Teraz jest sobota, 11 października 2025, 23:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 22:01 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Kolego tui, moje ustawienia to żadna filozofia, Program 2-GM Power, grunt zawsze ustawiam na początku od śledzenia.
Uzyskany wynik przenoszę na BG- ręczny zaniżony o jedną cyfrę.
Czułość 99 i w zasadzie sporadycznie zniżam (rodzaj gleby)
TX 3 Dyskr.2.1 Tony 4 Częst. 11.6 Poz. ZE 2 Reaktywacja 2 Wyciszacz 2 i Syg. Ak.5
Mała cewka, bardzo powolne przemiatanie i każdy najsłabszy, kolorowy sygnał rozgarniam butem i sprawdzam ponownie - lubi zaskakiwać co widać na skali cyfrowej.
I co najważniejsze - mój Deus jest bardzo stabilny na tych ustawieniach i nigdy nie zmienię Sovtu 2 na inną wersie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 22:19 
Generał Broni
Generał Broni

@ deus_xp:
podrzucę ci jedną myśl odnośnie tego, że producent "nie wprowadził tego czy tamtego...", i robię to jako nie-deusowiec, więc osoba jakby bezstronna w zasadzie... choć Deusa polecam...

Otóż detektor klasy Deus to czysta komercja. A w komercji jest tak, że opinia jednego niezadowolonego klienta kasuje zyski z 10 klientów zadowolonych. Dlatego, moim zdaniem rzecz jasna, XP tak ustawiło programy, żeby wszystkie osoby go kupujące miały względną ciszę w słuchawkach, czyli KOMFORT. Brzęczeć ma tylko cel. Głębokość jest nieistotna, bo i tak nikt przeciętny się tym nie przejmuje, a już na pewno nie "niedzielny" poszukiwacz w swojej masie. Za to taki poszukiwacz ma też dodatkowo inne WIELKIE plusy - waga, bezprzewodowość, cztery częstotliwości, etc. Czyli ludzie biorący do ręki Deusa MAJĄ BYĆ ZADOWOLENI. I myślę, sądząc po popularności sprzętu - są... ;)

A jak ktoś jest zaawansowany - ma pełne możliwości konfiguracji i tryb Expert, gdzie może sobie nastawić dowolnie głośnego Deusa, zyskując trochę głębokości.

Więc mamy jak w przysłowiu - "I Panu Bogu świeczkę, i Diabłu ogarek"...

I to jest cała tajemnica, moim skromnym zdaniem. I cała popularność Deusa. Ja zrobiłbym dokładnie to samo...

A zobacz teraz co się dzieje w sprzętach, którym pozostawiono na "dzień dobry" nadmiar mocy - ile płaczu i wrzasku jest tych, co sobie takowe sprawili, a nie mają pojęcia o technice pracy ze sprzętem - że sprzęt jest do bani i inne takie tam - przykłady są i u naszych producentów, i tych innych, znanych też...

Więc mam nadzieje, życząc dobrze XP, że w dalszym ciągu utrzyma ten trend...

Pozdrowienia dla braci deusowej.. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 22:49 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Uważam, że najczęstszym błędem jaki popełniają detektoryści to sposób chodzenia i schematyczne
przemiatanie. Detektor to nie magnez który się przyklei do fanta - trzeba nim celu szukać a nie bezmyślnie machać jak cepem. Często chodzę po śladach innych i znajduję obok nich.
Znajomość sprzętu i umiejętność czytania miejscówki to wymóg podstawowy i bezdyskusyjny. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 21 października 2015, 23:11 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

deus_xp napisał(a):
Głupoty co poniektórzy piszecie.

Po pierwsze: napisaliście o dyskryminacji = 0, dzięki której jest najgłębszy.
A zaraz potem piszecie, że w trybie fulltones można zmienić dyskryminację na 1, żeby nie męczyć się z żelazem.

