Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wszystko o Xp Goldmaxx power, wady i zalety.
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 15:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Przeraziło mnie górne i dolne pokrętło i ta wajcha po prawej.W mxt nie mam takich funkcji więc nie za bardzo wiedziałem jak się zabrać za jego ustawienia ,miałem karteczkę z ustawieniami z tematu o GMP ale zanim dotarłem do lasu to zdążyła się zgubić .Drugiej szansy póki co mu nie dawałem...ba nawet cewkę 24x11 dokupiłem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 15:45 
Pułkownik
Pułkownik

Johny Walker napisał(a):
Przeraziło mnie górne i dolne pokrętło i ta wajcha po prawej.W mxt nie mam takich funkcji więc nie za bardzo wiedziałem jak się zabrać za jego ustawienia ,miałem karteczkę z ustawieniami z tematu o GMP ale zanim dotarłem do lasu to zdążyła się zgubić .Drugiej szansy póki co mu nie dawałem...ba nawet cewkę 24x11 dokupiłem :)

No tak ale żeby dobrze dogadywać się ze sprzętem to trzeba rozumieć do czego dana gałka służy, co zaznaczam nie jest jednoznaczne tylko z odczytaniem gotowych ustawień z internetu :)
A wracając do GMP na 90% sytuacji to tam prawie nic się nie kręci gałkami bo to sprzęt typu włączam = działa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 17:07 
Porucznik
Porucznik

widzę że troszeczkę temat ruszył, może ktoś się jeszcze coś dopowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 15 stycznia 2014, 22:00 
Plutonowy
Plutonowy

Słówko o wadze. Mam GMP na sztycy deusowskiej. Nie bardzo wiem skąd się bierze ludziom informacja o wadze 1,5kg? Mój waży z 8 eneloopami ok. 1,75kg... Ale i tak chodzi się z nim lekko, bo znakomicie wyważony.
A co do ustawień... trochę grunt, więcej czułość, resztą po własnych wnioskach się nie bawię, raz ustawione na prawie cały sezon.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 07:06 
Pułkownik
Pułkownik

Tobo napisał(a):
Słówko o wadze. Mam GMP na sztycy deusowskiej. Nie bardzo wiem skąd się bierze ludziom informacja o wadze 1,5kg? Mój waży z 8 eneloopami ok. 1,75kg... Ale i tak chodzi się z nim lekko, bo znakomicie wyważony.

1.5 kg waży z mała cewką. Lżejsze są też zamienniki cewki np Detech Ultimate

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 08:04 
Plutonowy
Plutonowy

jwaldek napisał(a):
- zważ na dokładnej wadze. Komplet z cewką 9"- czyli z osłoną cewki, bateriami waży tyle co napisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 09:44 
Pułkownik
Pułkownik

Tobo napisał(a):
jwaldek napisał(a):
- zważ na dokładnej wadze. Komplet z cewką 9"- czyli z osłoną cewki, bateriami waży tyle co napisałem.

właśnie mam na wadze, 1.59 kg - wersja ze sztycą deus-a i cewka 9". po wyjęciu baterii mam 1.4 kg
1.5x kg - taką wagę podają wszystkie specyfikacje w internecie (tylko , że zwykle w funtach waga)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 09:51 
Pułkownik
Pułkownik

http://www.metaldetectorshop.co.uk/shop ... ctor-61641
1.52 kg i tak jest podawane wszędzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 09:58 
Moderator
Moderator

Wady:
Są miejsca o tak silnej mineralizacji ( nie mylić z zaśmieceniem żelazem ) że grunt trzeba ustawiać na godzinę 14-15 co powoduje kosmiczny spadek zasięgu , to miejsca występowania rud żelaza , bazaltu , siarczku żelaza itd takich miejsc jest na szczęście bardzo mało - na takie to tylko minelab
To wykrywacz dla osoby szukającej małych monetek na polach zaśmieconych żelazem - czyli bardzo wyspecjalizowanej , wg. mnie nie nadaje się na militarkę ( okopy i wykopywanie ogryzków karabinów )
Mocowanie elektroniki do sztycy deusowskiej jest źle zaprojektowane
Jeśli odkładamy wykrywacz gdy kopiemy dziurę to elektronika w osłonie ląduje często w błocie ( trzeba sobie zbudować podpórkę )
Sporo zabawy przy wymianie baterii ( co jest w dużej mierze spowodowane nieszczęśliwym połączeniem sztycy z elektroniką )
łapie koks - ustawienia auto odradzam
sygnał jest modulowany - głębszy bardziej cichy - płytszy głośniejszy , może to być i wadą i zaletą - po prostu w niektórych środowiskach sygnał głębokiej monety może być trudny do wychwycenia

