Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 10:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: W czym problem...
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 14:45 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Przed paroma tygodniami zmieniłem PI na VLF - Rutusa Ultra. Po świątecznych wykopkach okazało się, że sprzęt jest świetny, tym niemniej mam parę pytań do ludzi znających vlf 'od podszewki' ;)

Pierwsza sprawa to czasem pojawiające się zachowanie objawiające się tym, iż w trybie dynamicznym z dyskryminacją wykrywka 'odzywa się', że cosik jest, po czym po przełączeniu się na tryb statyczny bez dyskryminacji sygnał zanika. Na chłopski rozum powinno być odwrotnie... ?

Druga bardziej denerwująca, również pojawiająca się od czasu do czasu- w trybie statycznym bez dyskryminacji przy ziemi brak sygnału, w powietrzu wycie. Jak się domyślam do kitu miałem ustawienie gruntu (sprawdzałem, na drzewach ponad wykrywką nie było drzwi od malucha ;) )?

Te dwa problemy sprawiają, że czasem mam wrażenie, że z dyskryminacją (tryb dynamiczny) wykrywka ma lepsze osiągi niż bez niej (w trybie statycznym) ;)

Trzecia sprawa prawdopodobnie powiązana z dwoma poprzednimi - dlaczego niektóre kamienie (dla laika wyklądające jak granit) w trybie dynamicznym z dyskryminacją (ostawioną na ok. 60% skali) wywołują aktywność detektora, natomiast w trybie statycznym bez dyskryminacji sygnału nie ma?

Czy tryb dynamiczny jest czulszy na grunt niż dynamiczny? Czy może pokrętło trybu dynamicznego inaczej obsługuje tryb dynamiczny i statyczny (ale to już chyba pytanie do RUTUSA).

Acha - żeby nie było, że to czarny PR - jest to mój pierwszy vlf i jeśli chodzi o obsługę tego typu urządzeń jestem tym, co Kapusta ma w środku ;) sprzęt natomiast jest po prostu bomba!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: W czym problem...
PostNapisane: poniedziałek, 3 stycznia 2005, 17:19 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Na ile poznałem sprzęt i jego twórcę mogę odpowiedzieć tak:
Pan Arkadiusz bardzo chętnie odpowiada na takie pytania w sposób bardzo zrozumiały nawet dla laika, tylko trzeba się z nim z kontaktować.
Ultra jest przedewszystkim wykrywaczem dynamicznym i w tej pracy ma większą czułość - co do pytania pierwszego przyczyną tego może być maskowanie przedmiotu przez grunt. Ten wykrywacz nie ma klasycznego trybu statycznego , nie można dostroić go do gruntu ani pracować na dyskryminacji w tym trybie. Jest to pin point z dostrajaniem do największego sygnału, więc gdy prowadzisz cewkę przy ziemi i podniesiesz ją do góry to wykrywaczowi zanika wpływ gruntu do którego się wyzerował. Jeżeli chodzi o kamienie to spokojnie możesz ustawiać grunt na maksimum - straty są niewielkie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 stycznia 2005, 14:41 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam!
Jakoś przeoczyłem ten wątek .
1 - detektor ten jest bardziej czuły w trybie dynamicznym niz statycznym. Wynika to samego "szkieletu " układu , póżniejszej obróbki w mikroprocesorze sygnału itp.Jest to cecha zasadniczo rózniąca moje wykrywacze od innych konstrukcji. Dlatego podaję zasięgi w trybie dynamicznym z dyskryminacją.
2 - "ultra" ma tryb statyczny z autozerowaniem. Więc zasadniczo jest to "pinpoint" - słuzy głównie do określenia dokładnego miejsca zalegania przedmiotu. Wykrywacz położony na gruncie "przyzwyczai się " do pewnego poziomu sygnału od gruntu i po uniesieniu sondy może zacząć piszczeć. Wszystko zależy od ustawienia kanału gruntowego.
3 - Są to tzw "kamienie magnetyczne" Problem z nimi ma wiele wykrywaczy dynamicznych. Jeśli zarówno w kanale dyskryminacyjnym i gruntowym kamień ten jest odrzucany to jednoczesna ujemna odpowiedź filtrów ( a dla odrzucanego kamienia będzie ona miała akurat wartość dodatnią ) jest interpretowana przez wykrywacz jako wykrycie dobrego obiektu. W "plusie" był wstawiony algorytm wykrywania takiej sytuacji , ale zmniejszał zasięgi wykrywacza. dlatego zrezygnowałem z jego uzycia w "ultra".
pozdrawaim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 stycznia 2005, 19:59 
Kapral
Kapral

Ma, takie pytanie, ten wykrywacz nadaje się na monety, czy militaria?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 stycznia 2005, 20:52 
Moderator
Moderator

Jest uniwersalny-ja uzywam go w obu przypadkach.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]