moir napisał(a):
spedzam teraz 2 tyg w mutne koło Jeleśnej, w niedziele planuje caly dzien spedzić na wykopkach, ktoś chętny z okolic?
Jak już to Jeleśni :1
Znam dobrze te tereny, są dość ciekawe w historię
W pewnej miejscowości między Żywcem a Korbielowem pod górą znajduje się ciężko dostępny bunkier z czasów II wojny światowej, o którym w literaturze nie ma wzmianki, a bunkier istnieje, sam go widziałem i zamierzam go przeczesać (nie bunkry w Krzyżowej i Korbielowie)
z opowieści osoby, która go penetrowała wiem, że lata temu znalazła w nim, czy obok niego papierośnicę niemiecką z orłem i swastyką - jest to pewna informacja (osoba ta ma dość dużą wiedzę na temat działań wojennych w tym rejonie, niestety po wypadku porusza się na wózku)
Mam też pewne informacje, że w piwnicach domu,który już nie istnieje został ukryty magazyn broni przez działacza AK - wiem mniej więcej gdzie ten dom stał, ale nie chcą mi wskazać w miarę dokładnej lokalizacji, bo boją się że będę machał rączkami na dużą odległość i wysokość :ang , podobno leży to tam do dziś
Wiem również o incydencie który miał miejsce bardzo blisko Mutnego - a mianowicie odkrycie dość pokaźnego składu broni i amunicji - i to całkiem przypadkowo, rolnik poszedł wypasać krowy, usiadł na polanie, zapalił papierosa i zasnął - doprowadził do pożaru - przybyli na miejsce strażacy zaczęli kopać rowy aby pożar się nie rozprzestrzenił, w którymś momencie strażak wbił szpadel w ziemie i coś zadzwoniło - odkryli pokaźny skład amunicji
Tę informację dostałem od osoby, która jako dziecko mieszkała obok tego miejsca
Mam jeszcze gdzieś stary wycinek regionalnej gazety opisujący to wydarzenie
a co do mojego przeczesywania tych terenów to wychodziły na razie same śmieci typu kawałek lemiesza od pługa, tabliczka znamionowa jakieś maszyny