Niektórzy się liczą z tymi ludźmi, właśnie tymi którzy cierpieli, i zbierają takie rzeczy czy kupują po to by upamiętnić to i nie zapomnieć o nich, bo dzięki tym ludziom zawdzięczamy to że żyjemy jako Polacy, choć Polska jest jaka jest w dzisiejszych czasach że czasem nawet łuski w domu nie można trzymać, to powinniśmy być dumni i upamiętniać tych, którzy polegli dla nas !
Często np. gdy szukam i coś ciekawego się znajdzie, czy jakiś guzik, czy zegarek, monetka, czy nawet jakiś zwykły przybór do codziennego życia z XX wieku czy z samego okresu wojennego, stawia przede mną myślenie, dużo myślenia, na temat że kto to mógł zgubić, może ten ktoś poległ blisko lub coś podobnego, jakie były jego losy i liczę się z tym że wracając do waszego ,,rozkopywania" grobów czy takich miejsc, to właśnie mogłem być ja... Widzę po niektórych że im na tym zależy, żeby o znaleźć jakiś szkielet i po prostu obuć go z tego co miał przy sobie... Na forum widać takich ludzi, a w szczególności Rosjanie tak perswadują szczątki. Dodam że nawet czasem jeśli archeolodzy badają takie tereny i nagle odnajdują mnóstwo kości poległych, pomordowanych to wrzucają w trumnę i wywożą np. na cmentarz czy pod jakiś pomnik, uważam że to powinno zostawać na miejscu, a nie robią kupkę kości i że tak powiem wrzucają do pudła...Człowiek jak został pochowany, to w takim stanie powinien zostać. Na koniec dodam że zirytowało mnie w szczególności zbieranie poległych z okresy I oraz II wojny, z cmentarza wojennego w Świdniku, jeśli ktoś z tych okolic to powinien wiedzieć o czym mówię. Wywalić ludzi, nie licząc się z ich cierpieniami, bo ma być lotnisko...! Ileż to wolnych miejsc jest, łąk na takie miejsca jak lotnisko jest w Polsce, ale niestety jak mówiłem już, nasz kraj jest taki że wolą wydać pieniądze na wywalanie szczątek ludzkich na cmentarze i wycinanie lasów... :1
|