Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 00:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Złamane mocowanie cewki deus
PostNapisane: piątek, 17 lutego 2017, 23:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kolego kochany, aż w szoku jestem, że ułamało Ci się to ucho... akurat jak na ironie na tym uchu cewki jest najmniej oporów ponieważ przez nie przechodzi paneweczka którą dociska motylek, który z kolei skręca żerdź z tym drugim uchem przez gumową podkładkę... Domyślam się, że źle umocowałeś żerdź do cewki np. używając dwóch podkładek po obu stronach żerdzi??? Coś musiało być nie tak, że tak się Ci zrobiło.
Żeby przykleić to ucho musisz kupić oryginalny klej "Plastic Welding" dwuskładnikowy klej do "spawania" plastików. Do kupienia w motoryzacyjnym (możliwość kupienia podróbki którą można sobie wsadzić w buty) jako klej do klejenia zderzaków. Daj znać jak wyszło i napisz co zrobiłeś by osiągnąć to co pokazałeś na fotce......
A gdybyś chciał się pozbyć tej cewki to pisz do mnie PW ;)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2017, 07:27 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Powtarzam jeszcze raz przy montarzu dokładnie zwrócilem uwagę na prawidłowe wykonanie ,pamiętam że na ostatnim wypadzie było dość zimno i chodząc w lesie uderzyłem dość mocno w ,,coś,, pomyślałem nawet czy nie złamałem cewki jednak na pierwszy rzut oka wszystko było ok. niedługo po tym zdarzeniu zwinąłem się do domu bo las okazał się bezowocny ,ja równiez jestem zdziwiony że ułamało się w tym miejscu,tłumaczę sobie że może faktycznie coś przy produkcji nie pykło mojej sztuce.Skorzystam z ostatniej rady i użyję tego kleju VERSACHEM Plastic Welding,zobaczymy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 20:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Łamać śmiało ,jakby co klei się dobrze

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 20:55 
Generał Broni
Generał Broni

Ja zrobił bym tak.
Folia aluminiowa jako izolacja od korpusu cewki 2-3 warstwy . Spawarka /nagrzewnica do plastiku cienka dysza i cienki materiał . Pospawał bym to dokoła , po ostudzeniu opiłował i dokleił na Superglu 140 lub 2000 z przyśpieszaczem po obu stronach kątownik z ABS bo osłona jest z tego tworzywa . Przed spawaniem można w szczelinę nałożyć także kleju. Największy problem to cienka i zgięta dysza gorącego powietrza .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2017, 21:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Jak dla mnie za dużo kombinowania,skleiłem ,sprawdziłem trzyma mocno a jakby co to taśma izolacyjna dookoła i jazda w teren dla mnie sprzęt ma pracować nie musi wyglądać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 07:49 
Generał Broni
Generał Broni

To po co zakładałeś temat . Jak to zrobić skoro wybrałeś najbardziej prymitywny sposób . Mogłeś przewiercić , dać śrubkę , założyć opaskę metalową , lub trytkę . :lol:
Ja wiem sprzęt ma pracować ale też nie może sonda się kołysać na mocowaniu , albo ponownie urwać ucho. Ale cóż , GŁĘBOKICH !!!.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 09:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kolego, nie bardzo się postarałeś (to co widać na fotce po klejeniu)... jeśli dobrze widzę to... odpadnie ;)
Robi się delikatne fazy dookoła złamania przy obu częściach, a sam klej ma dookoła nachodzić na obie części po 2-3mm. Ale będziesz mógł to poprawić jak odpadnie, tylko pamiętaj teraz o dobrym usunięciu starego spoiwa. Aha i ten klej najlepiej nakłada się jak najszybciej po wymieszaniu zanim zacznie się na dobre reakcja. To chyba tyle ;)

Co do spawania tego typu plastiku metodą na gorące powietrze.... trzeba by mieć "elektrody" z tego samego typu plastiku żeby tak to zrobić... innym plastikiem to se można co najwyżej posmarkać, przetopić, popier.... itd. ale bez wątpienia byłoby to najlepsze rozwiązanie jeśli zostałoby wykonane dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 10:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Temat założyłem by dowiedzieć się jak dobrze (nie koniecznie super wspaniałe) skleic sondę no i dowiedziałem się , za co bardzo dziękuję , nie krytykuje żadnej podpowiedzi tylko mówię że akurat ta nie jest mi na rękę, tyle w temacie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 10:11 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Pomogłem ? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2017, 15:45 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dropek napisał(a):
Pomogłem ? :D

A jakże Wać Panie,sprzęt śmiga że hoho :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]