Teraz jest poniedziałek, 22 grudnia 2025, 18:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Powitanie i kilka pytań :)
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 08:48 
Szeregowy
Szeregowy

Witam wszystkich serdecznie. Na wstępie poproszę o wyrozumiałość ponieważ jestem na samym początku drogi którą tutaj na forum koledzy idą dlatego chciałbym jak najlepiej zacząć i rozwijać nowe hobby :)
Tak się składa, że z racji zawodu mam sporo wolnego czasu i zamiast marnować go śpiąc wolałbym spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu, a ze sportem mi nie po drodze ;)
Nieraz oglądałem programy Adama Sikorskiego gdzie ekipa wbija do lasu z wykrywaczem i znajdują jakieś relikty przeszłości. Jako, że za małolata wakacje spędzałem w rejonie wojskowo aktywnym czyli Roztoczu to bardzo często marzyłem o wykrywaczu i szwędaniu się po lesie przeczesując widoczne jeszcze linie umocnień.

Tak się złożyło,że ostatnimi dniami trafiłem na to forum i kilka mniejszych i po tym jak zobaczyłem co ludzie wyciągają z ziemi, trafiło mnie na wykrywacz :) Budżet mam w sumie dowolny w granicach rozsądku, ale nie chce kupować od razu sprzętu za grube tysiące jeśli miałoby się okazać, że jednak to hobby nie jest do końca dla mnie. Poczytałem trochę i uznałem, że jeśli kupię Garreta Ace 250 to na początek powinien być dobrym wyborem i nie będzie problemu ze sprzedażą gdyby np. żona uznała że woli mnie widzieć w domu niż na polu ;)

Co do szukania miejsc nie pytam bo z tego co już wyczytałem każdy ma swoje pomysły, techniki, informacje od ludności itd. Jedyne na czym bardzo by mi zależało to spotkanie z kimś doświadczonym który pomógłby postawić pierwsze kroki z wykrywaczem :)
Jestem z Warszawy, zmotoryzowany więc mogę podjechać gdzie komu potrzeba :) Chętnie spotkam się, pogadam, przyjmę trochę wiedzy. Wiadomo, że to głównie sport dla samotnych, ale jak chyba w każdej dziedzinie taki mały pakiet info na start będzie pomocny :) Obiecuję nie śledzić potem tego który by mnie przyuczył ;) Tak się składa, że sklep z wykrywaczami mam niedaleko domu więc gdyby ktoś chciał się wybrać w teren jutro lub pojutrze (cały dzień wolny) to proszę i informację :) Podejrzewam, że i tak nie wytrzymam kolejnego dnia na kanapie i sam z siebie też wyruszę gdzieś pod Warszawę, aczkolwiek we dwójkę zawsze byłoby raźniej ;)

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję na odzew :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Powitanie i kilka pytań :)
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 09:36 
Generał Broni
Generał Broni

Jesteś ze stolicy to zajrzyj na grupę mazowiecką tam kogoś znajdziesz-spoko chłopaki kiedys kopałem z Nimi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 09:47 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Jak już Kolega chce kupić garretta to lepiej wybrać euroace tzw 350 w cenie róznica nie jest ogromna, a jest naprawdę dobry sam posiadam co prawda teraz już z cewką NEL tornado ale ze starą cewką zrobił swoje:). Inni będą pewnie proponować AT PRO (sam bym chciał mieć) ale to juz wydatek duży bo nie 1500zł a około 3000zł :). w innych kwestiach nie pomogę bo do W-awy mam daleko pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 10:10 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Na początek ACE 250 lub 350
350 jest dużo tańsza od AT-pro a w polu niczym się nie różni.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 maja 2015, 10:30 
Szeregowy
Szeregowy

W takim razie jaka jest różnica między 250 a 350? Bo szczerze powiem chciałbym kupić coś co pozwoli znaleźć jakieś monety, łuski ewentualnie trochę jakichś drobnych przedmiotów. Nie nastawiam się na na szukanie czołgów i rozbitych stukasow tylko bardziej luźne chodzenie po powietrzu i szukanie szczęścia ;) jeśli mam dokładać 500 zł to chciałbym być przekonany ze będzie wymierne efekt. Jestem kompletnie zielony i w życiu nie miałem wykrywacza w ręce i nawet nie wiem jak go ustawić/skalibrowac. Jakieś rady dla początkującego? Wiem,było to poruszane pewnie kilka razy ale nie zauważyłem tematu o tym co ustawić i jak żeby zacząć szukanie :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 1 czerwca 2015, 11:54 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie sluchaj porownan ACE 350 do AT PRO. Kolega mial oba wykrywacze zeby oceniac w miare obiektywnie te wykrywacze? AT PRO posiada tryb PRO ktory pozwala operatorowi skuteczniej ocenic to z jakim przedmiotem ma doczynienia pod cewka. Zmienia sie wyraznie charakterystyka obrobki sygnalu. Wykrywacz posiada dodatkowo wieksza reaktywnosc w trudnym, zasmieconym zelazem terenie. Jedyne sensne porownanie to ACE 250 z cewka DD i ACE 350.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]