Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 22:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: IV Międzynarodowy Zjazd Eksploratorów 04 – 07.06.2015 r.
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 22:02 
Pułkownik
Pułkownik

Ja jestem jak najbardziej za rekonstrukcjami. Wspaniały i spokojny wątek ;) Pozdrawiam Panowie i życzę spokoju .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 czerwca 2015, 23:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nic nie poradzę, że jak widzę chłopczyków bawiących się w przebieranki w mundury SS, to kojarzę ich jednoznacznie - to dewianci.
Jeszcze większą dewiacją jest zabawa w obozy koncentracyjne - jeśli kogoś to kręci, to albo jest niedouczonym tumanem, albo właśnie zboczeńcem. Nie wiem która opcja jest gorsza :?
Ciekawie ewoluowały poglądy kilku osobników w tym wątku - najpierw bronili tezy o prawdzie historycznej która rzekomo jest przedstawiana przez zboków poprzebieranych za oprawców z KL, żeby następnie przejść do argumentów o sztuce, która nie wymaga dokładnego odtworzenia realiów :lol:
Nie da się poważnie dyskutować z kimś, kto zmienia zdanie tak często jak ja przepocone skarpetki.
O osobistych wycieczkach czynionych przez jednego czy drugiego matołka, nie mam zamiaru się wypowiadać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 00:01 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

...no i nie wiem co odpowiedziec generalowi :? ...ale mysle, ze Klopotek z PSL-u podpowiedzial by tak...cyt... ze tylko krowa nie zmienia swoich pogladow.
Kolorowych i :luv snow zycze. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 7 czerwca 2015, 05:21 
Pułkownik
Pułkownik

Każdy ma prawo do swojego zdania Panowie, a to czy ktoś się godzi czy nie godzi z czyjąś wypowiedzią to już głębszy problem. Miłego i spokojnego dzionka życzę. Pogody Ducha, :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 14:45 
Chorąży
Chorąży

Może to ostatecznie przekona jankosa.

Jeśli nie to zapraszam wszystkich myślących aby oglądnęli i podzielili się swoją opinią..

link do materiału poniżej.

http://www.tvn24.pl/wroclaw,44/dolny-sl ... 38747.html

"Nie możemy zakłamywać historii"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 17:30 
Pułkownik
Pułkownik

Cześć.

