Teraz jest sobota, 6 września 2025, 22:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: XP Deus - pierwsze wrazenia
PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 21:26 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Lokalizacja: Garrett 250 > Minelab Safari > Whites V3i > Deus XP
Z tego co się dowiedziałem, obecne ceny DeusaXP pójdą w górę i będzie dostępny od 10 czerwca. Najlepsze jest to, że producent za oprogramowanie V3 chce wyższą kwotę, tak jak by wykrywacz nie był wystarczająco drogi.

To jest jawna kpina z obecnych i przyszłych użytkowników tego wykrywacza. Aktualizacja oprogramowania powinna być dożywotnio darmowa, ponieważ kupujemy sprzęt za kwotę wystarczająco wysoką, aby takie przywileje były dostępne.

Mało tego, Denar twierdzi, że nie ma już na stanie Deusów V2 w niższej cenie. To jest po prostu śmiech na sali i kpina !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 maja 2013, 22:15 
Moderator
Moderator

jedno pytanie - czy Deus jest wart tych pieniędzy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 07:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Uważajcie na "handlowca" o nazwie Andrzej Wyka - Denar
Robi z ludzi głupków. Kiedy chciałem złożyć zamówienie po tygodniu od zapytania o ofertę, ten zmienił nagle nastawienie i nie posiadał na stanie jednej sztuki do sprzedaży. I co najważniejsze, stwierdził, że nowe Deusy będą po 10 czerwca droższe.

Czy tak się podchodzi do interesów skierowanych wyłącznie na zarobek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 08:28 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Wyluzuj, to normalny biznes, jak ja kupowałem deusa, to próbowałem u denara ale nie miał na stanie, zadzwoniłem do vikinga i była jedna sztuka już zarezerwowana. Umówiliśmy się że jak klient nie odbierze to ja ją kupię i tak się stało. Obaj mówili że deusy będą droższe ze względu na różnice kursów walut i tak się właśnie stało. Podrożały o około 500zł, po pół roku znów potaniały i tak w kółko. A co do cen, to jeśli produkt okazuje się hitem, a takim niewątpliwie jest deus, to producent może dostosować cenę do zapotrzebowania rynkowego, co wydaje się dość podstawową zasadą skutecznego biznesu i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 08:56 
Generał Broni
Generał Broni

kilkanaście dni temu,zamawiałem u Denara,deusa.wszystko odbyło się,bez najmniejszych problemów.nawet,trochę wytargowałem od ceny oficjalnej.być może że Denar,różnie reaguje na różne zachowania klijenta i wcale się temu nie dziwię.sprzęt dostałem bardzo szybko,gdyby nie przeleżał,niepotrzebnie,na poczcie,byłby o 1 dzień,wcześniej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 10:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Na mnie Denar wywarł raczej pozytywne wrażenie (lub co najmniej neutralne, ale na pewno nie negatywne) w dwóch rozmowach telefonicznych, które z Nim przeprowadziłem. W pierwszej, dość dawno, uprzedził mnie, że Deus w wersji 3.0 podrożeje i namawiał (nie nachalnie) do rychłego zakupu celem zaoszczędzenia przysłowiowych paru groszy. Za drugim razem (jakiś tydzień temu) poinformował mnie, że Deusów nie będzie miał w sprzedaży właśnie do czerwca... Grzecznie i chyba nawet dość chętnie odpowiedział na kilka moich pytań dotyczących kwestii technicznych i eksploatacyjnych wykrywacza. I tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 10:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

O dziwo na stanie jest najdroższa wersja ze słuchawkami i na taką namawiał stwierdzając, że "Deusa nie można używać bez słuchawek".

Jeśli ktoś w ten sposób pisze, to jest to jawne oszukiwanie klienta, bo mija się z prawdą. Słuchawki nie są potrzebne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 10:56 
Moderator
Moderator

Bez względu o jakim sprzęcie mówimy słuchawki dają nam dodatkowe % szansy na wychwycenie dobrego sygnału.
Czasem to własnie te kilka % zyskane dzięki słuchawkom w połączeniu z doświadczeniem i sprzętem dla wymagającego użytkownika ( jakim jest akurat Deus) decydują o sukcesie.
Myślę, ze Denar miał akurat ten aspekt na mysli !

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 11:07 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Też myślę że ten, co nie zmienia faktu że deusa tylko z "pilotem" da się z powodzeniem używać ze zwykłymi słuchawkami. Nawet, szczerze, to jest bardzo słuszna kombinacja. Podłączasz słuchaweczki na kabelku, pilot do kieszonki i śmigasz a jak potrzeba coś przekonfigurować to jest łatwo i przyjemnie. Deus to wykrywacz "dźwiękowy" i ciągłe patrzenie na vid jest zwodnicze, lepiej szybciej się osłuchać z pilotem w kieszeni :) W wersji z samymi słuchawkami tracimy pewne możliwości konfiguracyjne...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 11:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

radosci napisał(a):
Wyluzuj, to normalny biznes [...]

