frank napisał(a):
...tak mała ilość znalezisk, jak na tak wiele ekip poszukiwawczych, które przez ostatnie dziesięciolecia przetoczyły się przez te pola, to efekt sugerowania się powielaną od lat, najprawdopodobniej błędną lokalizacją właściwego pola bitwy.
Po bitwie wszystkie przedmioty metalowe będące wyposażeniem były zabierane przez zwycięzców- także pozostałości które się znajduje to uszkodzona bron, groty, małe przedmioty lub takie które w trudnych warunkach depozycji ukryły się przed oczami zbierających w bagnach ect.
Teren pola bitwy zapewne był wszędzie dookoła biorąc pod uwagę fakt pościgów i walk, są tereny gdzie nic już nie wychodzi i myślę że to są wyznaczniki granic zasięgu działań.
Wszystko nie jest takie czarno białe, szukamy drobnych przedmiotów żelaznych pośród tysięcy śmieci, gwoździ, drobnych sygnałów żelaznych na obszarze kilku dolin i jestem przekonany ze jeszcze tysiące militariów tam leżą do podjęcia przez wiele lat.
Jak na wyniki badań nad bitwą średniowieczną wg mnie zbiór zabytków dość pokaźny. To nie jest takie proste jak czyszczenie koloru na polach chodząc za monetami z kanarkiem :D , podejrzewam że kilku z Kolegów nie pochyliło się nad żadnym żelazem w życiu:)
Jeśli chodzi o szukanie żelaza teren ma nieograniczony i nie wyczerpywalny przez dziesięciolecia potencjał.