Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 14:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka do White's Coinmaster 6000/D - wątpliwości
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 09:45 
Podporucznik
Podporucznik

Czy jest osoba posiadająca Coinmastera 6000/D, koniecznie "zwykłą" wersję (są chyba jeszcze jakieś mkII) i omomierz ? Potrzebowałbym informacji na temat rezystancji pomiędzy wyprowadzeniami 1-3, 1-2 i 2-3 w złączu cewki. Znalazłem schemat cewki i wygląda na to, że albo jest on niepoprawnie narysowany, albo moja cewka ma zwarcie w kablu lub zwartą jedną sekcję. Zanim będę pruł obudowę cewki wolę się upewnić, bo co ciekawe - wykrywacz działa, w trybach GEB Norm i GEB Max ma zasięgi raczej normalne, nie działa jedynie TR Disc a w trybie GEB Disc zasięgi spadają o połowę w stosunku do GEB Norm.

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka do White's Coinmaster 6000/D - wątpliwości
PostNapisane: sobota, 8 stycznia 2011, 10:33 
Podporucznik
Podporucznik

No cóż, wczoraj rozebrałem cewkę. Miała zwarcie międzyzwojowe na jednej z sekcji - wada fabryczna, po prostu lutujący to do kupy kapnął cyną.
Poza tym różni się od cewki ze schematu, sekcja nadawcza jest taka sama, ale sekcja odbiorcza nie ma uzwojenia dzielonego na pół, nie ma też rezystorów symetryzujących - prawdopodobnie znajdują się w samym wykrywaczu.
Mniejsza cewka ma około 82-83mm średnicy, większa 2x tyle - wychodzi 165mm. Większa ma chyba 10 warstw po 10 zwojów drutu około 0,25mm; mniejsza nawinięta cienszym drutem ma prawdopodobnie 15 warstw po 15 zwojów (tutaj trudniej oszacować).

[ img ]

[ img ]

[ img ]

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka do White's Coinmaster 6000/D - wątpliwości
PostNapisane: wtorek, 11 stycznia 2011, 17:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nie jestem aż takim maniakiem sprzętu, niemniej wydaje mi się, że przedstawiony powyżej schemat sondy to będzie chyba DD.
Sonda koncentryczna (znana mi BM'ka) jest inaczej skonstruowana.
W sondzie koncentrycznej w zasadzie nic nadzwyczajnego nie ma jeżeli chodzi o elementy bierne - jeśli pamięć mnie nie myli cztery kondensatory i jakiś megaomowy rezystor (mam nawet gdzieś rozgrzebaną BMkę 950 czy 800 - też nie pamiętam, ale mogę poszukać i sprawdzić).
na pewno nie ma żadnych regulatorów.

Pozdro

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]