Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 11:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Detektory - osiagniecia
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 18:16 
Plutonowy
Plutonowy

Zazwyczaj nie czytam w tej liscie dyskusyjnej informacji o detektorach. Mimo to ostrej dyskusji w temacie "Dział forum: Detektory, magnetometry, radary..." nie dalo sie ominac i w koncu zajrzalem o co chodzi. Nie chce komentowac ale wyswietlanie tego watku bylo strata czasu.

Wybor wlasciwego wykrywacza jest najwazniejsza decyzja kazdego z uczestnikow tego forum dlatego sensowne podejscie do tematu jest jak najbardziej potrzebne. Chce wierzyc, ze taki byl cel pierwszego wpisu "Kopi" jednak dyskusja poszla troche nie w tym kierunku jakim powinna. Postanowilem sie udzielic i wyrazic moj punkt widzenia... w innym temacie.

Przed kupnem wykrywacza czytalem sporo opisow i dyskusji, w koncu zdecydowalem sie na Explorera Minelaba. Jako ze jest to sprzet zagraniczny i dosc popularny jest sporo informacji o nim na forach miedzynarodowych. Caly czas sledze watki dedykowane dla posiadaczy tego sprzetu i ciagle sporo sie z nich ucze. Na podstawie doswiadczen w czytaniu tych grup chcialbym zaproponowac usprawnienie tego forum - a o to chyba chodzilo autorowi poprzedniego tematu.

To co cenie najbardziej w watkach o explorerze, to informacje dot. szczegolnych osiagniec oraz technik wykorzystywanych przez posiadaczy tego samego sprzetu. Mysle, ze podobne rozwiazanie mozna by stworzyc na tym forum.

W grupie "Technika" lub innej stworzyc watek: Detektory - osiagniecia
W watku temat z nazwa wykrywacza np. "Minelab Explorer XS" :)

Wpisy do takiego watku bylyby tylko dozwolone dla posiadaczy tego konkretnego sprzetu i sluzylyby przedstawieniu doswiadczen w uzywaniu tego sprzetu. Takie wpisy swiadczylyby o jego zaletach i pozytywnych doswiadczeniach a nie porownywaniu sprzetu. Wpisy nie musialyby byc ograniczone do pozytywnych opini ale musialyby byc oparte na osobistych doswiadczeniach a nie opiniach. Dla przykladu ja wiem ze moj wykrywacz na militaria sie nie nadaje i nie mam problemu z czytaniem czy pisaniem o tym na forum. Mam natomiast swoje zdanie o osobie, ktora twierdzi ze jego wykrywacz X jest lepszy bo uzywal explorera pare razy itp itd. Jak tak twierdzi niech sobie pieje na swoim forum.

Zaleta takiego podejscie jest:
- nie bedzie ostrej wymiany zdan typu 'twoj sprzet jest do d..y'
- inteligentny czlowiek przeczyta co ludzie znajduja takim sprzetem i czego nim przede wszystkim szukaja i sam wyciagnie wnioski
- aktywnosc na watku moze swiadczyc jak popularny jest to sprzet (ale nie musi)
- watek bedzie ciekawy nie tylko dla poszukujacych sprzetu ale rowniez posiadaczy, bo bedzie sluzyl wymianie doswiadczen
- "chwalenie sie" bedzie swiadczylo o tym co posiadacz danego sprzetu uwaza za osiagniecie, co przez analize i porownania bedzie podstawa do nabycia opini o srednich osiagach, niekoniecznie ta opinina powinna byc prezentowana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 20:04 
Kapitan Petersen

Witam

Nie odnoszę się do całości postu "przedpiszcy".
Chcę tylko zwrócić uwagę, że to, co znajdujemy
jest prezentowane w licznych działach
"znaleziskowych", a czym znajdujemy - mamy wpisane
pod nickiem. Przynajmniej POWINNIŚMY mieć wpisane.

W ten prosty sposób można się zorientować, czym
co kto znajduje. Nie jest to może idealne rozwiązanie,
bo w świetle tej metody niektórzy znajdują piękne
fanty "widłami trójzębnymi", inni wykrywaczami o
nazwie "jest", a ja nie znajduję nic, bo nie mam
ani cyfraka, ani skanera ;), ale jakiś przegląd
możliwości różnych detektorów jest...

