Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 06:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Użytkowanie MXT tracker
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 14:48 
Szeregowy
Szeregowy

Witam,mój wybór padł na MXT tracker mimo , że nie jestem nowicjuszem,proszę osoby które maja tego Whitesa o pomoc w ustawieniach,głównie monety,drobny kolor,będę bardzo wdzięczny,pozdrawiam wszystkich poszukiwaczy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Użytkowanie MXT tracker
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 15:17 
Specjalista
Specjalista

Witam,mam go od 2 tygodni
moje ustawienia na drobnicę
Tryb-Coin & Jewelry
spust - środek
przełącznik Track - Ground
pokrętło Gain - 10 a jak się da +1 do +3
pokrętło Thereshold ustawiam,żeby nie było słychać dźwięku progowego(zostało mi tak z Matrix M6)
pokrętło Dual Control - poniżej DISC

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 15:46 
Szeregowy
Szeregowy

dziękuję siwy 1251 za szybką odpowiedz,czy znalazłeś już jakieś fanty,może ktoś jeszcze może podpowiedzieć mało jest na temat MXT wiadomosci wszelkie opinie mile widziane,pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 18:50 
Specjalista
Specjalista

znalazłem parę srebrnych "blaszek" - bardzo dobra identyfikacja.
o sprzęcie sporo tu;
http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewt ... fe50a939e3

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2011, 21:30 
Plutonowy
Plutonowy

Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak ustawić wykrywacz w trybie prospecting a dokładnie jak ustawiacie pokrętło dual control? Czy zostawić ją w pozycji jaka jest podczas strojenia do gruntu czy skręcić w lewo lub prawo?
Drugie pytanie to czy chcąc przełączyć wykrywacz z jednego trybu na drugi należy wyłączyć wykrywacz i stroić ponownie czy tylko przełączamy cyngiel?
Jestem też ciekaw opinii na temat zasięgów na monety w poszczególnych trybach. Wydaje mi się, że w "testach" powietrznych różnicy praktycznie nie ma, za to jest różnica przy ustawieniu dyskryminacji w pozycji 0-2 a np 3 gdzie poprawna identyfikacja jest o ok 2 cm gorsza.
Wykrywacz mam od tygodnia także proszę o wyrozumiałość :roll:
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 12:05 
Moderator
Moderator

Użytkowałem MXT jeden sezon, miałem cewkę d2 10cali i super 12, zdecydowanie polecam tryb relict - zdecydowanie lepszy od Coins & Jewelry - zasięgi też lepsze również tryb wg. mnie bardziej przyjazny. Z moich obserwacji - trzeba koniecznie starać się utrzymać pokrętło gain powyżej 10 ( +1 - +3 ) daje to wielkiego "kopa" - znacznie poprawia zasięg jednak nie zawsze da się utrzymywać czułość tak wysoko - wykrywacz w niesprzyjającym gruncie zaczyna hałasować. Co do wyświetlacza to raczej zbyteczny lepiej na niego nie zaglądać (wskazania takie sobie, raczej niezbyt precyzyjne ) i nie tracić czasu - po prostu kopać wszystkie pozytywne sygnały . Bardzo miło wspominam ten wykrywacz, w miejscach które przekopałem już intensywnie pięcioma topowymi wykrywaczami wyciągał mi fanty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 14:17 
Plutonowy
Plutonowy

Prymek a czy używałeś d2 10cali na mokrym morskim piasku? Jeśli tak to jak się sprawowała?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 14:47 
Moderator
Moderator

Niestety mieszkam na przeciwległym krańcu Polski i nie mam doświadczeń z mokrym, morskim piaskiem - natomiast ( jeśli kogoś to interesuje ) mogę coś napisać o mojej praktyce z cewkami D2, super 12, 9.5 cala i snajperce detech DD

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 15:20 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Ja właśnie nabyłem D2 do mojego MXT 300 i chętnie kolego Prymek coś się dowiem na temat sondy D2 ,pierwsze spostrzeżenia to ,że jest bardzo hałaśliwa w przeciwieństwie do 6x10DD ,na moich terenach idzie ją utrzymać na +1 ale to ciężko ,a 6x10DD wkręcę na +3 w porywach.Namierzanie fantu masakryczne jak to w cewkach DD.
Stabilniejsza wydaje sie w trybie Relic z cynglem do przodu:) czyli taki MIXerek.
Co do zasięgów to się na tą chwilę nie wypowiem bo godzinka w terenie i 5 monetek ale raczej płytko :(.
Posiadam też sondę Super 12 jak kogoś interesuje to coś napiszę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 16:23 
Moderator
Moderator

No to widzę, że mamy wysyp D2. Ja swoją odebrałem wczoraj :)
Prymek, chętnie przeczytam jakie masz z nią doświadczenia.

