Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak stroić Vaquero ?
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:24 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I stało się...dzisiaj odebrałem nowiutkie Vaquero :) prosto od D ;) Mam pytanie,ponieważ jestem trochę skołowany :ups: Wiem że bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie dostrojenie do gruntu,to ma decydujący wpływ na zasięg i czułość Vaquero,stad moje pytanie :) To sygnału wiodącego Treshold na granicy słyszalności mam ustawić trzymając wykrywacz nad ziemią około 15-20 cm ? I dopiero wtedy "pompować" żeby się odpowiednio dostroić do gruntu uzyskując jednorodny sygnał ? Właśnie w tym aspekcie się pogubiłem :usta Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jak stroić Vaquero ?
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

pawel19781 napisał(a):
I stało się...dzisiaj odebrałem nowiutkie Vaquero :) prosto od D ;) Mam pytanie,ponieważ jestem trochę skołowany :ups: Wiem że bardzo ważną rzeczą jest odpowiednie dostrojenie do gruntu,to ma decydujący wpływ na zasięg i czułość Vaquero,stad moje pytanie :) To sygnału wiodącego Treshold na granicy słyszalności mam ustawić trzymając wykrywacz nad ziemią około 15-20 cm ? I dopiero wtedy "pompować" żeby się odpowiednio dostroić do gruntu uzyskując jednorodny sygnał ? Właśnie w tym aspekcie się pogubiłem :usta Pozdrawiam

Wysokość cewki nad ziemią nie ma żadnego wpływu na ustawienie Tresh. Ja trzymam parę cm nad ziemią.

1. Włączasz wykrywacz, ustawiasz czułość na jakieś (8-9 wtedy tresh. jest stabilniejszy)
2. Ustawiasz tresh. na granicy słyszalności.
3. Kręcisz dyskryminacje w prawo, aż usłyszysz charakterystyczny klik
4. Naciskasz pin-point i trzymasz ( wchodzisz wtedy tryb all metal)
5. Trzymając wykrywacz jakieś 30-40 cm nad ziemią zniżasz wykrywacz ku ziemi (cewka musi być równolegle do podłoża)
6. Jeżeli ton wiodący narasta, kręcisz pokrętłem gb w lewo, jeżeli cichnie to kręcisz w prawo. aż dochodzisz do w miarę jednakowego sygnału
7. Puszczasz pin-point, ustawiasz sens. na 10 lub powyżej, ustawiasz wg. własnych potrzeb dyskryme.
8. Sprawdzaj co pewien czas ustawienie Vaq.

Teraz ja mam pytanie do innych użytkowników Vaq. Jako, iż też mam ten sprzęt bardzo krótko. Czy podczas strojenia udaje się wam dostroić tak Vaq., że ton wiodący jest niemal idealny? Czy macie pewne niewielkie zmiany?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 21:57 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

3. Kręcisz dyskryminacje w prawo, aż usłyszysz charakterystyczny klik hmmm...z tego co teraz patrzyłem to charakterystyczne kliknięcie jest jak skręcę na maxa w lewo a nie w prawo :) odwrotnie do ruchów wskazówek zegara ;) reszta się zgadza...Dzięki za rzetelny opis.Szkoda że zima atakuje i ziemia jak kamień :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 lutego 2011, 22:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Masz rację musiex :1 zwracam honor kapitana :) już załapałem o co chodzi ;) a tak przy okazji to chciałem napisać że przesyłkę za pośrednictwem Poczty Polskiej otrzymałem naprawdę bardzo szybko :) Paczka została wysłana w sobotę a w poniedziałek wykrywacz już u mnie jest ;) odległość dosyć spora,do przebycia miał połowę Polski :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 00:33 
Kapitan
Kapitan

musiex napisał(a):
Teraz ja mam pytanie do innych użytkowników Vaq. Jako, iż też mam ten sprzęt bardzo krótko. Czy podczas strojenia udaje się wam dostroić tak Vaq., że ton wiodący jest niemal idealny? Czy macie pewne niewielkie zmiany?

U mnie zazwyczaj ton wiodący drży niczym głos wzruszonej ale skrzekliwej babuleńki ;)

Dla kolegi, który zadawał pytanie, warto uzupełnić, że gdy GB jest skręcone za bardzo w lewo, to sygnał nie tylko zupełnie cichnie przy zbliżaniu sondy do gruntu, ale - co znamienne - w momencie uniesienia (poderwania) sondy znad gruntu wykrywacz wydaje z siebie głośne "jęknięcie". Wtedy spokojnie kręć w prawo.

Poza tym regulacja wymaga precyzji - niby jest aż 3 i 3/4 obrotu między skrajnymi pozycjami, ale tak naprawdę właściwe ustawienie może wymagać regulacji +/- kilkanaście stopni.

