Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 21:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zrzuty i nie tylko.
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 16:35 
Moderator
Moderator

Dokrecenie sruby grzybiarzom czy zbieraczom jagód jest zwyczajnie nierealne, ale jeszcze wiecej taakich akcji i kretynow z petardami, moze faktycznie spowodowac ze ktos sie zainteresuje regulacjami dotyczacymi zbierania zrzutów, dwadziescia padłych jeleni to sa okreslone i bardzo konkretne straty.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 18:15 
Generał Broni
Generał Broni

Dlatego kara dla tych idiotów powinna być zdecydowana i bezwzględna z pokryciem strat jakie poniosł skarb państwa czy PZŁ(tfu) włącznie,żeby nastepny baran zastanowił się czy takie praktyki mu się opłacają.

Czy dokrecenie śruby zbieraczom grzybów czy jagód jest nierealne w tym kraju niebylbym tego taki pewny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 18:44 
Generał Broni
Generał Broni

Czy zwierzyna odróżnia huk petardy od huku generowanego przez myśliwych? Są kraje, w których myśliwi mają używać tłumików, bo polowanie ma służyć pozyskaniu zwierzyny, a nie płoszenia jej. W naszym kraju absurdów tłumiki do broni o ile się orientuję są zakazane :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 18:53 
Generał Broni
Generał Broni

Ryjec, masz rację, ale kto w tym kraju podskoczy myśliwym skoro prawo jest tworzone przez myśliwych i dla myśliwych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 19:01 
Moderator
Moderator

dago2 napisał(a):

Czy dokrecenie śruby zbieraczom grzybów czy jagód jest nierealne w tym kraju niebylbym tego taki pewny.

Ten zakaz byłby nie do wyegzekwowania, wiem co pisze bo pare ładnych lat pracowałem w ALP ( administracji LP) jako lesnik,a co do strat - tu straty ponosi skarb panstwa bo zwierzyna w stanie wolnym jest jego własnością.

Ryjec napisał(a):
Czy zwierzyna odróżnia huk petardy od huku generowanego przez myśliwych? Są kraje, w których myśliwi mają używać tłumików, bo polowanie ma służyć pozyskaniu zwierzyny, a nie płoszenia jej. W naszym kraju absurdów tłumiki do broni o ile się orientuję są zakazane :ups:

Jest roznica miedzy pojedynczym strzałem a salwami petard, to raz, dwa tłumiki i nokto oraz termowizja sa w Polsce dopuszczone do wykonywania polowań, na razie na dziki w związku z ASF ale myslę a wrecz jestem pewien ze wkrotce takze na inna zwierzyne.
Poza tym tłumik jest zwyczajnie przereklamowany, bardzo slabo da sie wytłumić strzał amunicją naddzwiekowa, wszelkie tłumiki oparte na pomysle H.Maxima ( a w zasadzie tylko takie są) , dzialają tylko z ammo poddzwiekowym, a pociski z broni mysliwskiej w skrajnych przypadkach wyciskaja predkosc poczatkowa ( w momencie opuszczania lufy) nawet w okolicach 1000m/s ...moj 223 na ten przykład z lufy okolo 550 mm wyciska wg tabel balistycznych okolo 990m/s początkowej - takiego pocisku nie wytłumisz - fizyki sie nie da oszukać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 19:05 
Generał Broni
Generał Broni

Może sie nie znam, ale na polowaniach np zbiorowych nie oddaje się tylko pojedynczych strzałów? Nie wspomnę już o hałasliwych nagankach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 19:45 
Moderator
Moderator

Faktycznie nie znasz sie, takie polowwania to dzis w zasadzie tylko kaczki, podobna kanonada była na zajaca, ale na zbiorowce na zajaca to ja nie byłem ze 20 lat...albo lepiej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 12 lutego 2021, 20:07 
Generał Broni
Generał Broni

No mowilem, ze sie nie znam :D To pewnie naganek też już nie robicie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 20 lutego 2021, 22:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Koledzy a co zrobić żeby wygiąć poroże? Chcę zrobić żyrandol do salonu ale muszę jakoś wygiąć kilka sztuk w półksiężyc
Dzięki za wszelkie podpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 09:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kiedyś wyczytałem, że kiedyś używali do tego moczu.
Mocząc porażek staje się podatne na gięcia, teraz może być jakiś chemiczny środek, prawdopodobnie robi to mocznik ale nie jestem pewien czy ten z nawozu się nada.

Udało mi się znaleźć
"Zmiękczanie moczem

Jeden ze swoich pierwszych eksperymentów archeologicznych Poznański przeprowadził na pierwszym roku studiów na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Polegał on na zmiękczaniu - wzorem dawnych ludzi - poroża jelenia moczem.

- Miałem w akademiku w słoikach na parapecie ustawione fragmenty poroża. Każdy, kto przychodził do mnie ze zdziwieniem pytał: "Człowieku po co ci tyle herbaty?". Odpowiadałem: "Spokojnie, to nie herbata, tylko poroże w moczu" - opowiadał poseł.

Jak mówił, takie zmiękczone i dające się dzięki temu wyginać kości były wykorzystywane przez dawnych ludzi do produkcji m.in. biżuterii. - Zmiękczoną w moczu czy zsiadłym mleku kość można potem wygiąć w spiralę a po wypłukaniu w wodzie twardniała i tak otrzymujemy bransoletę - tłumaczył."

Źródło. https://tvn24.pl/tvnmeteo/informacje-po ... ml?p=meteo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 11:23 
Generał Broni
Generał Broni

Może w kwasie, który wyługuje związki wapnia? Eksperyment bym zaczął od kwasu octowego, jeśli ocet spożywczy 10% będzie za słaby, to postarać się o mocniejszy, ale ten spożywczy po odpowiednio długim czasie może dać radę :?
Ponowne utwardzenie powinno dać się osiągnąć po kilkukrotnych płukankach w wodzie i następnie kąpielach w wodzie wapiennej. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 11:38 
Kapral
Kapral

Kiedyś robiłem eksperyment do szkoły. Jajko do połowy w occie i kość od kurczaka cała zamoczona. Z jajka zniknęła skorupka która miała kontaktz octem. A kość można było wyginać tak jakby była z gumy. Niestety potem poszły oba przedmioty poszły do kosza i nie wiem czy ta kość zrobiła się znów twarda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 12:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Poroże, to raczej nie kość.
To skład bardziej podobny do składu paznokci, więc raczej zasada niż kwas powinna być użyteczna do zmiękczenia kolagenu, a może się mylę :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 13:48 
Generał Broni
Generał Broni

Faktycznie Stan, róg zbudowany jest głównie z keratyny która jest rodzajem białka występującego także we włosach i paznokciach, ale zawiera pewnie także substancje mineralne,(sole wapnia?) które nadają twardość i które by trzeba wyługować by uelastycznić. Tak mi się przynajmniej wydaje :ups:
Zasada pewnie rozmiękczy keratynę, ale jednocześnie wierzchnie warstwy mogą się rozpuścić i powstanie maź :? Metody termiczne może warto wypróbować-gotowanie w wodzie :? Wygrzewanie w parze :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 21 lutego 2021, 14:01 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi... Sam szukałem tez różnych informacji ale jedyne na co trafiłem to wlasnie ten artykuł o moczu może spróbuje na jakimś małym koziołku... Ale ile piwa musze wypić żeby mieć odpowiednią ilość moczu :zdr :? ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]