Teraz jest środa, 25 marca 2026, 17:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Prośba o kalibrację mapy
PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2017, 21:23 
Generał Broni
Generał Broni

Nawet współczesne mapy turystyczne są niedokładne.
Sam się kiedyś mocno zdziwiłem ale nie może być za dokładnie.
Tak działa GPS turystyczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 czerwca 2017, 21:40 
Kapitan
Kapitan

czyzyklat20 napisał(a):
A powiesz mi jeszcze czy takie odchylenia są duże ? chodzi mi o siatkę ?
Poczytaj tutaj. W szczególności fragment właśnie o mapach WIG z lat 30-tych. Pomimo pewnej optymalizacji Map Datum i Map Projection opisywane błędy wynoszą nawet ponad 50m.
czyzyklat20 napisał(a):
da się skalibrować ją dokładniej np jakbym kalibrował ją z google earth ? na wiele punktów... stare skrzyżowania ?
Nie analizowałem tego czy da się dokładniej. Należy raczej sądzić, że większa liczba punktów, właśnie z użyciem współrzędnych z Google Maps, podniesie dokładność kalibracji. Robiłem tak dla starych zdjęć lotniczych. Niemniej w OziExplorerze jest to dość uciążliwe bo i ile kalibrujesz na narożniki mapy (podane na tacy współrzędne) to nie jest to bardzo pracochłonne, ale dodanie np. 10 punktów wymaga czasu, co w przypadku wspomnianego przeze mnie MapTiler'a nie jest praktycznie żadnym problemem. Można w nim ponadto na bieżąco zmieniać mapy podkładowe (bazowe) co znacznie ułatwia - wręcz uprzyjemnia - kalibrację.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 czerwca 2017, 22:08 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Abaqus napisał(a):
To się już nie męcz :) Używałem Androzic'a - do którejś tam wersji Android'a było OK, ale programista Andrey Novikov przestał rozwijać tę aplikację i stworzył całkiem nową - MapTrek. Mapy kalibrujesz w darmowym oprogramowaniu MapTiler. Różnica pomiędzy kalibrowaniem w OziExplorer kolosalna na korzyść MapTilera. Jest wygodniej i przede wszystkim wielokrotnie krócej. Tu masz link do opisu kalibracji i eksportu pliku wynikowego do MapTrek'a. W razie kłopotów pisz - może będę mógł pomóc.

Witam
A czy mógłbyś w dziale mapy wrzucić tutorial jak skalibrować mapy na Maptrek-a.
Mam dużą kolekcję map interesującego mnie terenu ale jak wrzucam je do kalibracji na kompie to wyskakuję abym kupił pełną wersję oprogramowania.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2017, 07:07 
Szeregowy
Szeregowy

Kolego jeśli pracujesz na ozim to musisz otworzyć ozi explorer trial a nie '' ozi explorer '' i powinno być ok :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 czerwca 2017, 11:58 
Kapitan
Kapitan

zaq napisał(a):
Witam
A czy mógłbyś w dziale mapy wrzucić tutorial jak skalibrować mapy na Maptrek-a.
Mam dużą kolekcję map interesującego mnie terenu ale jak wrzucam je do kalibracji na kompie to wyskakuję abym kupił pełną wersję oprogramowania.
Pozdrawiam.
Napisałem, że MapTiler jest darmowy, ale ta wersja ma jednak pewne ograniczenia: http://www.maptiler.com/pricing/
W podanym przeze mnie linku z opisem kalibracji p. Novikov zresztą o tym pisze. Dopóki nie używamy zbyt dużych plików spokojnie wystarcza wersja FREE. Ja jeszcze nie miałem potrzeby korzystać z plików, które wykraczały poza ramy wersji darmowej.
Jeśli chodzi o opracowanie tutoriala to uważam to za bezzasadne. Byłoby to jedynie "ugramatyzowane" tłumaczenie tego, co jest w podanym kilka postów wcześniej linku. A wyglądałoby mnie więcej tak: link do "surowego" tłumaczenia z Google Translator.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]