Teraz jest niedziela, 29 czerwca 2025, 01:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: wtorek, 8 kwietnia 2014, 09:11 
Pułkownik
Pułkownik

fiszer5 napisał(a):
Według moich obserwacji wynika że im wyższa reaktywność tym płytszy robi się wykrywacz plusem natomiast jest szybkość. Wygląda to jak jak niższa reaktywność to głębszy jest zasięg detekcji ale trzeba wolniej przemiatac cewką natomiast podnosząc nastawy reaktywności wykrywacz robi się płytszy ale plusem jest wtedy szybkość. Ja podnoszę nastawy reaktywności na miejscach zaśmieconych dla lepszej separacji.

Dokładnie tak to działa i to dość oczywiste - czysty teren i przyjazna gleba to dajemy niską reaktywność, wysoką czułość, niższa wartość gruntu.

Mnie bardziej interesują pozostałe parametry (silencer, wzmocnienie audio) - jak je optymalizować , żeby zasięg był maksymalny dla bardzo drobnego i nieco grubszego koloru a poziom fałszywych sygnałów akceptowalny.

A czy TX daje wam jakiekolwiek różnice w zasięgu? Według mnie na drobnicę chyba nie robi ten parametr jakiej różnicy.

Wczoraj robiłem drobne testy w lesie i jeszcze kilka monet wyciągnąłem na granicy zasięgu ale wydawało mi się, że lekko żelazem ich sygnał już przebijał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 09:19 
Pułkownik
Pułkownik

wracając do tematu - czy ktoś może podpowiedzieć z czego wynika lekkie przebijanie się sygnału żelaza przy kolorowym celu na granicy zasięgu?
wczoraj w lesie monetka średnicy 5mm wyszła mi z pod mchu i trawy ale sygnał był niepewny - nie tyle co cichy/słaby co lekko bijący też jako żelazo. po wykopaniu już było ok ale w ziemi na granicy zasięgu niestety minimalnie takie zakłócenie było jak od żelaza. potem przy testach w ziemi było podobnie. nie mogę dojść który parametrów na to wpływa (wyłączenie silencera, niska dyskryminacja, wzmocnienie audio, ustawienie tonów....?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 09:38 
Podporucznik
Podporucznik

Wydaje mi się że żaden, ale jak coś odkryjesz w ustawieniach to daj znać. Jedynie może by pomogła najwyższa częstotliwość 18kHz. Moneta blisko żelaza lub stojąca na sztorc albo cienka mała monetka bardzo często daje sygnał taki charczący lekko, wtedy trzeba kopnąć na pół sztycha i sprawdzić czy sygnał się poprawia czy nie. Taki sygnał często jest też (wg moich obserwacji) jak cewki nie można prowadzić nisko ziemi np między kępkami trawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 10:33 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
Wydaje mi się że żaden, ale jak coś odkryjesz w ustawieniach to daj znać. Jedynie może by pomogła najwyższa częstotliwość 18kHz. Moneta blisko żelaza lub stojąca na sztorc albo cienka mała monetka bardzo często daje sygnał taki charczący lekko, wtedy trzeba kopnąć na pół sztycha i sprawdzić czy sygnał się poprawia czy nie. Taki sygnał często jest też (wg moich obserwacji) jak cewki nie można prowadzić nisko ziemi np między kępkami trawy.

Może to wynika z rozmiarów monety - 5mm denarek jagielloński to niewielki kolorek. wyłuskiwałem go i inne sreberka zamiatając cewką po mchu i igliwiu w lesie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 06:08 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
Cytuj:
A co myślicie o moich ustawieniach?

expert 4 tony - 1t 200Hz do 1, 2T - 200 HZ do 28, 3T -518 Hz - 79, 4T - 644Hz

czemu akurat drugiego tomu do zakresu id=28 ? widziałem, że niektórzy mają czasami to ustawione do niższej wartości...
czy przy bardzo niskiej dyskryminacji (np około wartości =2) kolor nie będzie wchodził w id poniżej 30?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 07:25 
Podporucznik
Podporucznik

Dyskryminację częściej ostatnio podkręcam z 1 na 2,3 a tony do 28 bo po prostu jak szukam koloru to tego zakresu od 1 do 28 nie kopię (niech sobie burczy) z tego co piszą ludzie to nic ciekawego nie wyłazi w tym zakresie a dyskryminując go na słuch nie kopiesz żelaza (no chyba że coś dużego i wali na 90 - pare). W tym ustawieniu dźwięków żużel rzadko się kopie a folia i malutkie złotko (przynajmniej wg instrukcji) zaczyna się od 30.
Edycja: Jak ci przeszkadza za mocno burk żelaza to go częściowo wytnij ustawiają głośność żelaza na 0.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 08:32 
Pułkownik
Pułkownik

Cel tego drugiego tonu (dyskryminacja na słuch ) to rozumiem, tylko jestem ciekawy czy na pewno wartość graniczna = 28 jest optymalna - czy nie lepiej nieco niższą dać - chodzi mi o bardzo drobny kolor na granicy zasięgu - czy on wtedy nie schodzi poniżej 30? według instrukcji żelazo jest tak do 15-20, a powyżej jest koks (20-30)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 12:04 
Podporucznik
Podporucznik

