Teraz jest poniedziałek, 13 października 2025, 03:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 10:22 
Pułkownik
Pułkownik

Dropek napisał(a):
Wg mnie to nie jest aż tak skomplikowane jak to tłumaczysz.. w multi tone do każdego ID od 00 do 99 masz przypisany inny dźwięk czyli defakto tych dźwięków jest lub powinno być 100, ustawiając mniej tonów zmieniasz jedynie ilość tonów i zakresy ich występowania łącznie z częstotliwością tych tonów. Co do przynależności do ID sygnałów które mogą wykraczać po za skalę to tak naprawdę XP jedynie wie jak to zrobił i wydaje mi się, że jakby tego nie zrobili to i tak nie ma w tym przypadku znaczenia bo jeśli coś sygnalizowane jest na multi a nie jest sygnalizowane na mniejszej ilości tonów z tym samym ustawieniem dyskryminacji to jest coś nie tak ale jedynie z trybami z mniejszą ilością tonów. Wystarczyłoby gdyby nie wiązali dyskryminacji z pierwszym tonem i byłoby ok wg mnie ;)

niby proste ale niekoniecznie to się tak odbywa- nie wiemy na jakim etapie i jak te dźwięki są kompresowane na mniejsze zakresy -gdyby był dostęp do kodu oprogramowania to bym sobie w tym pogrzebał :) jeśli chodzi ton "0" - to nie wiem jak i czy takie wskazanie jest prawidlowo interpretowanep rzez wykrywacza. w ustawieniach dźwięków przxy dyskryminacji=0 mamy zakres pierwszy=0 a zakres drugi od 0 do 99 - trudno wiec powiedzec do ktorego zakresu należy 0 zwłaszcza,m że w dyskryminacji zerowej jedynym tłumikiem sygnałów jest wyciszacz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 10:29 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Napisze do XP ciekawe co oni powiedzą. Prawda prawdą ale na filmie i w rzeczywistości widać iż coś jest nie tak, iż w trybach tonów z ograniczoną ilością nie wszystko słychać i zapewne da się to poprawić :) w strukturę oprogramowania nie mam zamiaru się zagłębiać, ja raczej bym wolał mieć w swoim panelu i cewce soft pozbawiony tego typu anomalii.. W podsumowaniu tego co tu opisaliśmy śmiem stwierdzić, że deus na multi tone jedynie może pokazać co potrafi w pozostałych trybach jest po prostu bez jaj, a ja mam cichą nadzieje, że się to zmieni z nadejściem nowego softu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 11:00 
Podporucznik
Podporucznik

Siedzę czytam i zastanawiam się czy aby winowajcą nie jest tu wyciszacz. W trybie mulitone nie ma czego wycinać czyli powinien być programowo wyłaczony nawet jak jest fizycznie ustawiony na parametrze 2 (piszę z pamięci ale gm power ma rekatywację chyba na 2 to i wyciszacz powinien mieć na 2) a w pozostałych trybach dźwiękowych może już działać i wycinać tzw trzaski co powoduje "dziury". Ale teraz nie mam przed sobą wykrywacza i teoretyzuje tylko :D.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 lipca 2015, 11:26 
Pułkownik
Pułkownik

tui napisał(a):
Siedzę czytam i zastanawiam się czy aby winowajcą nie jest tu wyciszacz. .

to proste do sprawdzenia, wystarczy zrobic test z wyciszaczem ustawionym na równy -1 (heh może w dyskryminacji zeby ją całkiem wyłączyć też powinni dodać wartość -1 ?)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 12:46 
Chorąży
Chorąży

Jakiś bliższy termin V4 że tak zapytam?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 lipca 2015, 22:12 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jesień tego roku, ponadto mają postać nowe cewki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 07:40 
Podporucznik
Podporucznik

Dropek napisał(a):

Dwa na dwa. Będą wykrywały złoża uranu :D
A tak poważnie to będzie ciekawie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 13:14 
Chorąży
Chorąży

Dropek napisał(a):

sniperka i two box?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 22:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Elipsa i podobno twobox ale to się okaże. Z tego co mi odpisali z XP jakieś 2 miesiące temu przy raportowaniu innego buga w sofcie deusa to pracują nad nowymi cewkami i softem do deusa, a między innymi nad twoboxem. Mają być wprowadzone jakieś nowe rozwiązania w nowych cewkach które będą współpracowały tylko z nowym softem, oczywiście nowy soft będzie obsługiwał starsze cewki ale bez w/w innowacji. Za wiele szczegółów nie chcieli ujawniać ale nowy soft jak i nowe cewki mają przynieść wiele dobrego - ciekawe czy na starszych cewkach też będą te korzyści :) Elipsa ma mieć 5" szerokości więc na większe zasięgi bym nie liczył raczej z tą cewką. O twoboxie napisali jedynie, że pracują nad nim i być może pokaże się razem z nowym softem i innymi cewkami na jesieni tego roku. Osobiście chciałbym aby wszystko nad czym pracują się udało, sam jestem ciekaw co to będzie i jak będzie funkcjonować :)

Pozdrawiam.