Podrożały o około 500zł, po pół roku znów potaniały i tak w kółko [...]

Czyli według ciebie to dobrze, że sprzęt który się starzeje technologicznie, cały czas stoi cenowo w miejscu lub drożeje zamiast iść sukcesywnie w dół?

Skoro to jest "normalny" biznes, to ciekawe jakie jest twoje podejście i innych użytkowników do "płatnej" aktualizacji deus xp do v3.

Dla ciebie to "normalna" sprawa, że za sprzęt, który ktoś zapłacił 5.000zł ma dopłacić do aktualizacji oprogramowania, które de facto wniesie pewnie z jeden nowy program i może łaskawie wprowadzą graficzną głębokość zalegania przedmiotu (co powinno być standardem).

Jeśli ktoś się dziwi, to nadmienię, że w V1 nie było prezentacji "podkowy", a sam producent nie miał pomysłów na wykorzystanie 1/3 ekranu w normalny sposób.

Co nie zmienia faktu, że sprzęt istniejący od ponad 3 lat na rynku drożeje... to jest francuskie podejście arystokracji, która podcierała się koronkami. Ich stać na wszystko bo mają "ełro".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 11:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja rozumiem gdyby ktoś Cie zmuszał, ale tak nie jest. Jeśli masz pretensje do producenta to nie kupuj, jeśli aktualizacja będzie płatna, i nie wniesie nic znaczącego, ja jej nie kupie i nie będę miał do nikogo żalu. Jest masa tańszych wykrywaczy. Ba nawet można sobie samemu jakiś sklecić za darmo. Dopóki znajdą się nabywcy za tą cenę, nie widzę powodu do jej obniżania. A co do starzenia się technologicznego, to od premiery deusa żaden producent nie zaproponował nic nowatorskiego, więc skoro nie ma postępu to nie ma też starzenia się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 11:42 
Generał Broni
Generał Broni

