Cewka standard 9.5 cala i D2 10 cali, gdy kupiłem d2 zrobiłem testy w powietrzu okazało się że szału nie ma - zasięgi na monety były bardzo zbliżone, pamiętam nawet że miałem spadek 1cm przy teście denarka jagiellońskiego na d2, jednak w terenie D2 wykazywała się znacznie większą stabilnością ( głównie działam w terenie o glebach o silnej mineralizacji - podgórskie gliniasto- kamieniste gleby a dodatkowo płytko zalegające pokłady syderytu ) przez większą stabilność na D2 udawało się podkręcać gain - i przez to cewka ta miała przewagę. Bardzo dobrze oceniam D2 i jeśli ktoś działa na terenie o silnej mineralizacji to cewki DD na bank się sprawdzą - natomiast w glebach lekkich , piaszczystych cewka standardowa będzie chyba wystarczająca.
Cewka Super 12 - przyznam że zadowolony nie byłem - dodatkowo była droga , zasięgi w powietrzu były lepsze jednak wcale nie była to różnica 25% zaledwie może 2-3cm na monety, w terenie by utrzymać jakąś sensowną stabilność trzeba było zniżać gain - może na większe przedmioty zasięg był większy jednak nawet tego nie zauważyłem , tak z perspektywy kto to widział by w wykrywaczu dynamicznym gdzie tak ważna jest separacja celu pakować cewkę o średnicy 30 cm ??? - max 25cm
Co do snajperki - bajka sama przyjemność w grzebaniu w rożnych "śmietnikach " w których przeciętny kopacz z standardową cewką nie miał co szukać i omijał z daleka.
To co napisałem to całkowicie subiektywna ocena, co do gain - to jest w wykrywaczu kluczowy , ustawienia +1 - +3 zmieniają MXT w wykrywacz wyjątkowy jednak bywało tak że trzeba było zmniejszyć czułość do 6 mimo to wykrywacz fanty wyciągał.
|