Cytuj:
Przy pełnych tonach możesz ustawić sobie dyskryminację wyżej niż 0 - gdzie widzisz tu problem? Nikt Ci nie każe chodzić na dyskryminacji 0!

W takim razie, skoro jesteś taki oblatany, dlaczego nie piszesz o funkcji Notch?

Idąc dalej, dlaczego producent tak super znakomitego waszym zdaniem sprzętu, przez serię kolejnych softów nie udoskonalił programów?

Jest mnóstwo filmów pokazujących zachowanie deusa na domyślnych ustawieniach. I każdy może sobie sprawdzić, że te ustawienia nie powalają na kolana.

Więc dlaczego producent nie zmodyfikował do tej pory programów redukując dyskryminację do zera?
Dlaczego nie zastosował fulltones?

I w końcu dlaczego w żadnym z programów nie zastosował funkcji Notch?

Czyżby te funkcje były tylko dla picu a żaden z was ich nie umie wykorzystać i jedynie co umiecie doradzić to zwiększyć dyskryminację, podczas gdy inni piszą żeby zejść na 0.

Zdecydujcie się w końcu bo zrobił się śmietnik z ustawieniami.

posłuchaj koniu pana boga jak nie ogarniasz tak prostego sprzętu to go sprzedaj i kup ac 150 morze go ogarniesz
swoimi postami próbujesz sprowadzić nas do swojego poziomu i pokonać doświadczeniem :ups: ale my wszyscy chcemy trwać w błędzie i chodzić z tym (bublem) :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 01:17 
Generał Broni
Generał Broni

deus_xp napisał(a):

Czyżby te funkcje były tylko dla picu a żaden z was ich nie umie wykorzystać i jedynie co umiecie doradzić to zwiększyć dyskryminację, podczas gdy inni piszą żeby zejść na 0.

Zdecydujcie się w końcu bo zrobił się śmietnik z ustawieniami.

Ty koleżko masz Deusa w ogóle czy tak się w temat wpierniczasz żeby ludzi denerwować ? Ja myślę, że nie wiesz o czym mówimy, bo w łapie nie miałeś. Skończ trollować. To jest wykrywacz dla ludzi myślących i każdy tak ustawi sobie jak chce i mu się podoba. Tym się Deus różni od innych. A śmietnik to się ma we łbie jak się nie wie o czym się mówi, a mam wrażenie żeś jest zazdrosnym typem, co nie chce pomóc, a ino zasiać rozgardiasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 08:15 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ja pierdzielę.. tematyczny nick na forum, 10 postów a tyle zamieszania już narobił :D :ups: :n

Ja nie mam żalu, że deus nie jest demonem głębokości w wersji 3.2 (w wersji 4.0 chyba się to zmienić :P)
ale za to jest lekki, bez kabli (piszę po chłopsku by nasz kolega zrozumiał), szybki, w 100% posłuszny w ustawieniach - chcę komfort i ciszę ustawiam fabryczny program kosztem zasięgów, chcę głębiej to go tak ustawiam by był głębszy kosztem komfortu i ciszy. Nie chce kopać to nie kopię, nie chcę z nim chodzić to zostaję w domu.. mam wybór :D Nie stać mnie na deusa to go nie kupuję, a jak już kupiłem to szybko go sprzedaję a nie marudzę, że jest taki czy owaki bo za drogi ;)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 12:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

BRAT_MIH napisał(a):
Ty koleżko masz Deusa w ogóle czy tak się w temat wpierniczasz żeby ludzi denerwować ? Ja myślę, że nie wiesz o czym mówimy, bo w łapie nie miałeś. Skończ trollować. To jest wykrywacz dla ludzi myślących i każdy tak ustawi sobie jak chce i mu się podoba. Tym się Deus różni od innych. A śmietnik to się ma we łbie jak się nie wie o czym się mówi, a mam wrażenie żeś jest zazdrosnym typem, co nie chce pomóc, a ino zasiać rozgardiasz.