co do wskaźnika głębokości zalegania,to przecież jest w podkowie.gdyby producent odwrócił podkowę o 180 stopni,to symbolizowałaby dołek i zaczerniające się pole,dawałoby bardziej przejżystą informację-zaczernienie na dole "dołka",to przedmiot leży głęboko a czym wyższe zaczernienie,tym płycej leży przedmiot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 16:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No to może ja jeszcze trochę o moich pierwszych i drugich wrażeniach, bo wczoraj powtórzyłem wypad (z efektem porównywalnym do poprzedniego, ale o dziwo, minimalnie gorszym: ilość fantów spadła o około 10-15 %).
Zaznaczę, że moim poprzednim wykrywaczem i do tej pory jedynym był Rutus Argo, z pracy którego byłem naprawdę bardzo, bardzo zadowolony i to do niego siłą rzeczy będę porównywał Deusa pamiętając jednak, że to zupełnie inna półka cenowa. Argo wydawał się być detektorem zdecydowanie szybkim, a bazuję na porównaniu z Minelabem Quattro, którego właścicielem jest mój przyjaciel i kompan przy poszukiwaniu meteorytów ;) (wyraźnie zaznaczam, że żadnej awantury nie chcę wszczynać ani nawet dyskusji, a jeśli ktoś z właścicieli Minelabów poczuł lub poczuje się urażony to przepraszam i deklaruję, że nie było moim zamiarem nikogo drażnić, tym niemniej porównywać swoje wykrywacze mogę jedynie do Minelaba Quattro, ponieważ innego sprzętu w akcji nie widziałem). Umówmy się, że to co napiszę poniżej jest opatrzone ogromnych rozmiarów warunkiem brzmiącym: "WEDŁUG MNIE".
Zatem jeśli Argo był szybki, a był, to Deus jest ponaddźwiękowy, a na myśli mam bardziej zdolność separowania poszczególnych sygnałów od blisko siebie położonych obiektów niż możliwość ekspesowego przemiatania ze zrozumieniem wszystkich wyemitowanych przez sprzęt informacji (będzie ich zbyt duża ilość). Już wyjaśniam: Argo tolerował prędkość machania nim zbliżoną do granic możliwości operatora (filtr dynamiczny 4- rzędu) generalnie prawie bezstratnie. WYDAJE MI SIĘ, że gdyby mój kolega od Quattro pomachał w podobnym tempie przez 15 minut to ostatni z sygnałów (po analizie) usłyszałby pewnie dopiero następnego dnia rano. Zatem Argo potrafił sprostać własnym wysokim predyspozycjom w sam raz i bez ujemnego wpływu na ilość sygnałów, które leżały w zakresie jego możliwości. Teraz wracamy do Deusa w tym właśnie kontekście: pierwszego dnia zbombardowany zupełnie nowymi i nieznanymi dźwiękami, a dodatkowo skupiony na ustawieniach nowego dla mnie menu przeoczyłem coś niezwykle istotnego i nie ukrywam, robiącego ogromne wrażenie . Otóż będąc przyzwyczajonym do raczej bogatego repertuaru dźwięków emitowanych przez Argo i uznając to za normę oraz jedną z podstawowych cech charakteryzujących porządny sprzęt doznałem szoku w konfrontacji z Deusem. Jak pewnie większość wykrywaczy wydaje on dźwięki od czystych, okrągłych i apetycznych po niezbyt melodyjne: burczenie, czknięcia lub ciche popierdywania. Ale kiedy drugiego dnia dotarło do mnie w pewnym momencie, że wszystkich (wszystkich!!!) tych dźwięków można słuchać dowolnie długo i często pod warunkiem identycznego machnięcia nad danym celem (kąt natarcia, wysokość nad gruntem itd.) uznałem, że to chyba jednak zbieg okoliczności lub przypadek, a już na pewno, że nie jest to możliwe. Natychmiast rozpocząłem test mający na celu przyłapanie Deusa na błędzie lub niekonsekwencji w kontekście idealnej powtarzalności emitowanych sygnałów dźwiękowych. Uwaga: nie udało mi się!!! Każdy, absolutnie każdy nawet najcichszy szmer, na który na moim poziomie zaawansowania kompletnie nie zwracam uwagi, bo nigdy by mi to do głowy nie przyszło, Deus powtarza do upadłego pod warunkiem, że machamy przez cały czas w miarę podobnie. Ale, żeby było absolutnie jasne, jakiego typu dźwięki mam na myśli (oczywiście oprócz tych głośnych fanfar zwiastujących ładnego fanta) powiem, że hałas jaki teoretycznie powinien wywołać popiół z papierosa, który spadł na cewkę nie będzie jakoś specjalnie przerysowanym porównaniem. Powtarzalność absolutna!!!! Nawet kompletnie pomijalne i nic nie warte... najcichsze z możliwych pojedyncze pyknięcie trwające 0,1 sekundy lub mniej, będzie słyszalne za każdym razem i idealnie tym samym miejscu, jeśli tylko nasze machnięcie będzie wystarczająco podobne do poprzedniego. Szok!!! :o
Na upartego i dla równowagi potrafię też wskazać drobne mankamenty:
- panel z elektroniką znajduje się trochę zbyt blisko dłoni dzierżącej detektor, co wymusza mało wygodne, bo niezgodne z naturalną ergonomią operowanie przyciskami,
- pinpointer i reguły rządzące jego użytkowaniem wykombinowane jakby lekko "pod górkę", a jego użytkowanie niepotrzebnie absorbujące uwagę operatora. Rozwiązanie znane mi z Rutusa wydaje mi się być bardziej udanym i intuicyjnym.
Możliwości regulacji natężenia dźwięku emitowanego przez ten wykrywacz (głośnik) nie ma, czy po prostu przeoczyłem ten opis czytając instrukcję?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 17:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Nie ma regulacji głośności w "pilocie" i nie ma też regulacji siły podświetlania co mnie najbardziej wkurza bo późnym wieczorem podświetlanie oślepia...

Co do powtarzalności to mam podobne odczucia, z wyjątkiem złych ustawień. Deus nie należy do maszyn których nie da się rozregulować. Źle dobrane ustawienie mogą sprawić że będzie bardzo niestabilny.

Zachęcam do 10x przeczytania instrukcji aż zapadnie w pamięć. Np moim błędem było ustawianie balansu gruntu na śledzenie - miało to działać uspokajająco na wykrywacz na wyjątkowo niestabilnych polach. Efekt okazał się odwrotny do oczekiwanego - zgodnie z instrukcją śledzenia można używać tylko na polach z niewielkimi różnicami w mineralizacji gruntu (a nie jak by się wydawało - tam gdzie są duże różnice wynikające z aktywności ludzkiej) ponieważ śledzenie będzie niemiarodajne wykrywacz będzie się stawał bardzo niestabilny - i tak właśnie było - pamiętam moją frustracje przy kilku wypadach na dobrą miejscówkę, kiedy stary XLT kosił fanty a ja słuchałem jęczenia deusa :)

Sposób włączania (a może bardziej wyłączania) pinpointera jest tragiczny... Ale, przy standardowej cewce po pół roku nie miałem już wątpliwości gdzie jest cel w związku z tym - pinpointer jest mi zbędny. Chętnie wymienił bym funkcje tego przycisku np na szybki max czułości :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 maja 2013, 17:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Dzięki za info :1
Odnośnie pinpointerów, to Ty chyba nie widziałeś naprawdę tragicznych :o a reszty się domyśl :usta

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]