Teraz jest sobota, 12 lipca 2025, 06:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki akumulatorek do Ciboli?
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 00:48 
Major
Major

Witam Wszystkich!
Mam pytanie odnośnie akumulatorów 9V jakich używacie w swoich wykrywkach. Konkretnie chodzi mi o Cibolę, choć radami w sprawie innych sprzętów nie pogardzę. Miałem wcześniej GP 200mAh 8,4V i byłem zadowolony, jednak chciałbym spróbować czegoś innego. Co możecie polecić? Ogólnie problemem mogą być gabaryty aku, ponieważ miałem również aku VPOW 250mAh i była to porażka maksymalna, nie dość że mimo większej pojemności wykrywka działała krócej, to jeszcze gabaryty jej były takie że ledwie się mieściła i miałem obawy, że którego pięknego razu podczas zamykania lub otwierania klapka od baterii nie wytrzyma...
Patrzyłem na Energizera, ale jest dość gruby i boję się, że może się nie zmieścić. Varta też ciekawie mogłaby się zapowiadać, zwłaszcza przez technologię Ready 2 Use-która wiąże się z tym, że aku nie rozładowuje się sam, ale nominalne napięcie jest na poziomie 7,2V co mnie niepokoi i zastanawia czy sprzęt będzie działał i jak długo będzie działał...
Proszę o rady i sugestie.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki akumulatorek do Ciboli?
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 09:55 
Podporucznik
Podporucznik

Używam jeden taki: http://www.batimex.pl/towar.php?idtowar ... sowania=98
Wymiary ma chyba jak standardowa 9V bateria (chyba, bo nie mam baterii dla porównania, ale mieści się w mierniku w przewidzianej przestrzeni), zresztą są podane można porównać. Pojemność zgodna z deklaracją, niestety nieużywany powoli sam się rozładowuje.
W akumulatorki 7,2V nie ma sensu raczej inwestować, nawet jeśli sprzęt na nich zadziała, to szybciej napięcie spadnie poniżej progu tolerancji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 10:40 
Kapitan
Kapitan

A używa ktoś takich akumulatorków: http://www.batimex.pl/pl/towar.php?idto ... sowania=98 Jak tak, to jak się sprawują?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 11:49 
Chorąży
Chorąży

Ja używam takich ,dobrze wchodzą w gniazdo,na jedną dniową wyprawe powinien spokojnie wytrzymać .Mi na wypady tak po 3 godz. starcza bez ładowania na trzy razy. Ale zawsze dobrze mieć drugi w zapasie w razie czego. Używam ich od paru miesięcy ,niebyły drogie z tego co pamiętam to jakieś 16 zł sztuka.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 19:45 
Major
Major

TJM mam pytanko odnośnie ładowarki jakiej używasz do ładowania tego akumulatorka, bo widzę że to 9,6V więc nie każda ładowarka sobie poradzi... Ogólnie muszę przyznać, że polecony przez Ciebie aku to ciekawa opcja zwłaszcza przez wzgląd na wyższe napięcie 9,6V i pojemność 200mAh, co na pewno przekłada się na długość działania...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2011, 21:53 
Podporucznik
Podporucznik

Ładowarka na jakimś starym stabilizatorze pracującym jako regulowane źródło prądowe (potencjometr ze skalą do nastawiania prądu). Daje radę wszystkiemu poniżej 30-32V, max prąd ładowania około 1-1,5A ale w praktyce do uzyskania tylko z długimi bateriami ogniw.
Akumulatorkom NiMH i NiCd nie szkodzi ciągłe doładowywanie małym prądem już po naładowaniu, czasami prąd podany jest w instrukcji, w innych wypadkach trzeba go zgadywać (ja przyjmuję wtedy pojemność/20) i z tego korzysta moja ładowarka - po prostu ustawiam prąd, patrzę na zegarek i z grubsza wiem kiedy już wyłączyć.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]