Teraz jest niedziela, 12 października 2025, 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 18:41 
Pułkownik
Pułkownik

varo napisał(a):
zauważyłem, że co jakiś czas przestawia mi się samoczynnie silencer - pomimo że jest zaprogramowany na -1, raz na jakiś czas sam przechodzi na 2 - czy mieliście podobne przypadki?

on zmienia sie gdy zmieniasz reaktywność.

a co do kopania żelaza, w dyskryminacji powyżej 4 potrafię spobie poradzić z żelazem ale gdy ustawie niżej np =2 to już mam więcej problemów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 kwietnia 2015, 19:07 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
a cholera, możliwe, że tak jest - nie skojarzyłem, dzięki jwaldek :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2015, 18:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Tutaj ktoś wyjaśnił na jakiej zasadzie działa NOTCH GROUND.
https://youtu.be/Pz7eUxkP0NQ

Wygląda na to, że to powoduje, że moneta jest widoczna przy kamieniach magnetycznych podobnie jak moneta przy żelazie.

Warto to stosować? Chodzi głównie o wady tej metody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 17:24 
Moderator
Moderator

Mam takie absolutnie wyjątkowe miejsce , w ziemi nie ma przedmiotów metalowych jednak ziemia daje w sumie ciągły sygnał ( taka kosmiczna mineralizacja - czy szukanie w ziemi z hot rocks ), nie jest to kopanie w koksie bo koks daje inny sygnał możliwe że ground notch będzie rozwiązaniem - jeśli będzie to będzie to przełom. Dane z instrukcji zna każdy a ja bym to wytłumaczył tak : ground notch umożliwia nam zablokowanie GB wykrywacza na pewnym poziomie powiedzmy zniżamy do 80 ale szukamy w ziemi w której znajdują się minerały ( hot rocks itp. ) które znacznie wybijają się ponad zakres ustawionego GB dając sygnał - ground notch umożliwia zablokowanie ustawień np. na 80-82 i uniemożliwienie wykrywaczowi wskazywanie powyżej ustalonego zakresu gruntu . Próbowałem ground notch na swoim poletku testowym jednak wyglądało to na kolejny filtr który w tym akurat miejscu nie był wskazany ale gdyby miejsce było takie że średni grunt był by powiedzmy 78 ( a nie 85 ) i w niektórych miejscach minerały zakłócały by te ustawienie to ground notch by się przydał . Możliwe jest użycie ground notcha wtedy gdy grunt był by zaniżony i cewka była by nadwrażliwa na mokrą trawę czy uderzenia - jednak tego nie próbowałem bo potrzeby nie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 21:34 
Panowie a jakie ustawienia stosujecie na plaże?czy używacie programu Mokra plaża?
Poprosze o podpowiedzi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 22:05 
Porucznik
Porucznik

Prymek z tego co rozumiem mówisz teraz o filtrze który wycisza sygnały pochodzące od mineralizacji...
Na yt jest filmik gdzie podkręcony deus przy podniesionej cewce do góry i wprawionej w drgania zaczyna się wściekać.Operator przez notch gruntu uspokaja go że efekt pierdziawki nie występuje.
Niestety filmu nie mogę odnzleźć...
Więc jak to jest z mineralizacją powietrza? :D
Bawiłem się z ustawieniami tego parametru i owszem potrafi uspokoić deusa ale jakoś nie wyczułem wpływu na głębokość bo zwykle monetki zalegały płytko.Poletka testowego jednak nie mam więc nie potrafię określić jak notch gruntu wpłynie na głęgoki cel a skoro Ty testowałeś to opisz jak to wygląda w rzeczywistości na cieńkim serberku i na grubszym miedziaku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 22:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dla mnie lekko frustrujące jest to, że popiskują mi korzonki pniaczków lub same pniaczki (ściętych dawno drzew, a czasami i stojących, żywych) w taki sposób jakby coś niby miało być koło nich zakopane... czysto na kolorek :) oczywiście po wykopaniu dołka sygnał dalej jest ale niczego tam nie ma.. Najprawdopodobniej popiskuje woda w korzeniach w której z pewnością zawarte są jakieś sole.. tak samo jak popiskuje na dłoń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 22:39 
Major
Major

