skonstruowany z myślą o drobnicy. Nie jest to wykrywacz uniwersalny, który można ustawić albo na to albo na tamto. Pytani więc powinno brzmieć jak ustawić wykrywacz poprawnie.
Na to pytanie odpowiada instrukcja obsługi.
Tym bardziej, że jest to jeden z najprostszych w obsłudze wykrywaczy jaki powstał.

Można natomiast przytoczyć kilka ogólnych prawd, niezmiennych bez względu na sprzęt którym się szuka:
- nie nadużywaj dyskryminacji (nie używaj trybu coins)
- na początku kop każdy sygnał, żeby nauczyć się co wykrywacz do Ciebie mówi
- przemiataj powoli i dokładnie, nie śpiesz się
- bądź cierpliwy
- używaj dobrych słuchawek, nie szukaj bez słuchawek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 14:48 
Plutonowy
Plutonowy

Cytuj:
Można natomiast przytoczyć kilka ogólnych prawd, niezmiennych bez względu na sprzęt którym się szuka:
- bądź cierpliwy

Dziekuje za odpowiedź:)
Dodam:
Nie używam trybu coins a coins and jewerly
Kope wszystkie sygnały
Chodze powoli i dokładnie i wyszukuje chocby najdrobnijejszy sygnał
Używam słuchawek KOSS

Masz rację,pytanie powinno brzmieć jak dobrze ustawić wykrywkę...:)
Mam instrukcje z ProScanu po polsku ale wiadomo,ze fabrycznie ustawiony to nie optymalnie ustawiony stąd moje pytania:
THRESHOLD(próg czułości,na jakim poziomie go ustawić)? w skali od 1 do 40....

SENSITIVITY,chodzę na auto

Tresh Density- LOW czy HIGHT?wiem,ze zależy to od miejsca ale powiem szczerze ze chodze po miejsach różnych i chciałbym wiedzieć czy na miejsca w których są różne śmieci rózne monety lepszy LOW czy HIGHT?

No i czy używacie Noise Chanel?? Przy wejściu na każde pole? czy przy włączeniu tylko?

Pytam bo mam juz własne ustawienia od pewnego czasu ale chce wiedzieć czy nie ma ktoś patentu na lepsze aby kopać więcej i dokładniej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 15:06 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Witam
Jeżeli zależy Ci na głębokości i nie przeraża Cie niestabilna praca wykrywacza to nigdy nie włączaj czułości na auto. Ja ustawiam na RELIC i sensitivity możliwie wysoko jak się da i oczywiście wszystko to co napisał mój przedmówca

SiD napisał(a):

- bądź cierpliwy

Pozdrawiam Darmir i życzę miłych poszukiwań :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 15:35 
Sierżant
Sierżant

witam ja skalę mam ustawioną od-2 do 40 jeśli chodzi o treshold to jak chodzisz w słuchawkach to ok. 11;12 powinno wystarczyć bo dźwięk powinien być słyszalny ale nie za głośny czułość to już samemu trzeba ustawiać wiadomo jak najwyżej a jeśli nie pracuje stabilnie to obniżyć jeśłi chodzi o trash density ja chodzę na low nawet po zaśmieconym terenie ewentualnie zmieniam cewkę na mniejszą :) natomiast noise cancel służy do eliminacji zakłóceń także po każdym uruchomieniu powinieneś włączyć.Na koniec dodam że wszystko powinieneś sam próbować bo "każdy lubi co innego". pozdrawiam i powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 15:49 
Specjalista
Specjalista

Najpierw trzeba zrozumieć co się ustawia, żeby wiedzieć jak ustawić. Powiedz, czy gdyby faktycznie były uniwersalne i dobre ustawienia, nie łatwiej byłoby wprowadzić wykrywacz bez regulacji, ze wszystkim na sztywno, który się włącza jak kontakt na ścianie?
Albo gdyby to było takie proste i zależne od kilku czynników, to czy nie łatwiej byłoby wsadzić automat który reguluje wszystko automatycznie nie pytając o nic?
Jaki jest sens tych ustawień, skoro nie chcesz ich zrozumieć i wyregulować?
wilku napisał(a):
THRESHOLD(próg czułości,na jakim poziomie go ustawić)? w skali od 1 do 40....

Gdybyś przeczytał instrukcje wiedziałbyś, że ustawia się go na progu słyszalności, tak, żeby ledwie go było słychać. Skąd ktoś ma wiedzieć, jak dobry jest Twój słuch? Czy ledwo to będzie 5 czy 25?
Skoro pytasz, znaczy, że nawet nie przeczytałeś instrukcji (z uwagą), i chcesz, żeby ktoś odwalił brudną robotę za ciebie.
Prwada jest taka, że nawet gdyby się komuś chciało, to tak się nie da.
wilku napisał(a):
Tresh Density- LOW czy HIGHT?wiem,ze zależy to od miejsca ale powiem szczerze ze chodze po miejsach różnych i chciałbym wiedzieć czy na miejsca w których są różne śmieci rózne monety lepszy LOW czy HIGHT?

Jak sam powiedziałeś miejsca są różne, a regulacje są, jak sama nazwa wskazuje, po to, żeby je regulować. Dodam, że nie polecam Low zbyt często. Ale co to tak naprawdę znaczy?
wilku napisał(a):
No i czy używacie Noise Chanel?? Przy wejściu na każde pole? czy przy włączeniu tylko?