Skorzystałem z zaproszenia i obejrzałem filmiki.Dziękuję.
Od razu poczułem się tak mocno wyedukowany,że natychmiast zdemaskuję każdą inną próbę zakłamywania historii a może nawet dwie próby naraz...
Fajny piknik,pewnie żarcie z grila i piwo w plastykach były wyborne.To bardzo istotne elementy walki z zakłamywaniem historii.Kto wie...może nawet istotniejsze niż sama walka...
W życiu nie widziałem też tylu uśmiechniętych twarzy w obliczu problemu,który jakimś tam "ynteligentom" ze średnio rozwiniętym poczuciem empatii pewnie wyciskałby z oczu łzy lub co najmniej skłaniał do powstrzymania się od czerpania małpiej przyjemności z tak pięknego pikniku.Co byłoby przecież grubą przesadą.
Podobało mi się też pozowanie do zdjęcia z roześmianymi więźniami w pasiakach.Amatorka fotki będzie mieć teraz na wieki osobistą pamiątkę i osobistych kumpli wśród przymusowych robotników.Śmiejący się więzień w pasiakach,który pcha wózek też uprzytomni widzom,zwłaszcza młodym,że ostatecznie aż tak źle musiało nie być w takich niemieckich obozach skoro więźniowie czerpali z pracy radość.Poza tym,jak na rzetelną rekonstrukcję przystało,nieźle odżywieni,czyści,bez jakichkolwiek ran, więźniowie są jak najlepszym przykładem na słuszność tezy o niemieckim porządku i troski o higienę.Te bzdety o czterdziestokilogramowych ofiarach KL można spokojnie włożyć pomiędzy Andersena a klechdy domowe.Nie należy przecież zakłamywać historii.
No i najważniejsze...któż nie chciałby pochwalić się przed rodziną czy kumplami fotką z egzekucji? Ano chyba każdy.Jest tak niewiele filmów dokumentalnych z tak tragicznych wydarzeń,tak niewiele ekspozycji w muzeach,sam Oświęcim zupełnie złupiony przez turystów z Izraela,że ni ma co oglądać i ni ma szans na cień jakiejkolwiek refleksji.Mając jednak taką rekonstrukcyjną fotkę można sobie spokojnie przy piwku odkłamywać historię,snuć filozoficzne rozważania lub deklarować sprawność sprężynowca.Żeby nadmiernie nie słodzić idei to wspomnę o kilku niedociągnięciach.Kultowy Siara wtrąciłby tu pewnie coś od siebie,ale zapomnijmy o tym.
Uważam,że zdecydowanie za mało było w rekonstrukcji wyrzutów ramion.Nieodłączny nazistowski element w wykonaniu esesmanów i nawet więźniów(wiadomo,że pod przymusem) uprzytomniłby przy okazji widzom absurdalność TAKŻE i nazistowskiej ideologii pod warunkiem,że wymachiwaliby wszyscy żywi co dwie minuty.
Kolejna sprawa to dość wiernie co prawda oddana apatia gestapowców i ich sieroce odruchy kiwania się albo krecenia wokół własnej osi,ale za Chiny kontynentalne nie mogłem dopatrzeć się tak charakterystycznej dla zwyrodnialców Adolfa lubieżności spojrzeń i miłosnych ekscesów w krzakach.
No i na koniec drobna pretensja do organizatorów,że nie było tradycyjnego niemiecko-faszystowskiego bekania.Dlaczego?
Myślę,że kolejne rekonstrukcje bardziej atrakcyjnych form eksterminacji ducha i ciała ludzkiego przyniosą poprawę w tej ostatniej kwestii a frytki i kurczak będą wszystkim uczestnikom równie smakować.Czego życzę.
Z poważaniem
Stachu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 21:30 
Moderator
Moderator

Wiecie co Wam rzekne po obejrzeniu obu filmikow ? koncepcja sluszna bo istotnie te kompleksy budowali wiezniowie koncentrationlagerów i nikt z nich nie przezył , wiec tu mamy aspekt historyczny, niewatpliwie wart przypomnienia, ale wykonanie tego ( pisze to jako rekonstruktor) .... ( bez urazy ) moim zdaniem calkowicie do dupy ...
Tomek to pisze extra dla Ciebie...znamy sie troche wiec moge tu odwalic wobec Ciebie prywate, otóz grasowałem po Oświecimiu w mundurze elektryka ( reko Frycow uskuteczniam juz kilka lat) , krecilismy pro publico bono taki film o ruchu oporu ( ten - http://wpolityce.pl/polityka/173847-nie ... u-sosienki) , sceny byly podobne, ale takiej popeliny zesmy nie nawet nie próbowali odwalić przez szacunek dla historii.....malo tego, pokazanie sie w takim mundurze w obozie to uwierz mi ...mega negatywne odczucie, mimo ze to był tylko film i powaznie sie zastanawiam kogo to może krecic ....mam nadzieje nie spotkac takiego pacjenta w realu

Mimo kontrowersyjnego przekazu i wynikajacych z tego odczuc dyskutantów apeluje od powstrzymania sie od obrzucania sie wzajemnie ekskrementami, bo dyskutowac mozna w cywilizowany sposob, a nie argumentami z pogranicza gender i innych odmienców po ktorych, robi mi sie autentycznie niedobrze :ojoj