Może tak być ustaw niżej jak ci coś wyjdzie z koloru w sezonie w tym zakresie to napisz tu albo na pw. ja dałem na 6 wzmocnienie audio a zastanawiam się nawet nad 7 w takim wypadku kolor powinienem słyszeć wyraźnie (przynajmniej tak mi się wydaje), wadą tak wysokiego wzmocnienia jest to że słychać czasem też skorodowane żelazo ale radzę sobie z tym przełączając się na inny program i słuchając jeszcze raz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 17 kwietnia 2014, 22:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Padło kilka razy stwierdzenie, że przy niskich nr id nie wychodzi nic ciekawego. Owszem, ale czasami coś się trafi. Nr id 12, złożony na pół fals carskiej 10 kopiejkówki (po kilku tygodniach trafiłem na tym samym polu identycznie złożony na pół fals 15-kopiejkówki i też miał id 12). ID Nr 18 sam orzełek z przedwojennego guzika policyjnego. Mały złoty kolczyk o wadze 0,4 grama razem z perełką dawał przedział koksu czyli 27,28,29. Ale moim zdaniem id deusa i tak jest do dupy i nie ma co patrzeć na te cyferki. A przypomniało mi się jeszcze majaczenie dilera, który twierdził kiedyś, że w zakresie zrywek piwnych 66-69 nie wchodzi nic złotego. W praktyce można się zdziwić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 20:56 
Podporucznik
Podporucznik

Jaka częstotliwość 12 kHz? Może jednak za bardzo żelazo podkręciłem w dźwiękach i trzeba niżej zejść.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 18 kwietnia 2014, 21:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dzisiaj był mój pierwszy spacerek z Deusem .Postanowiłem odwiedzić miejscówkę z której na kilku m2 wyszło kilkanaście sreberek (pewnie zgubiona sakiewka) zrobionych AT Pro .Ostatnie wyjście z AT Pro było na all metal bez dyskryminacji czyli maksymalne ustawienia na głębokość .Śmieci wyzbierane wcześniej .Monetki nie znalazłem , ale kawałeczek srebrnej monety i kilka drobinek metalu , gdzie AT pro nie widział już nic . Miałem problem wyszukać krecikiem Garretta takie male . Chodziłem na GMP , czulosc 99 , TX 3 i 2 ,GB na początku pompowanie później śledzenie, dyskryminacja 5,i częstotliwość 18 później 12 . Liczyłem że jednak coś znajdę :( .Ale pewnie nie sa to ustawienia max na głębokość i tu pytanie do kolegów jakie nastawy na taka miejscówkę gdzie wszelkie śmieci są pozbierane łącznie z kamieniami magnetycznymi , żeby penetrować najgłębiej ? Poletko jeszcze nie orane , ale myślę że lada dzień pójdzie pod lemiesz i chciałbym zdążyć jeszcze przetestować vs Garrett :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 20:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

skilos napisał(a):
Dzisiaj był mój pierwszy spacerek z Deusem .Postanowiłem odwiedzić miejscówkę z której na kilku m2 wyszło kilkanaście sreberek (pewnie zgubiona sakiewka) zrobionych AT Pro .Ostatnie wyjście z AT Pro było na all metal bez dyskryminacji czyli maksymalne ustawienia na głębokość .Śmieci wyzbierane wcześniej .Monetki nie znalazłem , ale kawałeczek srebrnej monety i kilka drobinek metalu , gdzie AT pro nie widział już nic . Miałem problem wyszukać krecikiem Garretta takie male . Chodziłem na GMP , czulosc 99 , TX 3 i 2 ,GB na początku pompowanie później śledzenie, dyskryminacja 5,i częstotliwość 18 później 12 . Liczyłem że jednak coś znajdę :( .Ale pewnie nie sa to ustawienia max na głębokość i tu pytanie do kolegów jakie nastawy na taka miejscówkę gdzie wszelkie śmieci są pozbierane łącznie z kamieniami magnetycznymi , żeby penetrować najgłębiej ? Poletko jeszcze nie orane , ale myślę że lada dzień pójdzie pod lemiesz i chciałbym zdążyć jeszcze przetestować vs Garrett :h

zjedź z dyskryminacją na 3 z Reaktywność na 2 czułość na 99 i wydaje mi się, że 18 khz lepsze do drobiazgów niż 12 kHz i GB ręczny (nie ma wpływu, chyba, na głębokość ale przy trudnym gruncie a piszesz o kamieniach magnetycznych ma mniejszą "bezwładność decyzyjną" od "śledzenia")

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 23:03 
Generał Broni
Generał Broni

skilos napisał(a):
Ale pewnie nie sa to ustawienia max na głębokość i tu pytanie do kolegów jakie nastawy na taka miejscówkę gdzie wszelkie śmieci są pozbierane łącznie z kamieniami magnetycznymi , żeby penetrować najgłębiej ?

Hm, trochy zależy jaki ten grunt tak naprawdę jest, ale tak ogólnie, zacząć jak napisałeś - próbować od maxa czułości, TX, Audio Response, z jak najmniejszą dyskryminacją (najlepiej wyłączyć) i Reactivity, częstotliwość 8 lub / i 12kHz. I co bardzo istotne - jak najbardziej precyzyjny balans gruntu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 19 kwietnia 2014, 23:31 
Sierżant
Sierżant

React na 0 i bardzo wolne przemiatanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 11:30 
Podporucznik
Podporucznik

Gdzieś czytałem (możliwe że nawet w tym temacie) , że wyłączenie dyskryminacji powoduje też wyłączenie wyciszacza. Ustaw nisko na 0 lub1 reaktywność (2 sporo obniża zasięg) wyciszacz na 1 lub 2, podkręć głośność dźwięku na 6 i ustaw grunt najlepiej zaniżyć o 3 do 5 pkt ale wykrywacz staje się już niestabilny ( zyskasz 2-5 cm zależnie od wielkości monety). Z moich testów wynikało że bez zaniżania gruntu najlepszy zasięg był ( lub najpewniejszy sygnał) na pompowaniu. Acha i bsrdzo wolno przemiataj cewką.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]