Zalety:
wg. mnie najlepszy wykrywacz na drobne kolory na polach zaśmieconych żelazem
super stabilny ( jak zostanie źle ustawiony to może być niestabilny :lol: )
z cewką 27cm doskonała głębokość na monetki
słuchawki bezprzewodowe WS1 - perfekcja

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 10:09 
Pułkownik
Pułkownik

Co do koksu zgadzam się , reaguje też na niektóre kamienie ale akurat kamienie już po jednym dniu daje się odróżnić od monety bo mają bardzo charakterystyczny dźwięk.

Wymiana baterii - samo wyjmowanie i wkładanie mi nie przeszkadza - po prostu wykrywacz kładę do góry brzuchem i odkręcam nakrętki trzymające 2 packi z bateriami. Dla mnie z bateriami jedyny minus to, że ciągle myli mi się jak je włożyć aby +/- się zgadzał bo oznaczenie jest niewidoczne i ciągle trzeba się nad tym zastanawiać. Całe szczęście złe włożenie baterii skutkuje tylko tym, że wykrywacz nie włącza się.l

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 10:14 
Plutonowy
Plutonowy

jwaldek napisał(a):
http://www.metaldetectorshop.co.uk/shopping_cart/en-gb/xp-goldmaxx-power-metal-detector-61641
1.52 kg i tak jest podawane wszędzie
- Waldek - nie wiem co gdzie jest opisane ale przeczytaj sobie wagę podawaną przez producenta - 23 strona instrukcji - http://www.xpmetaldetectors.com/docs/Manuel%20utilisation%202014/GOLDMAXX%20POWER%20WEB%20EN.pdf - poniżej wycinek tej instrukcji.
Nie pisz więc nieprawdy, sam producent podaje bez baterii 1550 gram, dodaj 8 akumulatorków (ważą ok.200 gram) i wychodzi ok. 1,75kg (1750 gram). Tak wychodzi obliczeniowo i tak samo wychodzi na wadze. Warto zanim się coś napisze upewnić się, zamiast podawać powtarzane bzdury.
Nie zmienia to faktu, że wyważenie sprawia, iż lżej się chodzi z GMP niż z ACE250 (sprawdzone osobiście)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 10:16 
Moderator
Moderator

a i jeszcze jedno - te wady co napisałem to tak małe drobiazgi że nie ma się czym przejmować , jest to totalne czepianie się z mojej strony ale ponoć nie ma sprzętu idealnego ( ten post to piszę z ostrożności żeby mnie jakiś fanatyk nie napadł :lol: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 10:20 
Pułkownik
Pułkownik

Tobo napisał(a):
Warto zanim się coś napisze upewnić się, zamiast podawać powtarzane bzdury.

Nie używam akumulatorków tylko zwykłych baterii a one ważą 120gram. Mam dokładną wagę i wszystko się zgadza. Same cewki i elementy wykrywacza nawet przy delikatnych zmianach produkcyjnych mogą być inne. Np nowe małe cewki DEUS-a są lżejsze niż te produkowane rok temu.

Poza tym na stronie producenta podana jest waga z osłoną elektroniki, której też nie używam a to pewnie 20-30 gram lżej co razem bateriami zamiast akumulatorków daje już ponad 100gram różnicy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 12:31 
Porucznik
Porucznik

Czy program goldmaxx w deusie to bedzie to samo co sam goldmaxx?faktycznie po zmianie mamy prace jak w godmaxxie?czy to tylko zmiana numerków?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2014, 12:42 
Pułkownik
Pułkownik

Solo8 napisał(a):
Czy program goldmaxx w deusie to bedzie to samo co sam goldmaxx?faktycznie po zmianie mamy prace jak w godmaxxie?czy to tylko zmiana numerków?

Interesuje mnie ten temat więc nieco rozeznałem się w testach użytkowników mających oba sprzęty. Program na Deus jest delikatnie płytszy niż oryginalny Goldmaxx, są też niby drobne różnice w tej "reaktywności". Ludzie robili testy na skrajnych zasięgach przy tym programie i niby Goldmaxx widział minimalnie więcej niż Deus. Ja takich testów nie robiłem ale opieram się na opiniach użytkowników

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]