Pytam się grzecznie o te opcje. Od tego jest forum. Napisałeś coś na temat Notch? Nic nie napisałeś, a to czy mam Deusa czy nie, to niech cie nie interesuje. Mam prawo wypowiadać się na każdy sprzęt.

Pytam więc jeszcze raz, czy każdy myślący według ciebie ma sobie sam ustawiać te opcje? Skoro tak, to skąd ma wiedzieć jak je ustawić skoro w instrukcji od proscana nie ma opisane np: Ground Notch.

I kolejna sprawa, nie wiem co to znaczy "trollować" ale powiem Ci, że ja wiem do czego są różne opcje w deusie tylko nikt z was nie potrafi wyjaśnić jak je używać w połączeniu z innymi ustawieniami.

To, że każdy ustawi sobie te wszystkie opcje nie ma sensu. Każda z nich jest do czego innego i nie wolno ich mieszać bo właśnie z waszych ustawień sprzęt zrobił się bardzo niestabilny, popiskuje, znajduje zardzewiałe żelazo a sygnały głębokie nie są wskazywane jako dobre cele.

Więcej błędów w tym sprzęcie zauważyłem i nie omieszkam się opisać bo widzę, że poniektórym wydaje się, że pozjadali wszystkie rozumy i znają ten sprzęt na wylot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 13:19 
Pułkownik
Pułkownik

deus_xp napisał(a):

To, że każdy ustawi sobie te wszystkie opcje nie ma sensu. Każda z nich jest do czego innego i nie wolno ich mieszać bo właśnie z waszych ustawień sprzęt zrobił się bardzo niestabilny, popiskuje, znajduje zardzewiałe żelazo a sygnały głębokie nie są wskazywane jako dobre cele.

Te opcje po to są , żeby je mieszać, jak w każdym wykrywaczu, w zasadzie to podobne opcje do wielu innych wykrywaczy i jak każdy wykrywacz można go ustawić pod siebie - bardziej niestabilnie a głęboko lub odwrotnie - tak jak każdemu pasuje. Większość tych opcji została tu opisana.
A to , że głębokie cele nie są poprawnie wskazywane to wada każdego czułego wykrywacza, podobnie jak problemy z zardzewiałym żelazem, nawet w takich minelab-ach niby stabilnych kute stare żelazo potrafi bić nieco na kolor tylko trzeba sprzęt nieco poznać i osłuchać się aby na ucho odróżnić kolor od takiego żelaza. masz pretensje do ustaweiń fabrycznych - praktycznie każdy wykrywacza na ustawieniach fabrycznych jest spokojny i płytki albo wycinający za dużo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 13:33 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Pytam się grzecznie o te opcje. Od tego jest forum. Napisałeś coś na temat Notch? Nic nie napisałeś, a to czy mam Deusa czy nie, to niech cie nie interesuje. Mam prawo wypowiadać się na każdy sprzęt.

Pytam więc jeszcze raz, czy każdy myślący według ciebie ma sobie sam ustawiać te opcje? Skoro tak, to skąd ma wiedzieć jak je ustawić skoro w instrukcji od proscana nie ma opisane np: Ground Notch.

Instrukcja od Proscana to za mało. Poczytaj sobie tutaj:
http://www.metaldetectingworld.com/xp_d ... ined.shtml .
http://www.metaldetectingworld.com/xp_d ... ance.shtml
Też już było, pewnie się nie chciało poczytać temat od początku. Jakby co to tłumacz google pomoże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 14:59 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Jednak w tym rzetelnym teście głębokościowym Deusa 11' robionym we Francji w sklepie z wykrywaczami oczywiście test w ziemi ,wykrywacz radzi sobie z monetą zakopaną na 40cm ,gdzie w innych testach tego samego użytkownika innych wykrywaczy jest ten sam test i żaden nawet f75 ,atpro i inne topowe wykrywacze sobie nie radzą. Pytam panowie spece ,czy aby na pewno Deus nie jest demonem głębokości ? Deus pozamiatał w tych testach głębokościowych i to na reaktywności 1 (silencer-3) .Kto zna temat ,niech sobie odpowie co będzie przy reaktywności 0 (-3) i zmienimy częstotliwość z 18 na 7khz . No i co będzie ? Demon głębokości !!
Deus po przestawieniu kilku nastawów może stać się jednym z najszybszych wykrywaczy na rynku ,ale również jednym z głębszych !
Wszystko rozbija się o operatora sprzętu . Kiepski operator ,słabe wyniki ,kiepskie opinie wykrywacza po forach.