PS. A tak w ogóle nie powinienem tego pisać ponieważ nic i tak nie jest pewne (przecieki od XP w grudniu ubiegłego roku na zagranicznych forach mówiły, że nowy soft ma się pokazać pod koniec lutego tego roku, i co?). XP podobno nad twoboxem pracuje od premiery deusa, a jak go nie było tak go nie ma :D .... ale na tę chwilę możemy sobie pomarzyć :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 13 lipca 2015, 15:20 
Generał Broni
Generał Broni

Przeczytałem temat od początku jeszcze raz, teraz rozumiem więcej. W sumie gdybym nie pochodził z Deusem, a tylko czytał to bym nie zrozumiał :)

Stosuje już te wasze ustawienia i na codzień chodzę tak:

Dyskryminacja - 2
Czułość - 96 TX 2
Częstotliwość - 12 kHz pełne tony
Pozycjonowanie żelaza - 0
Reaktywacja 1, wyciszasz minus 1
Sygnał akustyczny 5
Grunt - pompowanie i odcinam 2 do 4

Są efekty i to się liczy, przyzwyczaiłem się do tego ciągłego kwękania, w Optimie chodziłem w trybie mix, więc też ciszy nie było. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Z zakupu jestem bardzo zadowolony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 17:54 
Podporucznik
Podporucznik

Brat, ja tez mialem wczesniej Optime i chyba wyprubuje 4 tony na poczatek. Staram sie chodzic na 18khz- nasyawilem sie na zlotko w tym roku. A tak na plwaznie nie chce przeoczyc malych, srebrnych oboli gauloise. Mam takie pytanjo dotyczace "podkowy na panelu. Czy to peawda, ze przy identyfikacji, jesli zapala sie lewa czesc, to jest duze prawdopodobienstwo, ze jest kolor, a jesli prawa czesc- to zelazo glebokie z przeklamaniem na id na kolor? Coraz bardziej zaczynam w to wierzyc, po wykopaniu glebokich sygnalow na kolor, a okazaly sie to stare krowie podkowy (zapewniam sa takie).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 21:35 
Major
Major

mleko80rt napisał(a):
Brat, ja tez mialem wczesniej Optime i chyba wyprubuje 4 tony na poczatek. Staram sie chodzic na 18khz- nasyawilem sie na zlotko w tym roku. A tak na plwaznie nie chce przeoczyc malych, srebrnych oboli gauloise. Mam takie pytanjo dotyczace "podkowy na panelu. Czy to peawda, ze przy identyfikacji, jesli zapala sie lewa czesc, to jest duze prawdopodobienstwo, ze jest kolor, a jesli prawa czesc- to zelazo glebokie z przeklamaniem na id na kolor? Coraz bardziej zaczynam w to wierzyc, po wykopaniu glebokich sygnalow na kolor, a okazaly sie to stare krowie podkowy (zapewniam sa takie).

nie, nie, nie
Podkowa to tak - lewa strona pokazuje Ci głębokość zalegania tego co wykrywacz widzi ale ty to zdyskryminowałeś a im bardziej ,,czarna" tym płycej leży fant
Prawa strona - wszystko inne co nie zdyskryminowałeś i z zacienieniem tak jak wcześniej
Jeśli nie wierzysz to ustaw dyskryme na 0 i zabaczysz że tylko prawa strona będzie aktywna
Co do tonów to polecam również Full Tone - ciężko ale warto, mnie też koledzy namawiali aby zejść z 4-5 ton na Full i po przełamaniu się teraz ja mówię że warto :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 21:48 
Generał Broni
Generał Broni

@ mleko80rt, duże żelastwo, a zwłaszcza głębokie zwykle ma tendencję do pokazywania się jako kolor, bez znaczenia, czy Optima, czy Deus.

Głęboki kolor też pójdzie często dla czułych detektorów we wskazania z typowego zakresu "żelastwa". Jak może pamiętasz z Optimy, u niej kolor mógł się zaczynać od id=20 (zakres "żelastwa", dla przypomnienia, 0...35), to przełóż to sobie na Deusa i podkowę...

Ot, i cała tajemnica możliwości tajemniczych wskazań podkowy. Tak może być jak najbardziej, a wiara, jak wiadomo, czyni cuda... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 21:56 
Generał Broni
Generał Broni

Złotko to chyba tylko marzenie :) Ale takie ustawienia jak napisałem mam na codzienne chodzenie. Oprócz tego dzisiaj zrobiłem sobie program Poprawka, gdzie Reaktywność jest 3 i częstotliwość 18 kHz, TX2, a program Śmietnik, który wcześniej był jako poprawka zmieniłem o TX z 2 na 1. Czyli mam Pole, Poprawka, Śmietnik i Las. Tego ostatniego nie używałem jeszcze, remont :(

W podkowie jest odwrotnie jak napisałeś. Ja mam dyskryminację na 2 , więc jeszcze lewa strona się czasami pokazuje. Jak jest wysoki ton i wskazanie 96-99, a podkowa przeskakuje to zawsze zardzewiałe żelazo. Ale i tak póki co kopie. Dodatkowo sprawdzam pinpointem. Jak duże to już wiem co kopię. Niedługo pewnie przestanę, bo ja od urodzenia leniwy jestem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 lipca 2015, 23:34 
Podporucznik
Podporucznik

Super!!!! Dziekuje Panowue za szybka odpowiedz :D . Czyli caly czas czlowiek sie uczy. A nawet na wykopki biore instrukcje ze soba. Pozdrowionka.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]