Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Sprzątanie Pogorii 4
PostNapisane: piątek, 25 września 2015, 20:16 
Sierżant
Sierżant

Zapraszam chętnych na sprzątanie Pogorii 4 oczywiście z wykrywaczami
Stowarzyszenie Podwodny Świat organizuje sprzątanie na Pogorii 4. Tym razem główny nacisk położony będzie na śmieci pozostałe po sezonie na brzegach w rejonie od strony Wojkowic Kościelnych od parkingu do kempingów motorowodniaków. Te śmieci nie usunięte teraz znajdą się najprawdopodobniej wkrótce w wodzie za sprawą jesiennych wiatrów. Oczywiście będzie także w trakcie akcji posprzątane dno Pogorii 4 w tym rejonie. Tak więc udział mogą wziąć zarówno osoby nurkujące jak i osoby chcące popracować na lądzie. Przy kempingu motorowodniaków użytkownicy tego kawałka plaży z kempingami sprzątają tam na bieżąco i nie ma tam nawet przysłowiowego peta ale za to cześć plaży, która jest wejściem nad piękne jezioro i wizytówka naszego regionu to krótko mówiąc katastrofa ekologiczna. Mamy zamiar to zmienić i ze wsparciem Urzędu Miasta Siewierz oraz wsparciem RZGW w Gliwicach wywieść te stosy śmieci. Mamy nadzieję, że możemy liczyć na pomoc ludzi dobrej woli.
Sprzątanie jest przewidziane w dniu 03.10.2015 (sobota) od godziny 9.00. Czas zakończenia jest nieokreślony - kontenery na śmieci będą stały cały weekend (podobnie jak to było na sprzątaniu w Katowicach w zeszłym roku). Spotykamy się na parkingu od strony Wojkowic o 9.00 i następnie osoby nurkujące wraz ze swoim sprzętem zostaną przetransportowane dostawczym autem w okolice najbardziej oddalone, tak aby móc posuwając się w stronę parkingu zakończyć pracę niedaleko swoich prywatnych samochodów. Jeśli będą miały taką chęć mogą też dojechać bezpośrednio na miejsce docelowe własnymi samochodami. Osoby pracujące na lądzie będą mogły dojechać z parkingu własnymi autami lub po prostu się przespacerować brzegiem.
Na miejscu akcji będą dostępne worki na śmieci zarówno wodne jak i lądowe. Kontenery (2 sztuki) będą podstawione od piątku wieczora na parking przy Wojkowicach przez UM Siewierza. Śmieci będą na bieżąco dowożone do kontenerów własnym dostawczakiem (paka 3 x 2 metry burty 50 cm z możliwością podniesienia) z rejonu akcji.
Bieżące informacje będą pojawiać się na stronie Stowarzyszenia Podwodny Świat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Sprzątanie Pogorii 4
PostNapisane: sobota, 26 września 2015, 09:43 
Generał Broni
Generał Broni

Na czym będzie polegało wsparcie UM Siewierz ?? Na wywiezieniu zebranych śmieci ??
Trochę to dla mnie mocno nie fair....
Mam przykładowo posprzątać poświęcając swój czas tereny za które odpowiedzialny jest UM Siewierz ?? A ile środków pieniężnych (forma obojętna - mogą być ciepłe posiłki czy napoje,itp.) czy też osobowych przeznaczy na ten cel UM ?? Nie ma pieniędzy (lub nie będzie ich na ten cel przeznaczać) na to żeby zrobiła to jakaś firma czyli po prostu szukamy przysłowiowego jelenia....
Nie neguję wolontariatu ale na coś chyba idą nasze podatki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 10:58 
Sierżant
Sierżant

Powiem tak jak podjechałem na plaże popatrzeć sobie na pogorie to mnie przeraziły te góry śmieci bo ja tam nurkuję, jeżdze na rowerze, spaceruję z wykrywaczem, po prostu spędzam wolny czas i bez zastanowienia postanowiłem posprzątać nie bacząc na nikogo i nic bo to jest jeszcze teren kopalni według prawa ale mnie to nie obchodzi, podjechałem do urzędu w Siewierzu no i bez problemu i z entuzjazmem zaoferowali pomoc w postaci worków i dwóch kontenerów a RZGW zajmuje się tym terenem pod względem regulacji wody w Przemszy i zezwala na wjazd na swój teren oficjalnie do tej akcji a to dobry początek współpracy jakiej kolwiek bo nie było żadnej i przeznaczę na ten cel ile będę mógł swoich pieniędzy bo warto a nawet zainstaluję jakieś stojaki na worki i podjadę je pozbierać co jakiś czas. Z grupą ludzi takich jak ja korzystających z Pogorii 4 założyliśmy Stowarzyszenie Podwodny Świat po to aby wspólnie dbać o te tereny i wodę nie bacząc na urzędy i władze bo to nie ma sensu bo to my z tego korzystamy i my musimy o to dbać żeby mieć gdzie wypocząć po pracy a nie myśleć o polityce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 września 2015, 14:20 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...zgodnie z ustawą śmieci są własnością gminy, a my mafii firm śmieciowych płacimy za to ogromne pieniądze i jeszcze chcesz sprzątać własność gminy? Od tego mają swoich pracowników, których też my opłacamy z naszych podatków. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 września 2015, 06:41 
Generał Broni
Generał Broni

garrett250
Podziwiam Cię za tak szczytną inicjatywę i mogę jedynie chylić czoła. Wiedz jednak że jest tak jak napisał frank więc co innego pomagać komuś kto nie ma na to środków a co innego jeżeli ktoś chce cię wykorzystać a pieniądze na ten cel zostawić dla siebie.... Dbać o to muszą wszyscy korzystający ale to tak jakby dbać o centrum miasta albo o osiedle i sprzątać klatki schodowe, parkingi, deptaki... Nie tędy droga... Organizacja worków na śmieci i kontenerów to stanowczo zbyt mało jak dla mnie.
Tobie i stowarzyszeniu życzę wytrwałości i powodzenia :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 3 października 2015, 21:14 
Moderator
Moderator

Jak to sie teraz mowi? "hejterzy" jak zawsze sie znajda.
Sporo z naszych nurkuje-wiec post jest w dobrym miejscu.
Jak poszlo sprzatanie? Zjawila sie ekipa detektorystow?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]