https://www.youtube.com/watch?v=_YE88FXXuBw Test deusa
https://www.youtube.com/channel/UCvw628 ... BsozovNw0Q Testy innych topowych wykrywaczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 15:18 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Przy sprawdzaniu tej ostatniej monetki na 40 cm przestawia cewke deusa tak aby była centralnie na celem, natomiast przy f75 tego nie robi i nad celem jest początek cewki a nie środek. Wiadomo, jak francuski test, zwycięzca może być tylko jeden ;)
Miałem deusa i f75 i moim zdaniem f75 DST głęboki i stabilny, a deus albo płytki i stabilny, albo głęboki i niestabilny. Natomiast w szybkości lekka przewaga deusa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 15:30 
Major
Major

Och żeby mój Deus na takich ustawieniach tak ładnie ciągnął, to bym już przestał myśleć o innych wykrywkach. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 16:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Krzywy napisał(a):
Przy sprawdzaniu tej ostatniej monetki na 40 cm przestawia cewke deusa tak aby była centralnie na celem, natomiast przy f75 tego nie robi i nad celem jest początek cewki a nie środek. Wiadomo, jak francuski test, zwycięzca może być tylko jeden ;)
Miałem deusa i f75 i moim zdaniem f75 DST głęboki i stabilny, a deus albo płytki i stabilny, albo głęboki i niestabilny. Natomiast w szybkości lekka przewaga deusa.

Mimo wszystko 40 cm na moniaka 20mm ,przy tych ustawieniach Deusa (nie najgłębszych) to jednak rewelacja wśród wykrywaczy ,i nawet jak zauważyłeś różnice w ułożeniu cewek f75 ,to w innych wykrywaczach jak Atpro, Atgold i testach tego użytkownika z youtube , już cewka jest ułożona właściwie , i żaden wykrywacz nie uzyskał ładniejszego wyniku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 18:13 
Generał Broni
Generał Broni

@ Pro-Digger: Test jak test - jedyna weryfikacja to wziąć podobną monetę, iść na jakąś skarpę i go powtórzyć... a tak to tylko film...

Ale, co do głębokości Deusa, to właśnie mi się coś przypomniało. Kilka lat temu miałem kilka spotkań ze Smętkowskim, czyli producentem naszego kultowego smętka. I raz tak się zgadało o Deusie - a jak mnie pamięć nie myli to wyrażał się o nim bardzo, ale to bardzo dobrze, chwaląc jego zasięgi i ogólnie właściwie wszystko. Jedyne, co mu się nie podobało to konieczność wymiany baterii w cewce w serwisie (wtedy ponoć tak było).

Smętkowskiego można brać poważnie, czyli wynikałoby z tego, że Deus może być głęboki :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 18:27 
Plutonowy
Plutonowy

F75 nie był odpalony w trybie CL albo BP, więc ten test głębokości jest beznadziejny, a jeśli GMP (którego teraz mam) jest tak samo głęboki jak Deus, to mam dla Was złe wieści.

Ale z drugiej strony nie wiem czy znajdziemy w polsce tereny, na których ww. wykrywacze pociągłyby coś z 35cm ze względu na mineralizację i zaśmiecenie, więc ta głębokość to nie wszystko, ostatnio trafiły się 700 letnie monety, które były w piaskowej glebie na głębokości ok. 10cm (!), więc głęboko zalegające moniaki to albo gdy ziemia była obrabiana, albo zakopane specjalnie :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]