Dropek zabiłeś mnie :h coś ty z tym Deusem zrobił :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 kwietnia 2015, 23:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
pawello napisał(a):
Prymek z tego co rozumiem mówisz teraz o filtrze który wycisza sygnały pochodzące od mineralizacji...
Na yt jest filmik gdzie podkręcony deus przy podniesionej cewce do góry i wprawionej w drgania zaczyna się wściekać.Operator przez notch gruntu uspokaja go że efekt pierdziawki nie występuje.
Niestety filmu nie mogę odnzleźć..

https://youtu.be/kjuANf3J3yg?t=2m5s :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 09:23 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Skibens napisał(a):
Dropek zabiłeś mnie :h coś ty z tym Deusem zrobił :lol:

:lol: :lol: nic nie zrobiłem :D ten typ tak ma... pomachaj sobie bliziutko przy drzewie (najlepiej liściastym) w lesie, na 100% przy kilku będziesz miał delikatny, na pograniczu zasięgu sygnał na kolor :) ..jak pomachasz dłonią przed cewką też będziesz miał sygnałki na kolor i jest to w zupełności normalne szczególnie na 18kHz (na 12kHz też ;)). Pisałem kiedyś pytanie do XP w tej sprawie z materiałem filmowym przedstawiającym sygnalizowanie dłoni - osobiście mnie uświadomili, że jest to normalne zachowanie i w zasadzie wypadałoby się martwić jakby tego efektu nie było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2015, 19:07 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dropek mnie też kiedyś to nurtowało . A mój ojciec oszalał , dość że chłopina nie do widza to jeszcze słyszał swą rękę . Mi tak się dzieje na mocno pod kręconych ustawieniach i zaniżonym BG . Bo przy delikatnym liftingu ustawień ta przypadłość zanika

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 15:05 
Podporucznik
Podporucznik

Osobiście mam pewien problem z odróżnieniem dźwięków na kolor i metal(drobny) , brzmią podobnie ?!
Zapewne mam pop...ustawienia lub źle słyszę , sam juz nie wiem.
Nie ryzykuję , kopie wszystko...ostatnio fatalnie schodzę z "pola walki" :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 16:56 
Chorąży
Chorąży

W wersji 2.0 bardzo często pojawia się dźwięk od gruntu gdzie na słupku mineralizacji jest max, chodziłem na śledzeniu później przełączyłem na ręczny i to samo. W wersji 3.2 ten efekt nie miał miejsca , czy jest na to sposób ? , bo chciałem pochodzić i przetestować wersję 2.0 ,a takie anomalie nie bardzo się mi podobają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 kwietnia 2015, 17:18 
Moderator
Moderator

Mateusz F. napisał(a):
Osobiście mam pewien problem z odróżnieniem dźwięków na kolor i metal(drobny) , brzmią podobnie ?!
Zapewne mam pop...ustawienia lub źle słyszę , sam juz nie wiem.
Nie ryzykuję , kopie wszystko...ostatnio fatalnie schodzę z "pola walki" :(

Może faktycznie masz problem z słyszeniem tonów średnich - więc może ustaw sobie dwa tony - niski żelaza 202 i wysoki powiedzmy 650-702 - wtedy jest łatwiej a ID jak potrzebujesz masz na wyświetlaczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 kwietnia 2015, 09:19 
Podporucznik
Podporucznik

Nie używam wyświetlacza , tylko słuchawki.Ale tak jak mówisz kwestia ustawień i po problemie . :D
Panel mnie irytuje i przeszkadza , śpi w kieszeni.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]