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 20:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

McRybie chodzi chyba raczej o doświadczenia z wykrywaczem, a nie co nim znalazł. Tak zrozumiałem.

Na innych forach często widuję rozdział na podgrupy dotyczące konkretnego producenta a nawet konkretnego wykrywacza. Zapewne ogranicza to pyskówki, ale w naszych warunkach i tak ich nie unikniemy.

Pomysł ciekawy i wart przemyślenia, ale czarno to widzę. Ot, taki ze mnie pesymista (czyli dobrze poinformowany optymista).

pozdrawiam,

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Detektory - osiagniecia
PostNapisane: czwartek, 14 października 2004, 21:45 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

MacRyba napisał(a):
[...]chcialbym zaproponowac usprawnienie tego forum - a o to chyba chodzilo autorowi poprzedniego tematu.

Chwala Ci za to, ze myslisz o usprawienieniach, ale ten pomysl to niebezpieczny niewypal.

Cytuj:
Wpisy do takiego watku bylyby tylko dozwolone dla posiadaczy tego konkretnego sprzetu i sluzylyby przedstawieniu doswiadczen w uzywaniu tego sprzetu. [...] Dla przykladu ja wiem ze moj wykrywacz na militaria sie nie nadaje i nie mam problemu z czytaniem czy pisaniem o tym na forum. Mam natomiast swoje zdanie o osobie, ktora twierdzi ze jego wykrywacz X jest lepszy bo uzywal explorera pare razy itp itd. Jak tak twierdzi niech sobie pieje na swoim forum.

Wybacz, ale dla mnie to wyglada, jak gdybys nie chcial dyskusji, tylko przyznania racji. Taki dzial bylby jednym wielkim polem walki, poniewaz jak sadzisz, jakie beda reakcje poszukiwacza, gdy przeczyta Twoja argumentacje "jak tak twierdzisz to piej sobie na innym forum"? Abstrahu.jac od faktu, ze natychmiast pojawi sie 4 innych uzytkownikow i kazdy bedzie mial inna wizje i ...osiagi. To bedzie jedna wielka tluczka.

Cytuj:
- nie bedzie ostrej wymiany zdan typu 'twoj sprzet jest do d..y'

O nie, bedzie "jesli nie masz takich osiagow, tzn. ze nic Ci do explorera, fuszerze, won do jednopokretlowego xxx"

Cytuj:
- aktywnosc na watku moze swiadczyc jak popularny jest to sprzet (ale nie musi)

... Albo jak bardzo uwazany jest za badziewie. Albo bedzie to dzielem przypadku. Albo...

Cytuj:
- watek bedzie ciekawy nie tylko dla poszukujacych sprzetu ale rowniez posiadaczy, bo bedzie sluzyl wymianie doswiadczen

O tak. A uzytkownik sprzetu XY wpadnie w dyskusje piszac "nie masz racji, bo wlasnie ta a ta funkcja jest do d..., mialem ten wykrywacz i nic nim nie znalazlem, a kolega ktory szedl za mna..." i bedzie znowu syf.

Cytuj:
- "chwalenie sie" bedzie swiadczylo o tym co posiadacz danego sprzetu uwaza za osiagniecie, co przez analize i porownania bedzie podstawa do nabycia opini o srednich osiagach, niekoniecznie ta opinina powinna byc prezentowana.

No to jak nie ma byc prezentowana...

Nie zrozum mnie zle, ciesze sie, ze myslisz nad rozwiazaniami, lecz ten jest w/g mnie nie najlepszy... :(

proscan napisał(a):
Na innych forach często widuję rozdział na podgrupy dotyczące konkretnego producenta a nawet konkretnego wykrywacza. Zapewne ogranicza to pyskówki, ale w naszych warunkach i tak ich nie unikniemy.

Mozemy zrobic taki podzial, lecz tak jak pisze ProScan, trudno mi sobie wyobrazic, aby zmienilo to cos...