Tak często, jak często możliwe jest pojawienie się nowych zakłóceń zewnętrznych, czyli po włączeniu wykrywacza, po zmianie miejscówki, wtedy kiedy wykrywacz zrobił się niestabilny. Czyli znowu, dostosowując się do bieżącej sytuacji.
wilku napisał(a):
SENSITIVITY,chodzę na auto

Będzie lepiej jak sam będziesz decydował, zamiast zlecać to automatowi.
wilku napisał(a):
Pytam bo mam juz własne ustawienia od pewnego czasu ale chce wiedzieć czy nie ma ktoś patentu na lepsze aby kopać więcej i dokładniej.

Oczywiście jest taki patent, żeby kopać więcej i dokładniej. Jest to doświadczanie poparte wieloma godzinami w terenie i umiejętność dostosowania w locie wszystkich ustawień do bieżącej sytuacji tak, aby były optymalne. To co jest patentem na jednym polu, nie sprawdza się na innym, stąd sens istnienia regulacji i możliwości zmiany ustawień.
Tak jak nie ma patentu na bycie dobrym kierowcą i potrzebne jest doświadczenie za kółkiem, tak nie ma patentu na dobrego poszukiwacza. Jest cierpliwość i systematyczność.
Swoje doświadczenie zyskasz wtedy, kiedy sam będziesz wiedział co ustawić w danej sytuacji. Nie musisz wiedzieć, że to ma być SENSITIVITY na 14, ale musisz wiedzieć, że to właśnie o SENSITIVITY chodzi oraz w którym kierunku musisz ją regulować (zwiększać czy zmniejszać) aby poprawić komfort pracy z wykrywaczem.

Eksperymentuj z ustawieniami, słuchaj reakcji wykrywacza i sam niedługo nauczysz się co, kiedy i o ile trzeba wyregulować, żeby było dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 16:45 
Plutonowy
Plutonowy

Dziekuje za wpisy rady,mam doświadczenie ale po prostu to nowy sprzęt w którego sie nie wczułem byc może odpowiednio. Przeczytałem z uwagą instrukcje ale nie wiem czy wiesz,ze instrukcja to sucha karma... nie potrafi Ci wyjaśnic wszytskiego i dokładnie opisac,a pytam bo kto pyta nie błądzi,moze o czymś nie wiem? Tak w ogóle dodam,ze ostatnio mialem problem z moim minelabem stąd te pytania,myslałem,ze moze cos przestawilem źle ustawiłem;/ Zreszta,nie chce mi sie tego tłumaczyć a co do progu czułości to uwazam ze jestes w "delikatnym" ale to na prawde "delikatnym błędzie" Bo jesli ustawisz sobie na 3 to chocbys miał sluch nie z tej ziemi niektórych sygnałow nie usłyszysz albo uznasz za zakłocenie,moje zdanie jest własnie takie poniwaz probowałem troche sie z tym bawić.

DZIEKI ZA WYPOWIEDZI i mam nadzieje,ze komuś posłużą jeszcze:)

edit: Na prawdę Ci jestem wdzięczny:) Jesteś być może bardziej doświadczony i lepiej sie znasz i cenie takie rady i dziekuje po stokroć,moja wypowiedź moze jest ostra na swój sposób ale na prawde to nie tak,jestem Ci wdzięczny jak wszytskim którzy sie wypowiedzieli:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 18:43 
Specjalista
Specjalista

wilku napisał(a):
a co do progu czułości to uwazam ze jestes w "delikatnym" ale to na prawde "delikatnym błędzie" Bo jesli ustawisz sobie na 3 to chocbys miał sluch nie z tej ziemi niektórych sygnałow nie usłyszysz albo uznasz za zakłocenie,moje zdanie jest własnie takie poniwaz probowałem troche sie z tym bawić.

Nie widzę sprzeczności z moim stwierdzeniem, że nikt poza Tobą samym nie wie gdzie leży Twój próg słyszalności. Jedyne co już wiadomo, to, że nie poniżej 3.
Próg słyszalności zależy też od słuchawek, regulacji ich głośności, albo od tego czy chodzimy w słuchawkach czy bez nich. Chyba rozumiesz do czego zmierzam.
Regulacje, poza poprawianiem osiągów wykrywacza i dopasowywaniem go do konkretnych sytuacji służą również poprawie komfortu pracy z wykrywaczem, jak regulacja fotela w samochodzie.

W zasadzie chodzi mi przede wszystkim o to: dzielenie się doświadczaniem jest dobre, ale zawsze trzeba pamiętać, że wszelkie ustawienia należy regulować z uwzględnieniem panujących warunków, używać do tego własnej głowy i własnego doświadczenia, którego nie zastąpi nawet najbardziej doświadczony użytkownik, który poda wszystkie swoje aktualne (!) ustawienia w wartościach liczbowych. Regulacje mają tylko wtedy sens istnienia, jeśli są regulowane.

Dlatego czułość należy regulować np. tak, żeby była jak najwyższa, ale, żeby wykrywacz działał stabilnie i nie dawał fałszywych sygnałów. Taka czułość może się zmieniać nawet w obrębie jednego pola w miarę zbliżania się do zabudowań, linii wysokiego napięcia czy innych źródeł zakłóceń.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]