Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 178  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - ustawienia
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2016, 17:09 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
Może powinienem ustawić reakt na 1 i TX na 3, tak aby wykrywacz nie widział kolorku w promieniu metra od gwoździa ze względu na kastrację separacji, ale widział prlkę z 25cm? Hmm... może spróbuje zainstalować soft od nowa? Proszę o porady.

Akurat deus nie jest demonem głębi i nawet na najlepszych ustawieniach ledwo dorówna innym wykrywaczom (np argo). Za to jest lekki, wygodny i szybki. Kluczem do głębokich sygnałów jest wycziszacz ustawiony na 0, czyli wyłączony. Z tego co pamiętam to częstotliwość 12 kHz jest najgłębsza, ale na 28 cm to raczej zapomnij o sygnale. W deusie na normalnych ustawieniach nie wyżyłowanych rzadko się kopie głębiej niż na szpadel. Głębsze niż szpadel sygnały się zdarzają na piskach czyli glebach lekkich przy wolnym przemiataniu. Kiedyś po zakupie robiłem testy i deus był na poziomie zasięgu Proximy z tym że proksa dawała pewniejszy sygnał na celu. Co nie znaczy że jest to zły wykrywacz, wręcz przeciwnie bardzo dobry ale nie o zasięg w nim chodzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2016, 17:31 
Moderator
Moderator

rizar napisał(a):
Miałem multum wykrywaczy, i żaden nie robił mi takich niespodzianek:

https://www.youtube.com/watch?v=32xQhNJ3Vj8

Jak widać na filmiku, monetki 23,24,26 i najwięka na 28cm, żadnej nie widzi (tzn. ostatnią coś tam pierdzi, najpłytszą, ale przy odpowiednim kącie przemiatania), więc nie opowiadaj, że deus jest głęboki.

Wszystkie monety to duży PRL (ostatnia to chyba nawet 3 krajcary 1800r), oczywiście zakopane na płasko.

Może powinienem ustawić reakt na 1 i TX na 3, tak aby wykrywacz nie widział kolorku w promieniu metra od gwoździa ze względu na kastrację separacji, ale widział prlkę z 25cm? Hmm... może spróbuje zainstalować soft od nowa? Proszę o porady.

Na v2.0 jest znacznie głębiej - jeśli ktoś nie lubi full tones a chce głębokości to bardzo dobry kierunek więc warto spróbować bo wg. mnie 2.0 ma lepsze audio i znacznie lepszą głębokość . Co do 3.2 i filmiku to postarał bym się nieco uspokoić wykrywacz np. grunt 85 , lekka dyskryminacja 1-2 , wyciszacz zostaw na -1 , reaktywność na 1 . Po uspokojeniu wykrywacza jest szansa że cele się odezwą ale oczywiście będą to słabe sygnały jednak nie będą się zlewały z sygnałami tła ( które na filmiku zagłuszają ) .
Oczywiście są głębsze wykrywacze niż deus jednak patrząc na ilość wykopywanych drobiazgów na zaśmieconych miejscówkach ( szczególnie malutkich fajnych kolorków :lol: ) to wykrywacz absolutnie wyjątkowy dla mnie ( full tones , rect 3 , silencer -1 , zero dyskryminacji ) po prostu na określonych miejscówkach robi wyjątkową robotę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2016, 18:23 
Pułkownik
Pułkownik

prymek napisał(a):
Co do 3.2 i filmiku to postarał bym się nieco uspokoić wykrywacz np. grunt 85 , lekka dyskryminacja 1-2 , wyciszacz zostaw na -1 , reaktywność na 1 . Po uspokojeniu wykrywacza jest szansa że cele się odezwą ale oczywiście będą to słabe sygnały jednak nie będą się zlewały z sygnałami tła ( które na filmiku zagłuszają ) .

ja zwykle chodzę tak:

tony - tak jak w programie GMP - tu nic nie zmieniam w stosunku do ustawień fabrycznych
dyskryminacja: między 2.5 a 4.5
czułość: 96
poziom żelaza: 1
reaktywność: 2
sygnał akustyczny: 5
wyciszasz: -1
przesterowanie: 1
częstotliwość: 17,6khz
grunt: 86-87 ale jak się da to niżej
TX: 2

na pola dla mnie jest to uniwersalne ustawienie. chodzę też o wiele wolniej niż kolega na filmiku - staram sie chodzić dokładnie , metodycznie i słuchać drobnych sygnałów, nie pomijać najdrobniejszych powtarzalnych piknięć.

na lasy, pola piaskowe bez śmieci używam:

dyskryminacja: między 2.5 a 3.5
czułość: 96
poziom żelaza: 1
reaktywność: 1
sygnał akustyczny: 5
wyciszasz: -1
przesterowanie: 1
częstotliwość: 12 khz
grunt: 86-87 ale jak się da to niżej
TX: 2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2016, 20:27 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Witam chodze juz troche z deusem moze mi ktos odpowie do czego sluzy ustawinie przesterowania i na co ma wplyw
Przepraszam za piaowie pisane na tel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2016, 20:49 
Podporucznik
Podporucznik

Cytuj:
Witam chodze juz troche z deusem moze mi ktos odpowie do czego sluzy ustawinie przesterowania i na co ma wplyw
Przepraszam za piaowie pisane na tel.

