Perunio napisał(a):
Chciałem zobaczyć Deusa w akcji :(
Pierwsze wrażenia mam pozytywne aczkolwiek bez euforii :)
Pojechałem na moje pole, na którym mineralizacja jest dość upierdliwa i sporo jest "śpiewających" kamieni, przynajmniej dla Visty.
Fabryczne programy Deusa są dla tłustych dziadków, którzy po byle sreberko nie będą się schylać ;)
Duża dyskryminacja, balans gruntu za wysoko, czułość nie podwindowana specjalnie.
Wszytko żeby było miło cichutko, komfortowo ale z tego wychodzi słaby zasięg i pomijanie ciekawych sygnałów.
Po przeczytaniu kilku tematów na temat Deusa zrobiłem sobie własny program który mi pasuje.
Dyskryminacja na zero, czułość bliska max, śledzenie balansu gruntu, tryb wielotonowy, w którym im wyższe ID, tym wyższy dźwięk.
Dla osób postronnych będzie to brzmieć jak kakofonia ale taką kakofonię mam w Viście i jest moim zdaniem najskuteczniejsza.
Test na zakopane Boratynki wypadł OK, na w/w programie wskazuje że w dość mocno zmineralizowanej glebie do 20 cm powinienem z marszu je trafić. ID boratynek łapie też tak do 20 cm, choć wskazania są zawyżone.
Oczywiście znajdę je na 25 i 30 cm ale musiałbym je trafić z marszu środkiem cewki, co raczej jest mało prawdopodobne.
Choć z drugiej strony monety zakopane od lat powinny dawać mocniejszy sygnał ponieważ mają tzw. aurę w glebie z rozchodzących się wokoło tlenków itp.
W każdym razie na programach fabrycznych powyższe wyniki trzeba by podzielić przez 2
Trochę minusów Deus ma:
- dyskryminacja "zjada" solidnie zasięg, więc ją wyłączyłem i chodzę na ucho w trybie multi tone
- recovery nie powala w stosunku do Visty, która pracuje jak kałasznikow.
- w/w powoduje że z Vistą szybciej i skuteczniej mogę "oblecieć" pole szybciej trafiając pewniejsze sygnały
- ID pokazuje sensownie cele do mniej więcej 60% osiągalnej głębokości wykrywania.
Tak więc mam dylemat, co zrobić z Vistą?
Sprzedać, czy zostawić na czyste zaorane pola do szybkiego szukania na cewce 15"
Sam jeszcze nie wiem, Vista to właśnie taki kałasznikow - bez finezji, prosty ale b. skuteczny w określonych sytuacjach