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 21:43 
Chorąży
Chorąży

Witaj Stachu z Pajęczna

Dzięki za Twoja rzeczową opinię.
Muszę Cię jednak rozczarować.Żadnego pikniku nie było.Nie było również ani piwa ani kurczaków a nawet frytek.
Wplątany wątek gastronomiczno - rozrywkowy jest nie na miejscu.Ale zgodzę się z Tobą i sam mam do tego ogromny niesmak aby robić sobie zdjęcia z postaciami jednoznacznie kojarzonymi z oprawcami.Jeszcze gorzej jak jeden czy drugi debil wrzuca to na portale społecznościowe.Tutaj mam pretensje do organizatorów że na to pozwalają.
Masz rację z pewnymi niedociągnięciami odnośnie wyglądu więźniów.Byli to okoliczni statyści bez charakteryzacji i przygotowania do tych ról.
Co do publiczności to tak jak w życiu.Jeden zachowa powagę i umiar a sześciu innych będzie chrupało pop-corn i bekało,tak jak pisałeś.Cokolwiek miało to znaczyć.

Ostatnio będąc na inscenizacji drogi krzyżowej pewien młodzian ironicznie zapytał swojego kompana: a co to za koleś z tym drewnem na grzbiecie? ten opowiada mu : syn cieśli. I oczywiście debilny rechot.
Pojawia się pytanie czy edukować ,lać czy skasować 60 % społeczeństwa, a może zakazać inscenizacji drogi krzyżowej?
Ale odszedłem od tematu.

Podaje Ci link do organizatora,może następne inscenizacje będą z bekaniem i buszowaniem w krzakach.

http://wlodarz.pl/eksploracje/eksplorat ... zpakowski/

Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia Gór Sowich.
Andy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 8 czerwca 2015, 23:15 
Pułkownik
Pułkownik

No to i ja dziękuję za Twoją wyważoną odpowiedź.Zwłaszcza za sprostowanie kwestii kulinarnych. :D
Szczerze mówiąc spodziewałem się małej opluwajki za mój frywolno-czepialski styl wynikajacy z pisania na gorąco.Cieszę się,że nie dostało mi się aż tak bardzo. :D
Oczywiście podtrzymuję kilka moich tez,ale sprawiedliwie przyznaję,że intencje tego typu imprez są jak najbardziej słuszne a Twoje zaangażowanie w tym temacie jak i świadomość pewnych rzeczy budzić może szacunek.
Znajomy Austriak(!)opowiadał mi,że zapytał go niedawno jego przyszły zięć,w którym wieku żył stary Adolf.To zatrważające.
Wracając do rekonstrukcji to jeśli choćby jeden młody człowiek coś z tego wyniesie to już jest to sukces.A udział tego starszego człowieka,naocznego świadka,bezcenny.
Dziękuję również za zaproszenie,będę zgłębiał temat.

Pozdrawiam

Stachu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 09:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Argo napisał(a):
Tomek to pisze extra dla Ciebie...znamy sie troche wiec moge tu odwalic wobec Ciebie prywate, otóz grasowałem po Oświecimiu w mundurze elektryka ( reko Frycow uskuteczniam juz kilka lat) , krecilismy pro publico bono taki film o ruchu oporu ( ten - http://wpolityce.pl/polityka/173847-nie ... u-sosienki) , sceny byly podobne, ale takiej popeliny zesmy nie nawet nie próbowali odwalić przez szacunek dla historii.....malo tego, pokazanie sie w takim mundurze w obozie to uwierz mi ...mega negatywne odczucie, mimo ze to był tylko film i powaznie sie zastanawiam kogo to może krecic ....mam nadzieje nie spotkac takiego pacjenta w realu

Sławek,
zapewniam Cię, że ja widzę różnicę pomiędzy aktorstwem i imprezą która odbywa się pod patronatem muzeum w Auschwitz, a żenującymi przebierankami kolesi z Włodarza którzy bawią się w obóz koncentracyjny.
Z jednej strony wycieranie sobie gęby sloganami o pamięci historycznej, z drugiej pstrokate zbiorowisko gości poprzebieranych w szmaty od sasa do lasa :n
Byłoby śmiesznie, gdyby nie temat. Jest tylko żałośnie.
W rewelacyjny sposób wyłapał to i opisał G.Stachu74 :piwo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 15:08 
kapral riese1968
kapral riese1968

Czy to widowisko dla weekendowych gości szukających wrażeń było naprawdę jedyną atrakcją poważnie brzmiącego Międzynarodowego Zjazdu Eksploratorów bo tak brzmi tytuł tego wątku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 9 czerwca 2015, 20:49 
Chorąży
Chorąży

riese1968 napisał(a):
Czy to widowisko dla weekendowych gości szukających wrażeń było naprawdę jedyną atrakcją poważnie brzmiącego Międzynarodowego Zjazdu Eksploratorów bo tak brzmi tytuł tego wątku?