Ja ułatwiam sobie sprawę w ten sposób, że przed włączeniem zawsze kręcę GB zdecydowanie w prawo, do wyczuwalnego oporu, i pokonując ten opór dokręcam pokrętło tak by wskazywało na godz. 12. Potem odkręcam od tego 1 pełny obrót w lewo. I dopiero wtedy zaczynam szukać balansu gruntu - zazwyczaj jest gdzieś w pobliżu.

Oczywiście trzeba pamiętać, by strojenie wykonać na kawałku czystego gruntu. Wcześniej sprawdzić wykrywaczem podłoże - ustawić Threshold na słyszalny, wcisnąć pinpoint, olać nastawę GB, machnąć parę razy, by zbadać grunt czy nie ma w nim metalu. A bardzo często coś jest w ziemi!

M.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 10:27 
Plutonowy
Plutonowy

http://www.stream.cz/video/274503-jak-na-tesoro-vaquero filmik dla zobrazowania. Osobiście ton wiodący zawsze ustawiałem do strojenia mniej więcej jak na tym filmie czyli ciągły i dobrze słyszalny. Podobno to pozwala lepiej słyszeć głębsze cele. Zawsze udawało się go ustawić idealnie, może czasami na plaży był kłopot ale wystarczy poszukać odpowiedniego kawałka gruntu. Warunek to oczywiście słuchawki bo bez nich na pewno to się nie uda.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 11:04 
Podporucznik
Podporucznik

musiex napisał(a):

Słuszne spostrzeżenie i brawo za spostrzegawczość i dociekliwość.
Niestety, to nie Vaquero wada, tylko wszystkich czułych układów detektorów przypadłość. W mniej czułych tego po prostu nie słychać :)
Wynika to z niedoskonałości użytych podzespołów i ograniczeń techniki analogowej, w której pewnych rzeczy nie da się zrobić inaczej niż szafą elektroniki. Tesoro z racji zasilania bateryjką 9V są tak skonstruowane, aby ograniczyć pobór prądu do minimum. Niestety nie ma takiej opcji, żeby układ był jednocześnie dobry i oszczędny w zużyciu prądu. To są przeciwne bieguny. W Tesoro jest tylko jeden dobry wzmacniacz - na wejściu, ten najważniejszy. Pozostałe to takie które zadowalają się małym poborem mocy. I stąd ten efekt.

Jedyny sposób w jaki można sobie z tym jakoś poradzić, to spróbować stroić wykrywacz na niewielkich odległościach od gruntu i bardzo równo potem prowadzić sondę, jeśli sam grunt daje mocny sygnał. Jeśli grunt daje sygnał słaby, efekt oczywiście w naturalny sposób przestaje być problemem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 15:02 
Generał Broni
Generał Broni

musiex
Równość sygnału zależy również od gleby - na piaskowych czasami da się ustawić że zmian praktycznie w ogóle nie słychać.
Na gliniastych nie ma szans.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 16:05 
Podporucznik
Podporucznik

Właśnie to napisałem w 2 ostatnich zdaniach :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 17:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie.
Włączam wykrywacz, ustawiam czułość i ton wiodący jest niestabilny chociaż trzymam wykrywacz wysoko w górze. Próbowałem zmniejszyć sens., raz się udaje raz nie. Czy także tak macie? Albo inny przypadek, stroje Vaq. ide pare metrów dalej i sprawdzam strojenie, a tu wykrywacz wyje albo cichnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 18:42 
Plutonowy
Plutonowy

musiex napisał(a):

Od kiedy strojenie robi się z wciśniętym pin-pointem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 18:58 
Generał Brygady
Generał Brygady

draven85 napisał(a):
musiex napisał(a):

Od kiedy strojenie robi się z wciśniętym pin-pointem?

Nie od dzisiaj. Czytając fora wielu użytkowników Vaquero tak robi. Przez wciśnięcie pin-pointa wchodzi sie w tryb All-metal, czy tak?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 19:11 
Plutonowy
Plutonowy

No to ja zgłupiałem w tym momencie :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 19:26 
Plutonowy
Plutonowy

Dobra przypomniałem sobie bo nie mam już Vaquero. Stroisz w all metalu ale ustawionym dzięki pokrętłu a nie dzięki wciśniętemu pin-pointowi tak jak na filmie do którego dałem link. Może stąd wynikają Twoje problemy z dostrajaniem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 1 marca 2011, 21:46 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chyba masz rację draven85 :1 Dokładnie czytałem instrukcję i jest tak jak piszesz,stroi się w metalu ale dzięki pokrętłu "Discriminate Level" :) myślę że to nie jest trudna sztuka i dam radę opanować strojenie do gruntu.Jeszcze jedno pytanie koledzy...Na jakim ustawieniu dyskryminacji chodzicie tak aby wyciąć niepotrzebny złom a nie pomijać kolorowej drobnicy ? (głównie monetki) ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]