snorll napisał(a):
ale mam prośbę do Cpt. Nemo, o jakieś sprawdzone porady odnośnie ustawień oraz działania sprzętu w terenie. Fakt faktem, że jest to mało popularny sprzęt a fajnie by było posłuchać doświadczonych jego użytkowników
Che, che :)
Mysle ze w tym watku to nie przeszkodzi. Ja mam kumpla ktory juz drugi rok chodzi z GTI 2500, tez przesiadl sie z ACE-250 i na poczatku narzekal ze nie moze sie polapac w sygnalach i wykrywka czasem "zyje swoim zyciem". Na spacerki chodzimy sobie razem zima/lato w mrozy tez. Ja GTP-1350 kupilem w srodku zimy kiedy byly najwieksze mrozy i najdluzej do wiosny za to ceny calkiem przyjemne.
Czemu GTP ?
Bo po pierwsze uznalem iz statyk mi nie potrzebny chwilowo, a po drugie obydwa wykrywacze serii GTI potrzebuja specjalnych ( drozszych ) cewek zeby prawidlowo okreslic glebokosc zalegania przedmiotu. GTP pojedzie praktycznie na cewkach ACE, na cewkach od rodziny GTA itp. co pozwala na nieco mniejsze wydatki. Kolejna i nie bagatelna sprawa byla bardzo atrakcyjna cena, za przyrzad z dwoma cewkami nieco uzywany, jedna cewka gantz nowka dalem 1250zl. co bylo dla mnie bardzo korzystne. Wczesniej moglem miec GTI-1500 za 1350zl. ale gole a poza tym ja chcialem jednak GTP, myslac o zebraniu biblioteczki cewek :)
Z racji pory zakupu doswiadczenia mam niewielkie ale jakies tam sa :)
W zime mroz mu w pracy nie przeszkadza, snieg tez go nie zabija, regulacja glosnosci i podswietlenie ekranu jest nie do pogardzenia i to byl jeden z wazniejszych powodow dla ktorych szukalem nastepcy ACE. Moja wykrywka pracuje stabilnie glebokosc wydaje sie wieksza niz w ACE i to w sposob zauwazalny, okreslanie rozmiaru, jak na razie, dziala bez pudla - wiem bo poczatkowo dla nauki kopalem wszystko. Dyskryminacja porzadna - nie mam zastrzezen. Tony powiadomien jakby smutniejsze i bardziej przygaszone niz w ACE ale pewnie idzie przywyknac.
Znakomita opcja przelaczania miedzy ostatnimi trybami pracy :) Czesto skaczę miedzy JEWELRY a ZERO za pomoca tylko jednego klawisza i to jest fajne. Szukam na niezasmieconych na zerze a jak znajde przelaczam na kolorek i patrze co to :)
Pierwsze dni warto pochodzic na fabrycznych ustawieniach, no moze z lekka regulacja czulosci. Do teraz nie mam pojecia czemu sluzy sygnal wiodacy wiec ustawiam go na granicy slyszalnosci ale specjalnej wiedzy on dla mnie nie niesie.
Pinpointer precyzyjny ale odnosze wrazenie ze lokalizacja celu idzie mi wolniej niz z ACE, moze to kwestia przywykniecia do troszke innych tonow i to zarowno w brzmieniu jak i czasie trwania. Warto pamietac ze z pinpointera wchodzi sie bezposrednio w graficzny profil celu i widac rozmiary oraz sygnalizacja tonowa sie zmienia na jednotonowa z roznymi dlugosciami trwania dzwiekow, do tej pory jeszcze nie wiem w jakim trybie wole szukac ? Jesli sie chce wrocic do "tone id" trzeba pinpointer raz jeszcze wcisnac.
Nie mialem jeszcze potrzeby wyprobowac duzej cewki DD, teoria i obce praktyki glosza ze znakomita na zmineralizowane grunty i zauwazalnie glebsza, przyjdzie pora to sprawdze.
Waga ?
Ja nie zauwazylem specjalnej roznicy w porownaniu do ACE a silaczem nie jestem lecz raczej kurduplem :) Znakomite wywazenie, i nawet tego zbiorniczka na baterie na pas nie przepinam choc wtedy wykrywka lzejsza os ACE.
Teraz zakupilem do wykrywki bezprzewodowe sluchawki za cale 25zl nowka sztuka :) wiec wyjdzie mi fajny kombajn.
Kolega od GTI-2500 poczatkowo sluzyl mi pomoca i odpowiedziami na moje pytania az wreszcie doszlismy do wniosku ze te wykrywki ( pomijajac tryb statyczny ) sa po prostu identyczne no poza tym ze moja wskazuje 3 rozmiary celu a jego piec z ktorych dwa nie bardzo przydatne w Polsce. Czyli drobinki mniejsze od najmniejszej monetki - w USA chodzilo o drobinki zlota. Oraz jeden rozmiar posredni nie niosacy istotnej informacji.
Glebokosci na ktora dzialaja obie wykrywki sa tez bardzo porownywalne, tam gdzie jeden z nas widzial slaby sygnal dostrzegal go i drugi. Maksymalne zasiegi ? Nie wiem, ani ja ani kolega nie mierzylismy, na polach i tak malo co jest glebiej niz 25cm. W zalesionych miejscach tez nie pora na glebokie wykopki, pomijajac fakt ze glebokie kopanie i militarka nas slabo interesuje, i kolega nawet "rame" czyli ten smieszny zestaw cewek odsprzedal po zakupie GTI-2500 i kilku probach uzycia :)
Wracajac do GTI-2500.
Mozliwosc szukania w trybie statycznym i dopiero po okresleniu miejsca znaleziska i przejscia na dynamik wydaje sie bardzo celowa metoda poszukiwania na GTI-2500 uzywana tez i przez mego kumpla, choc ja nie uwazam jej za szczegolnie powalajaca skutecznoscia, lecz jesli sie do niej przekonam podczas letnich wedrowek to bedzie to jedyna przyczyna dla ktorej moglbym zapragnac troche jednak ciezszego GTI-2500 i porzucil GTP-1350.