Oczywiście nie był jedyną "atrakcją" ale nazwa faktycznie brzmi poważnie choć jej międzynarodowość sprowadza się chyba do odwiedzin kolegów z Czech.Niestety nie powiem Ci dokładnie jak było ponieważ impreza była rozciągnięta na kilka dni i odbywała się prawie równolegle na Włodarzu i w Ludwikowicach(przy muchołapce :ups: ) a ja pechowo (chyba)trafiłem na powyższą inscenizację.Stąd mój wątek i zaproszenie do odwiedzin.Nie przypuszczałem że będzie tyle emocji na tym forum.Tak właściwie to nie wiem czy śmiać się z tego czy...?.
Wartością dodatnią z tej dyskusji jest to że dowiedzieliśmy się (dzieki jankosowi) że ci co się "grają" esesmanów w takich inscenizacjach to są"dewianci" i że dzielą się na tych dobrych z muzeum w Auschwitz i tych złych ; z Włodarza.
Brak słów na taka segregację. :n
Ogólnie, impreza słabo zorganizowana,pewnie z braku środków i zaangażowania lokalnych władz.
Mimo wszystko jestem po tej stronie, z której zapraszam w piękne Góry Sowie. :za
Andy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 06:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Andy napisał(a):
Wartością dodatnią z tej dyskusji jest to że dowiedzieliśmy się (dzieki jankosowi) że ci co się "grają" esesmanów w takich inscenizacjach to są"dewianci" i że dzielą się na tych dobrych z muzeum w Auschwitz i tych złych ; z Włodarza.
Brak słów na taka segregację. :n
Andy

Idiotyczna próba wyjścia "z twarzą" z dyskusji w której nie miało się racji.
Jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy imprezą organizowana pod auspicjami poważnej instytucji jaką jest Muzeum Auschwitz, zorganizowaną z poszanowaniem dbałości o szczegóły i prawdę historyczną, a zabawą w obóz koncentracyjny dla zysku (impreza była zdaje się biletowana?), to współczułbym Ci, gdybyś mnie choć trochę obchodził.
Przebieranki (dla własnej przyjemności!) za członków organizacji przestępczej, mającej na sumieniu miliony zamordowanych są dewiacją.
Podciąganie tego pod przywracanie pamięci historycznej jest żałosne - w tym konkretnym temacie!

P.S.Znudziło mnie już przekomarzanie się w tym wątku więc jest to ostatni post jaki w nim napisałem.
Możecie dalej (co poniektórzy) przekonywać się nawzajem, jak to fajnie jest bawić się w esesmanów i więźniów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:08 
Chorąży
Chorąży

Inscenizacja Bitwy o Głogów

https://www.youtube.com/watch?v=bT-3VVfu5Y4

Dla chcących coś więcej niż tylko paplanie jęzorem na forum i krytykowanie wszystkich i wszystkiego.
Proszę zwrócić uwagę że występują tu dwie wrogie nam ówcześnie armie.Jakoś nikt z tego nie robi problemów.
Inscenizacja zrobiona ze znacznie większym rozmachem niż ta z wątku.

Integracja widzów na końcu pokazu z uczestnikami pozostaje do oceny oglądających.Widać taka moda nastała.
Kto pierwszy rzuci kamieniem?..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 10 czerwca 2015, 10:21 
Chorąży
Chorąży

Znikające posty krytykujące jankosa,uświadamiają mi że czas kończyć wątek.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]