PS. Ale co do wyświetlacza, to absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Nie wyobrażam sobie tego sprzętu bez VDI.
Zwłaszcza na mocno zaśmieconym terenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 16:26 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Renald zgadzam się w 100% co do wyświetlacza ,czekamy na opis sondy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 16:50 
Moderator
Moderator

Cewka standard 9.5 cala i D2 10 cali, gdy kupiłem d2 zrobiłem testy w powietrzu okazało się że szału nie ma - zasięgi na monety były bardzo zbliżone, pamiętam nawet że miałem spadek 1cm przy teście denarka jagiellońskiego na d2, jednak w terenie D2 wykazywała się znacznie większą stabilnością ( głównie działam w terenie o glebach o silnej mineralizacji - podgórskie gliniasto- kamieniste gleby a dodatkowo płytko zalegające pokłady syderytu ) przez większą stabilność na D2 udawało się podkręcać gain - i przez to cewka ta miała przewagę. Bardzo dobrze oceniam D2 i jeśli ktoś działa na terenie o silnej mineralizacji to cewki DD na bank się sprawdzą - natomiast w glebach lekkich , piaszczystych cewka standardowa będzie chyba wystarczająca.

Cewka Super 12 - przyznam że zadowolony nie byłem - dodatkowo była droga , zasięgi w powietrzu były lepsze jednak wcale nie była to różnica 25% zaledwie może 2-3cm na monety, w terenie by utrzymać jakąś sensowną stabilność trzeba było zniżać gain - może na większe przedmioty zasięg był większy jednak nawet tego nie zauważyłem , tak z perspektywy kto to widział by w wykrywaczu dynamicznym gdzie tak ważna jest separacja celu pakować cewkę o średnicy 30 cm ??? - max 25cm

Co do snajperki - bajka sama przyjemność w grzebaniu w rożnych "śmietnikach " w których przeciętny kopacz z standardową cewką nie miał co szukać i omijał z daleka.

To co napisałem to całkowicie subiektywna ocena, co do gain - to jest w wykrywaczu kluczowy , ustawienia +1 - +3 zmieniają MXT w wykrywacz wyjątkowy jednak bywało tak że trzeba było zmniejszyć czułość do 6 mimo to wykrywacz fanty wyciągał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 18:46 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Prymek a jak radzisz sobie z namierzaniem małego celu np. boratynki tą D2 ? bo w moim przypadku to tragedia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 20:39 
Moderator
Moderator

1/ trzeba zaznaczyć na "poprzeczce" cewki miejsce w którym łapie jakiś drobny przedmiot (można np. nakleić małą nalepkę ) i jak jesteś nad celem, machaj cewką , zapamiętaj gdzie była nalepka następnie wykonaj krok w bok o 15 minut na tarczy zegara i znów machaj cewką - przedmiot będzie dokładnie na przecięciu miejsca z nalepką - podczas pinpointingu nie wykonuj zbyt zamaszystych ruchów cewką.
2/ trochę na "fizola" - masz sygnał , wywalasz całą ziemię z pod cewki, sprawdzasz czy przedmiot jest "wywalony" następnie ziemię do garści i sprawdzasz machając rączką przed cewką - metoda powszechnie znana i bardzo skuteczna .
3/ lubisz gadżety - kup pinpointer - jednak ja bym odradzał często się zdarzało że znalezienie nim trwało dłużej niż przy stosowaniu " pełnej garści " :lol: oczywiście to moja subiektywna opinia, można by tu dużo pisać o pinpointerach ale to chyba na osobny wątek tego forum.

Myślę że po nabraniu doświadczenia z D2 - pinpoint nie będzie stwarzał żadnych problemów - po prostu trzeba pochodzić

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 lutego 2011, 20:58 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Dziękuję za cenne podpowiedzi ,czekamy na pogodę ,a pinpointer Whitesa też posiadam tylko muszę się do niego przekonać.
Wolałem zawsze metodę na fizola i zawsze się sprawdzała.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]