Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Okolice Świdnika i okolice Łęcznej (LUBELSKIE)
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2013, 15:21 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

manitu napisał(a):
todorr napisał(a):
Dodam że nawet czasem jeśli archeolodzy badają takie tereny i nagle odnajdują mnóstwo kości poległych, pomordowanych to wrzucają w trumnę i wywożą np. na cmentarz czy pod jakiś pomnik, uważam że to powinno zostawać na miejscu, a nie robią kupkę kości i że tak powiem wrzucają do pudła...Człowiek jak został pochowany, to w takim stanie powinien zostać.

I tutaj się z Tobą całkowicie nie zgodze. Często takie przenoszenie jest rzeczywistym pogrzebem którego te osoby nie miały.

Jest tyle miejsc ,,dzikiego pochówku" że praktycznie są wszędzie. Myślę że nie wybudowano by żadnej autostrady, środka komunikacji bez natrafienia na szczątki ludzkie. Przenoszenie kości na cmentarze zbiorowego pochówku w jakimś stopniu daje tym osobom miejsce wiecznego spoczynku. Przy takich cmentarzach organizowane są uroczystości, można zapalić znicz upamiętnić ofiarę a nawet poznać tożsamość.

Może masz racje kolego, ale ja jestem jednak za pozostawianiem grobów i nienaruszaniu jego stanu w jakim został pochowany...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]