Pozdrawiam serdecznie
Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 08:50 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Chyba nie jesteśmy dojrzali na taki dział. Poza tym użytkowników musiałoby być wielu. Co prawda już jest dział Jabla i są spore grupy użytkowników innych marek. I tak dużo jest użytkowników Rutusów, HS-3, dalej reszta polskich producentów. Kolejne grupy to Minelab, White's i znowu reszta producentów, gdzie wybija się Garret i Tesoro. Od biedy byłoby więc 6 for... Teoretycznie "fajnie" to wygląda, ale praktycznie uważam jak i inni, że nie obyłoby się bez kłótni. Do tego i tak jest mało postów na niektóre tematy wykrywaczy. Co ciekawe - ludzie dużo piszą o słabszych sprzętach, o tych lepszych jest zgoła inaczej - Ci ze słabszymi starają się dowiedzieć czegoś o tych lepszych. Użytkownicy lepszych nie rozwodzą się w zachwytach "o jaki cudowny wykrywacz, jest taki a taki", tylko biegają po polach i szukają nie marnując czasu!

I jeszcze jedno - to jest forum poszukiwaczy skarbów, a nie użytkowników wykrywaczy. Pozornie piszę bzdurę, ale zastanówcie się nad tym zdaniem... Ja wolę podyskutować o fantach, poszukiwaniach i historii niż nad materiałem, z jakiego jest wykonane pokrętło w wykrywaczu X. To mnie interesuje tylko wtedy, gdy się zepsuje, a sam wykrywacz jest dla mnie tylko i wyłącznie narzędziem jak np. wspomniany tu trójzębny, znaczy widły :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 09:31 
Plutonowy
Plutonowy

Tak jak pisalem na poczatku nie jestem za bardzo zainteresowany TYM dzialem na TYM forum. (Inne dzialy sa doskonale). Jesli chodzi o moj wykrywacz to super materialy sa gdzie indziej na jego temat.

Odsylam ciekawych tematu i zrozumienia idei do:
http://www.minelabowners.com/
http://groups.msn.com/MinelabExplorerXS ... board.msnw

Co do obiekcji powyzej proponuje poczytac edukacyjne posty:

http://www.minelabowners.com/forum/viewtopic.php?t=6876
http://www.minelabowners.com/forum/viewtopic.php?t=4427
http://www.minelabowners.com/forum/viewtopic.php?t=6552

Z drugiej strony chyba rzeczywiscie staranie sie zrobienia uniwersalnego forum (zawierajacego merytoryczne informacje o sprzecie) jest jak z uniwersalnym klejem - klei wszystko ale wszystko do d..y.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 09:45 
Plutonowy
Plutonowy

Ups,

Zapomnialem dodac, ze moja sugestia byla dla tych, ktorzy nie maja dostepu do takich materialow.

Pod ich rozwage przedkladalem moja propozycje. Mysle ze ode mnie tyle.

Pozdrawiam,
Macryba

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: wodotryski
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 11:52 
Kapitan Petersen

Robi napisał(a):
Użytkownicy lepszych nie rozwodzą się w zachwytach "o jaki cudowny wykrywacz, jest taki a taki", tylko biegają po polach i szukają nie marnując czasu!

No, spróbowalibyśmy się tylko odezwać, to natychmiast
zostaniemy zakrzyczani przez innych tekstami w
stylu: "drogie bajery!", "niepotrzebne wodotryski!".

:jump

Zgadzam się z Robim - wykrywacz służy do poszukiwań, a do
dyskusji służą mikrofony.

:)

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 15 października 2004, 13:49 
Weteran
Weteran

Dodam na marginesie...przyjmijmy zasadę, że najlepszym wykrywaczem jest ten który aktualnie posiadamy :jump
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 12:22 
Kapitan
Kapitan

Są jeszcze 2 inne aspekty, które fałszowałyby korelację osiągnieć z typem wykrywacza - doświadczenie (żeby nie powiedzieć "rutyna", hehehe) oraz miejscówka. Jeżeli zielony poszukiwacz pojedzie do gołego lasu z wykrywką za 4'000 zł i pochwali się kapslem od wódki, to nie znaczy to przecież że wykrywka jest do bani. Jakość wykrywacza tylko w pewnej mierze przekłada się na atrakcyjność fantów oraz ich liczbę. Pozostałe czynniki to właśnie doświadczenie, wybór miejsca, oraz czas przeznaczony na szukanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 16 października 2004, 16:06 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Dokladnie !

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]