W zasadzie na nic, to tylko kwestia innego dźwięku przy znalezieniu większego przedmiotu. Chodzi o sygnalizację dużych przedmiotów w ziemi.

Cytuj:
Na v2.0 jest znacznie głębiej

Prymek znacznie to ile cm na jakiejś monecie robiłeś testy porównawcze? Chodzi mi o to czy jest to kwestia 1 cm czy np 3-4 cm na konkretnym celu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 marca 2016, 22:27 
Moderator
Moderator

Chyba gdzieś rok temu porównywałem te dwa softy - filmiki zrobiłem z 2.0 i 3.2 z testów na tym samym poletku gdzieś tu na forum powinny być ( linki mogę podać ) . Co do tego ile centymetrów różnicy to w ten sposób się nie da - może w ten sposób : monetka na 25cm z praktycznie niekopalnym sygnałem na 3.2 stawała się kopalna z mocnym dwustronnym sygnałem na 2.0 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 03:10 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Mój ostatni teścik....taki szybki w domu.....częstot 11
sreberka:
od Borus argent 52 do szustak 86, grube xx lat PRL 98. Obrączki 85-92.
Miedziaki:
Od boratynka 52 do 3 pfennig 91
Mały złoty kolczyk 35
Wyniki bardzo stabilne i powtarzalne przy odległości 10 centów od cewki. Na granicy zasięgu dla każdej próby mega nie stabilne id , szarpany syglal. Polecam każdemu kto tylko stabilne i powtarzalne sygnały kopał wykonać sobie taki test, a przekonacie się jak wiele monet zostało pominietych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 03:56 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Poprawka....Boratynka biła 45

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 07:27 
Pułkownik
Pułkownik

rybakmr napisał(a):

bo chodzenie z patrzeniem na id to błąd :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 09:34 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Zrobiłem ten prosty test tylko po to aby ustawić tony, ale przy okazji uświadomiło mi to ile fantów na granicy zasięgu zostawiłem w ziemi. Od dzisiaj chowam panel głęboko w kieszeń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:01 
Podporucznik
Podporucznik

jwaldek napisał(a):
rybakmr napisał(a):

bo chodzenie z patrzeniem na id to błąd :)

Dokladnie :1
Wyswietlacz zaslepia I przez patrzenie na id mysle ze duzo fantow pomijacie

Czemu... Zrobcie test z jednym moniakiem Zakopcie sobie go na 5cm i 20cm jeden na sztorc drugi na plasko I sprawdzcie czy w kazdej konfiguracji pokaze te samo id

Ja nosze panel w kieszeni i kopie wszystko co daje sygnal na kolor
Poleganie na id jest moim zdaniem w deusie bez sensu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:17 
Generał Broni
Generał Broni

To stara prawda że nikt z doświadczonych poszukiwaczy nie patrzy na wyświetlacz,mam kolegów z deusami,rutusami,explorerami i nikt nie patrzy na wyświetlacz,na słuch świetnie opanowali co jest w glebie,a kolega z deusem na słuch w 99% przypadków trafnie określa co w ziemi siedzi. :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

tur- troszeczkę fantazja Ciebie poniosła. Rozumiem rozróżnianie poszczególnych metali, ale rozpoznawanie co z nich zostało wykonane, jest (za pomocą dzwięku) niemożliwe. Kolega z tymi 99% powinien w totka grać. ;)

Osobiście korzystam z informacji, jakie detektor wyświetla i uważam je za bardzo pomocne w podjęciu decyzji- kopać, czy nie kopać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 12:43 
Generał Broni
Generał Broni

-warlock- napisał(a):
tur- troszeczkę fantazja Ciebie poniosła. Rozumiem rozróżnianie poszczególnych metali, ale rozpoznawanie co z nich zostało wykonane, jest (za pomocą dzwięku) niemożliwe. Kolega z tymi 99% powinien w totka grać. ;)

Osobiście korzystam z informacji, jakie detektor wyświetla i uważam je za bardzo pomocne w podjęciu decyzji- kopać, czy nie kopać.

Może źle napisałem,ale kolega z deusem bezbłędnie na słuch określa czy ma folie czy np małe sreberko,grubszy złom czy większego fanta z koloru :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 22 marca 2016, 14:11 
Plutonowy
Plutonowy

Skoro jest 99 tonów... :ups:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2669 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 ... 178  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]