Teraz jest poniedziałek, 29 czerwca 2026, 07:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wykrywacze zachodnie a krajowe - była wątpliwość?
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Witam!

Przepraszam ale muszę dokończyć moją wypowiedź z poprzedniego wątku... :ang [wątpliwość]

Do Mranda. Nie chodziło mi o ten „nowy wykrywacz” Rutusa będący w fazie projektowej tylko o wcześniejsze. Dalej zgoda ale zakładam jednak wariant, że są na świecie ludzie – również na tym forum, którzy znają się trochę na wykrywaczach i mogli by powiedzić coś więcej, i przeprowadzić ewentualną polemike, do której przeciez zachęcał Rutus.. Co można zaś powiedzieć o wykrywaczu metali jeśli jedyną informacją jest reklama producenta. Nic. Są jeszcze opinie użytkowników ale nie zawsze są one zgodne z rzeczywistością i można czasami od nich dostac kręćka i się zupełnie w nich pogubić. Tym bardziej jeśli o cechach uzytkowych danego sprzętu zaczyna się wypowiadać producent lub handlarz.

Do Rutusa: Nie odpowiadam za to jak Rutus odczytuje moje wypowiedzi. Każdy przeczyta to, co chce przeczytać. Są jednak wątpliwości więc oświadczam: jestem nastawiony pokojowo.

Po za tym nie chodziło mi o dokładne schematy ideowe ale o jakieś poglądowo-blokowe. Chociaż żeby porównywać jeden sprzęt do drugiego trzeba by się zagłębić w szczegóły. Mrand kiedyś powiedział, że jeśli chodzi o różnice w wykrywaczach „z górnych półek” to diabeł tkwi w szczegółach. Trudno się z tym stwierdzeniem nie zgodzić również w odniesieniu do „średnich” i „najniższych” półek.

Jeśli chodzi o udostępnianie schematów wykrywaczy tą są dwie drogi postępowania, żadnej z tych dróg nie pragnę oceniać. Z jednej strony firmy swoje schematy traktują jako poufne a z drugiej strony chętnie dzielą się swoimi pomysłami. Takim dobrym przykładem jest np.Iwan Kostin, gdzie na jego stronach www moza znaleźć dokładne schematy ideowe i szczegółowe opisy jego konstrukcji opartych na mikroprocesorach. Po za tym z tego co można przeczytać na jego stronie: dla osób pragnących samodzielnie złożyć sobie detektor np. FazitronCL jest możliwość nabycia u nich płytki drukowanej i „wsadu” do procesora. Jeszcze jedno pragnę dodać, że jeśli chodzi o konstrukcje FazitronCL i FazitronCLs to myślę, że są to konstrukcje z „najwyzszej półki” – bardzo zaawansowane.

Jeszcze wracając do tej wypowiedzi Rutusa:

[...Zapewne po kilku miesiacach fragmenty lub co gorsze cały detektor pojawi sie w ofercie konkurencji. W sumie nie trudno wynająć studenta elektroniki - troche mu potłumaczyć jak działa wykrywacz - coś tam facet napisze i bedzie gorsza lub lepsza kopia mojego wykrywacza..]

Gdyby tak łatwo było skopiować wykrywacz z mikroprocesorem to sądze, że już od dobrych kilku lat byłyby u nas na rynku polskie wykrywacze klasy XLT – tymczasem królują analogowe. Można by przeciez było kupić sobie XLT, rozebrać go, obejrzeć i zrobić identyczny – sprzedawać go dalej pod własną marką. Dlaczego nikt do tej pory tego jeszcze nie zrobił? Przecież zbudowanie i sprzedaż takiego „sprzętu” z „polską ceną” byłoby niewątpliwie „sukcesem” zawodowym i finansowym.

Po za tym można też się pofatygować i zajrzeć do wnętrza Rutusa. Trochę się dziwie Rutusowi bo mogłaby się wywiązać ciekawa dyskusja – porównanie jego konstrukcji do wykrywaczy zachodnich co mogłoby być tylko z pożytkiem dla jego firmy. Także czytający to forum mogliby sobie wyrobić lub pogłębić pogląd na ten temat i przekonać się jak to naprawdę z tymi polskimi wykrywaczami jest. Może faktycznie dorównują już tym zachodnim? ;)

No ale jak to mówił Ryszard Milczewski-Bruno z Grudziądza:
Wiedza jest dobra ale tajemnica jeszcze lepsza...

Pozdrawiam
Edik

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 21:47 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

witam!
I co teraz ? odpisywać czy nie ? :)
W każdym razie co nieco napisałem Edikowi na prv o tym wykrywaczu. Upowazniam go do napisania opinii na ten temat moze nawet napisać "do d...py" . Do sądu go nie podam :)
W każdym razie proszę o ciszę. Jak bedzie to będzie.
pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacze zachodnie a krajowe - była wątpliwość?
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 22:08 
Podpułkownik
Podpułkownik

Krótko i na temat.

->Edik: wątek nie po to został zamkniety żeby go rozgrzebywać.
->Edik: jeśli masz zrobic coś, za co z góry przepraszasz to tego po prostu nie rób.
->Edik: Windowsy są tajne a Linux jawny - czy z tego można wnioskować wprost że tajny Rutus jest lepszy lub gorszy od jawnego Fazitrona?
->Edik: sorry ale Twoje wypowiedzi odbieram po prostu jako zazdrość.

Mojej wypowiedzi proszę w żadnym wypadku nie traktować jako stawanie po stronie Rutusa. Jest to próba zajęcia obiektywnego stanowiska, a przynajmniej tonowania wypowiedzi strony w sposób oczywisty "przeginającej".

->Rutus: Nie odpisywać!

->wszyscy inni: Nie odpisywać!

Najpóźniej jutro i tak wątek administracyjnie zostanie zamknięty (na tyle chyba znam Bacchusa i Robiego).

Szkoda czasu i miejsca na udowadnianie wyższości sprzętu "na gębę".

W pole Panowie, w pole.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wykrywacze zachodnie a krajowe - była wątpliwość?
PostNapisane: wtorek, 18 stycznia 2005, 22:37 
Kapitan Petersen

sylur napisał(a):
Najpóźniej jutro i tak wątek administracyjnie zostanie zamknięty (na tyle chyba znam Bacchusa i Robiego).

Do czasu przybycia tychże, zamykam wątek.

(Była dyskusja o anonimowym wykrywaczu, to się nożyce odezwały).

Test

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]