Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 07:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Whites - problem z zasilaniem.
PostNapisane: niedziela, 26 grudnia 2004, 17:34 
Pułkownik
Pułkownik

W Whitesach 5900/6000 czy tez Spectrum zasilanie to 4 baterie r14 o napieciu 1.5 v. Badz tez 4 akumulatorki o napieciu 1,2v.
Jako, ze mam popsuty zasobnik na r 14, pomyslalem czy nie mozna byloby wstawic w zasobnik koszyka z bateriami R6 czyli popularnymi paluszkami. I moje prozaiczne i laickie pytanie: czy wykrywacz bedzie gorzej pracowal, jesli zamiast 4 x r14 - 1,2v 2000mA, wstawie 4 x r6 1,2v 2000mA lub 2500mA? Wiem ze napiecie bedzie takie same. Ale czy wykrywacz bedzie pracowal taką samą dlugość czasu??

I jeszcze jedno pytanie, czy akumulator zelowy 6v 1200mA mozna ladowac zwyklym zasilaczem stabilizowanym badz niestabilizowanym ktory ma na wyjsciu wedlug tabliczki znamionowej 6V i np. 150-200mA??

Pozdrawiam i Wesolych Swiat.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 grudnia 2004, 18:14 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Różnica przy klasycznych bateriach jest na pewno spora gdy chodzi o długość czasu pracy, ale przy akumulatorach nie ma różnicy czy to są R14 czy R6 jeśli pojemność jest taka sama (R14 można obciążać większym prądem niż przy R6 co w wykrywaczu nie ma znaczenia).
Co do ładowania tego akumulatora żelowego to ładując zwykłym zasilaczem raczej szybko go zniszczysz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 grudnia 2004, 23:21 
Pułkownik
Pułkownik

Dzieki Andra, a czy w Twoim Quantum jest zasilanie na r14?? Bo dostalem odpowiedz, ze na akumulatorach moze nie chodzic Spectrum poniewaz 4 zwykle baterie r14 to 6v, a 4 akumulatorki bez wzgledu czy r14 czy r6 to 4,8 v. Wiec troche malo i tak sie zastanawiam, wiem ze na Spectrumie low bateries pokazuje dopiero przy 3,7 v. Ale jak to wyglada w praktyce, czy na 4.8 v tezbedzie normalnie chodzic?
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 09:30 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pakiet akumulatorowy "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! White's do tych modeli ma właśnie 4.8V , więc skoro na takim ma pracować to na 4 akumulatorach również.
Może warto byłoby zapytać na forum czy ktoś nie ma do sprzedania sprawnego zasobnika do Twojej wykrywki, myślę że jest szansa to dostać za nieduże pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 16:47 
Pułkownik
Pułkownik

Dzieki Andra, a ma jeszcze pytanie; pisales o pakiecie akumulatorowym. Posiadam taki ale niestety nie posiadam "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! ladowarki.
Mozesz mi napisac, jesli taka posiadasz jakie musi miec napiecie na wyjsciu i ile mA??
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 18:16 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mój Quantum ma zasilanie 8xR6 - 12V, ale jeszcze na początku roku miałem pakiet i ładowarkę do Twojego ale sprzedałem (przyplątały się z Whitesem kumpla z Ebay choć nie pasowała). Na ładowarce nie było podanych parametrów.
Na mój gust to taki pakiet nie ma jakiejś nadzwyczajnej pojemności - pewnie obecne akumulatory mają większą pojemność.
Moim zdaniem najlepsze efekty daje zwykły zasobnik z porządnymi czterema akumulatorami R14, tyle że trzeba wyciągać do ładowania.
Zapytaj może o zasobnik i ładowarkę kolegę PROSCAN-a, on głębiej siedzi w temacie Whitesów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 18:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Informacje na temat zasobników (są oczywiście dostępne) i ładowarek (naprawy, przeróbki, opcje) - proszę na PW (musiłabym podawać publicznie ceny itd).

Prawdą jest, że bardziej opłaca się wymienić akumulatory w uszkodzonym pakiecie, niż cały pakiet. Ładowarki Whitesa łądują stałym prądem (wartośc zależna od pojemności akumulatora). Sam zasilacz nie wystarczy - w ładowarce znajduje się stabilizator PRĄDU ładowania.

Co do przeróbek zasialania to sądzę, że nie powinno być problemu - tzn. będzie działać o ile nie zostanie popełniony błąd przy montażu. Blędne podłączenie kończy się wypaleniem zabezpieczenia.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 19:07 
Pułkownik
Pułkownik

Witam, dzieki za wiadomosc Proscan wyslalem Ci maila na adres podany na Twojej stronie.
Najbardziej bylbym zainteresowany zwyklym zasobnikiem na baterie.
Natomiast zasobnik z "oryginał" - nie zapominajcie o "y"! - błąd ortograficzny!!! akumulatorami dodawanymi do Whitesa posiadam, ale nie mam niestety ładowarki
Pozdrawiam.
karas1979

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 20:07 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam,

Niestety serwer polbox nie działa od kilku dni - proszę o kontakt poprzez PW.

:pa

proscan

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 grudnia 2004, 21:52 
Pułkownik
Pułkownik

Chyba cos z wysylaniem na PW niedobrego sie dzieje, niby wysyla, ale nie mam wiadomosci do Ciebie w wyslanych postach
Wklejam czesc wiadomosci, poniewaz nie wiem czy doszła.

"Tak jak napisalem potrzebuje zasobnik (taki do zwyklych baterii), w ktory bym mogl wrzucic 4 aku r14.
Zasobnik moze byc nawet mocno wyeksploatowany, wazne zeby spelnial swoja funkcje. Jesli sa tylko nowe, moze byc i nowy.
Dlatego tez prosze o przeslanie ceny zasobnika wraz przesylka na adres mrkaras@wp.pl badz na adres mailowy podany w wiadomosci na Pw(jesli doszła)."

Pozdrawiam i zycze szczesliwego Nowego Roku.
karas1979
Ps. a ile kosztowalaby ładowarka do akumulatorow(moze byc tez uzywana, nawet na 110 v)??

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]